A legjobb filmek 2022-ben: 11 igaz történeten alapuló film, mely inspirál vagy elriaszt

Összegyűjtöttük nektek a legjobb életrajzi és történelmi filmeket 2022-ből. Igaz történeten alapuló filmek küzdelmekről, felemelkedésekről és bukásokról.

A legjobb filmek 2022-ben – korábbi tematikus ajánlóink:

Íme a legjobb igaz történeten alapuló filmek 2022-ből:

A tizenhármak (Amazon Prime)

Izgalmas film egy fiú focicsapat kimentéséről a thaiföldi Tham Luang barlangól, ahonnan heves esőzések és a veszélyes áradás miatt nem tudtak kijönni. Igaz történet alapján.

igaz történeten alapuló filmek 2022

Elvis (HBO Max)

Baz Luhrmann rendező látványos filmjében Elvis Presley története talányos menedzseréhez fűződő bonyolult kapcsolatának tükrében elevenedik meg, és mutatja be a legenda életének több mint 20 jelentőségteljes évét.

Magasságok és mélységek

2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda élő adásban jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Első egészestés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.

Marlene

A Marlene egy inspiráló igaz történet egy nőről, aki azért harcolt, hogy férjét tisztázza egy régi gyilkossági vád alól.

Legjobb igaz történeten alapuló filmek 2022

Ruby segítségével (Netflix)

Egy járőr arról álmodik, hogy csatlakozik az elit K-9-es egységhez, és összeáll az okos, ám pajkos menhelyi kutyussal, Rubyval. Igaz történet alapján.

Till – Igazságot a fiamnak

Megindító igaz történet Mamie Till-Mobleyről, aki állhatatosan küzdött azért, hogy igazságot szerezzen 14 éves fiának, Emmett Tillnek, akit 1955-ben meglincseltek, mialatt unokatestvéreinél volt látogatóban Mississippiben. Mamie megrendítő útja a gyásztól a tettrekészségig ékes példája lesz annak, hogy az anyai szeretet képes megváltoztatni a világot.

Chevalier

A filmet Chevalier de Saint-Georges hegedűművész-zeneszerző igaz története inspirálta. Aki egy afrikai rabszolga és egy francia ültetvényes gyerekeként hihetetlen karriert futott be, miközben még Marie Antoinette-tel is szerelmi kalandba keveredett.

legjobb életrajzi filmek 2022

Felemelkedés (Disney+)

Valódi történet Antetokounmpóékról, az első családról, amelyből három fivér is NBA-bajnok lett.

A másik nővér (Netflix)

Egy túlterhelt intenzíves nővér egyre több mindent bíz önzetlen új kollégájára a munkahelyén és otthon, amíg egy páciens váratlan halála fel nem kelti a gyanakvását.

Father Stu

Stuart Long atya, a bokszolóból lett pap számtalan embert inspirált az önpusztítástól a megváltásig vezető útja során.

legjobb történelmi filmek 2022

Fűző

Erzsébet osztrák császárnét és magyar királynét egykor Európa-szerte bálványozták szépségéért. Sisi azonban 1877-ben betölti a negyvenedik évét, és már hivatalosan is öregasszonynak számít. Bár annak idején kulcsszerepet játszott az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben, szerepe mára pusztán jelképessé vált. Kétségbeesetten küzd, hogy megőrizze fiatalos külsejét és a róla alkotott képet. A bécsi udvar ellenséges közege egyre fullasztóbbá válik számára, férjével, Ferenc Józseffel való viszonya is feszült, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Bajorországba utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit, barátait és politikai szövetségeseit.

Ha ennyi életrajzi és igaz történeten alapuló film nem lenne elég, nézd meg 2021-es válogatásunkat is: