2022 legjobb filmjei: 13 sci-fi és szuperhősfilm, ha elszakadnál a valóságtól

Olyan izgalmas filmeket gyűjtöttünk nektek 2022-ből, amik a jövőbe vagy alternatív valóságokba repítenek. Időutazás, jelek a síron túlról, űrlények, szuperhősök és dinoszauruszok – mindből találhattok az összeállításunkban. Jöjjenek hát a legjobb szuperhősfilmek és sci-fi filmek 2022-ből!

Legjobb sci fi filmek 2022
Részlet Az Adam-projekt c. filmből

A legjobb filmek 2022-ben – korábbi tematikus ajánlóink:

A legjobb sci-fi filmek 2022-ből

Minden. Mindenhol. Mindenkor

Megállíthatatlan fenyegetés készül elsöpörni az összes multiverzumot, de talán nincs minden veszve. A létezésünket fenyegető sötétségnek ugyanis van valaki, aki képes útját állni: egy középkorú, kínai bevándorló, Evelyn (Michelle Yeoh). A bökkenő csak az, hogy a mosodatulajdonosnak jelenleg nincs ideje ilyen apróságokon aggódni, mivel azzal van elfoglalva, hogy időre befejezze az adóbevallását.

Két világ között (Netflix)

Miután egy tragikus balesetben elveszítette élete szerelmét, egy összetört szívű tinilány azt hiszi, hogy szerelme jeleket küld neki a síron túlról.

Zanox – Kockázatok és mellékhatások (Filmio)

A kétes eredetű házipálinkák sok fejfájást okoznak, a Zanox nevű kísérleti szerrel viszont lehetővé teszik az időutazást…a múltba. Misivel is ez történik, akit a következő reggelen a másnaposság helyett ismét az érettségi vár. A helyzettel élve Misi bátrabban kezdeményez Jankánál, akibe régóta szerelmes, megpróbál megakadályozni egy gyilkosságot, és a töri tételt is átnézi. Arra viszont nem gondol, hogy mennyi mindennek kell a helyén lennie ahhoz, hogy napját valóban a legjobbá alakítsa.

Az Adam-projekt (Netflix)

Miután az időutazó vadászpilóta, Adam Reed kénytelen kényszerleszállást végezni 2022-ben, összeáll 12 éves önmagával, hogy együtt megmentsék a jövőt.

Préda (Disney+)

A Ragadozó sorozat legújabb része, a Préda, egy, a komancs nemzet területén, 300 évvel ezelőtt játszódó akció-thriller, mely Naruról a vad és képzett harcosról szól, aki útnak indul, hogy megvédje népét. A prédája egy fejlett, földönkívüli ragadozó, modern fegyverzettel.

A jövő bűnei

A nem is olyan távoli jövőben az emberiség megtanul alkalmazkodni szintetikus környezetéhez. Ez az evolúció az embereket túllépi természetes állapotukon és metamorfózisba vezet, ami megváltoztatja biológiai felépítésüket. Saul Tenser híres performansz művész, aki magáévá tette ezt az új állapotot, társával, Caprice-cel együtt avantgárd előadásokon mutatja be szerveinek metamorfózisát.

Legjobb szuperhős filmek 2022

Nem

Az Oscar-díjas Jordan Peele szétszedte és újraértelmezte a modern horrort a Tűnj el! és a Mi című filmjeivel. Most a nyári mozi fogalmát gondolta újra az új pop-rémálommal, a Nem nagyívű horrorjával. A főszereplő újfent Daniel Kaluuya, hozzá csatlakozik Keke Palmer és az Oscar-jelölt Steven Yeun, akik annak a kaliforniai szurdoknak a lakói, amely tanúja egy hátborzongató felfedezésnek.

Jurassic World: Világuralom

A Jurassic World rendezője, Colin Trevorrow új filmje, a Világuralom négy évvel azután játszódik, hogy a Nublar-sziget elpusztult. A dinoszauruszok most már világszerte az emberek között élnek – és vadásznak. Ez a törékeny egyensúly átformálja a jövőt és egyszer s mindenkorra meghatározza, hogy az emberi lények maradnak-e a fő ragadozók a bolygón, melyen most a történelem legfélelmetesebb teremtményeivel kell osztozniuk.

A legjobb szuperhősfilmek 2022-ben

Batman (HBO Max)

A bűn elleni küzdelem második évében Batman a saját családjához vezető korrupciós ügyet tár fel Gotham Cityben, miközben Rébusz, a sorozatgyilkos nyomába ered, aki Gotham elitjét veszi célba, s egyúttal új szövetségekbe kényszerül.

Black Adam

5000 évvel azután, hogy az egyiptomi istenek összes hatalmát ráruházták, és rögtön örök fogságba vetették, egy különleges lény kiszabadul a sírja börtönéből. Black Adam (Dwayne Johnson) visszatér a világba. És nagyon dühös. De ez a világ már egészen más, mint amit megismert. Más szabályok szerint élünk, más gépeket használunk, másban hiszünk. Ő azonban továbbra is csak egyet akar: igazságot szolgáltatni – és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az igazság az, amit ő annak hisz. Nagyon sajátos véleménye van róla, hogy mi igazságos és mi nem az: de szinte legyőzhetetlen erővel áll ki mellette.

Doctor Strange az őrület multiverzumában (Disney+)

Utazás az ismeretlenbe Doctor Strange-dzsel, aki misztikus szövetségesei segítségével bejárja a Multiverzum észbontó és veszélyes alternatív valóságait.

Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott!

A Marvel Studios „Fekete Párduc 2.” című filmjében Ramonda királyné, Shuri, M’Baku, Okoye és a Dora Milaje felveszik a harcot az országukat fenyegető világhatalmakkal T’Challa király halála után. Miközben a vakandaiak megpróbálnak továbblépni, a hősöknek Nakia, a véreb és Everett Ross segítségével össze kell állniuk, hogy újat utat jelöljenek ki királyságuknak.

Thor: Szerelem és mennydörgés (Disney+)

A mennydörgés istene az eddigiekhez nem fogható utazásra indul: a belső békét kutatja. A szuperhősködéstől való visszavonulása azonban rövidre sikerül, mivel a galaktikus gyilkos, Gorr, az Istenölő az istenek kiirtását tűzi ki céljául. A reá váró küzdelemhez Thor segítségül hívja Valkűr királyt, Korgot és volt barátnőjét, Jane Fostert, aki – Thor legnagyobb meglepetésére – képes használni a mágikus pörölyt, Mjölnirt. Ők együtt embert- és istent próbáló kozmikus kalandra indulnak, hogy kiderítsék az Istenölő bosszújának rejtélyes okát, s megállítsák, amíg még nem késő.

+1 sci-fi, amit nagyon vártunk 2022-ben:

Avatar: A víz útja

A víz útja több mint egy évtizeddel az első rész eseményeit követően meséli el a Sully család (Jake, Neytiri és gyermekeik) történetét; a rájuk leselkedő veszélyeket, az életben maradásért vívott harcaikat, az őket sújtó tragédiákat és azt, meddig képesek elmenni, hogy biztonságban tudhassák egymást.

Ha ennyi sci-fi film nem lenne elég, nézd meg korábbi összeállításunkat is: