A legjobb filmek 2022-ből: 18 kemény akciófilm, ami felpörgeti az estéd

Ugyan az év még nem ért véget, de úgy döntöttünk, érdemes összegyűjteni a leghúzósabb mozikat eddig. Szuperhősös filmek, kemény thrillerek, akcióvígjátékok vegyesen. Jöjjenek a legjobb akciófilmek 2022-ből!

A legjobb filmek 2022-ben – korábbi tematikus ajánlóink:

legjobb akciófilmek 2022
Részlet Az Északi c. filmből

A legjobb akciófilmek 2022-ben a magyar mozikban:

Top Gun: Maverick

Miután több mint harminc évet szolgált a flotta egyik legjobb pilótájaként, Pete „Maverick” Mitchell (Tom Cruise) most a neki leginkább megfelelő helyen van: vakmerő tesztpilótaként egyre feljebb teszi a lécet, és ügyesen kitér az előléptetés elől, amely földi szolgálatra kötelezné. Amikor egy osztagnyi Top Gun növendéket olyan különleges küldetésre kell kiképeznie, amilyet élő pilóta még nem látott, Mavericket összehozza a sors a Rooster hívójelű Bradley Bradshaw hadnaggyal (Miles Teller, Whiplash), aki nem más, mint Maverick néhai barátjának, Nick Bradshawnak, azaz Goose-nak a fia.

A gyilkos járat

A katica szerencsét hoz. Ebben bízik Katica (Brad Pitt, a peches bérgyilkos, aki csak békességre és egyszerű feladatokra vágyik. Főnöke (Sandra Bullock) ezért valami szuperegyszerűt bíz rá. Fel kell szállnia a Tokió-Kiotó szuperexpresszre, elemelni egy táskát, és leszállni. Ehhez még fegyver sem kell. Vagy mégis?

Minden. Mindenhol. Mindenkor

Megállíthatatlan fenyegetés készül elsöpörni az összes multiverzumot, de talán nincs minden veszve. A létezésünket fenyegető sötétségnek ugyanis van valaki, aki képes útját állni: egy középkorú, kínai bevándorló, Evelyn (Michelle Yeoh). A bökkenő csak az, hogy a mosodatulajdonosnak jelenleg nincs ideje ilyen apróságokon aggódni, mivel azzal van elfoglalva, hogy időre befejezze az adóbevallását.

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya

Mikor Nicolas Cage saját maga alteregóját játssza, Nicket, akkor szem nem marad szárazon. A zseniális akcióvígjáték méltán fog belépni a kultfilmek sorába. A részben Budapesten forgatott alkotás másik nagyágyúja, Pedro Pascal, aki hatalmasat alakít a lelkes Cage-rajongó szerepében. Kettejük duója pedig egyszerűen frenektikus.

Az Északi

Az erőteljes vízióiról ismert rendező, Robert Eggers új filmje egy akciókban bővelkedő eposz. Egy fiatal viking herceg sorsát követi nyomon, aki bosszút akar állni az apja haláláért. A szereposztás igazi sztárparádé, hiszen az izgalmas, látványos történetet olyan színészek keltik életre, mint Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk vagy Willem Dafoe.

Fortune hadművelet – A nagy átverés

Guy Ritchie és Jason Statham ismét összefogtak, hogy egy furmányos kémfilmmel rukkoljanak elő. A Ritchie-társulat legújabb üdvöskéje, a komikusi vénával megáldott Aubrey Plaza, az Úriemberek után ismét sziporkázó Hugh Grant, és Az egy igazán dühös emberben is feltűnő Josh Hartnett együtt csűrik-csavarják a sztorit és az akciókat Jason Statham oldalán.

2022-es akciófilmek a Netflixen, az HBO Maxon, a Disney+-on és az Amazon Prime-on:

Az unoka (Netflix)

Miután egy csendes irodista imádott nagyapja lelketlen csalás áldozata lesz, a férfi elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot, bármi legyen is az ára.

Doctor Strange az őrület multiverzumában (Disney+)

Utazás az ismeretlenbe Doctor Strange-dzsel, aki misztikus szövetségesei segítségével bejárja a Multiverzum észbontó és veszélyes alternatív valóságait.

Batman (HBO Max)

A bűn elleni küzdelem második évében Batman a saját családjához vezető korrupciós ügyet tár fel Gotham Cityben, miközben Rébusz, a sorozatgyilkos nyomába ered, aki Gotham elitjét veszi célba, s egyúttal új szövetségekbe kényszerül.

Préda (Disney+)

A Ragadozó sorozat legújabb része, a Préda, egy, a komancs nemzet területén, 300 évvel ezelőtt játszódó akció-thriller, mely Naruról a vad és kepzett harcosról szól, aki útnak indul, hogy megvédje népét. A prédája egy fejlett, földönkívüli ragadozó, modern fegyverettel.

Az Adam-projekt (Netflix)

Miután az időutazó vadászpilóta, Adam Reed kénytelen kényszerleszállást végezni 2022-ben, összeáll 12 éves önmagával, hogy együtt megmentsék a jövőt.

Ben és Jody (Neflix)

Két jó barát összefog a környékbeli falvak lakóival, hogy felvegyék a harcot egy csapat veszélyes illegális favágó ellen, akik megpróbálják elvenni a földjüket.

legjobb akció filmek 2022

Uncharted (HBO Max)

A bárban dolgozó fiatal Nathan Drake, Sir Francis Drake felfedező leszármazottja tudomást szerez El Dorado, vagyis a legendás dél-amerikai aranyváros hollétéről, és egy profi kincsvadásszal a keresésére indul.

A szürke ember (Netflix)

Amikor a kétes múltú CIA-ügynök terhelő ügynökségi titkokat tár fel, egy szociopata szélhámos ügynök vérdíjat tűz ki a fejére, és végigüldözi őt a világon.

Thor: Szerelem és mennydörgés (Diseny+)

A mennydörgés istene az eddigiekhez nem fogható utazásra indul: a belső békét kutatja. A szuperhősködéstől való visszavonulása azonban rövidre sikerül, mivel a galaktikus gyilkos, Gorr, az Istenölő az istenek kiirtását tűzi ki céljául. A reá váró küzdelemhez Thor segítségül hívja Valkűr királyt, Korgot és volt barátnőjét, Jane Fostert, aki – Thor legnagyobb meglepetésére – képes használni a mágikus pörölyt, Mjölnirt. Ők együtt embert- és istent próbáló kozmikus kalandra indulnak, hogy kiderítsék az Istenölő bosszújának rejtélyes okát, s megállítsák, amíg még nem késő.

Akciófilmek, amiket még nagyon várunk 2022-ben:

Fekete Párduc: Vakanda, légy áldott! – premier: 2022. novemeber 10.

A Marvel Studios „Fekete Párduc 2.” című filmjében Ramonda királyné, Shuri, M’Baku, Okoye és a Dora Milaje felveszik a harcot az országukat fenyegető világhatalmakkal T’Challa király halála után. Miközben a vakandaiak megpróbálnak továbblépni, a hősöknek Nakia, a véreb és Everett Ross segítségével össze kell állniuk, hogy újat utat jelöljenek ki királyságuknak.

Vérapó – Premier: december 1.

Amikor egy csapat zsoldos betör egy jómódú család birtokára szenteste, és túszul ejtenek mindenkit odabent, a támadók nincsenek felkészülve az igazi meglepetésre: Mikulás (David Harbour) is ott van a terepen, és meg fogja mutatni, hogy a Télapó nem egy szent…

Avatar: A víz útja – premier: 2022. december 16.

A víz útja több mint egy évtizeddel az első rész eseményeit követően meséli el a Sully család (Jake, Neytiri és gyermekeik) történetét; a rájuk leselkedő veszélyeket, az életben maradásért vívott harcaikat, az őket sújtó tragédiákat és azt, meddig képesek elmenni, hogy biztonságban tudhassák egymást.

Ha ennyi akció nem lenne elég, nézd meg 2021 legjobb filmjeit is: