Legjobb filmek 2021: 12 életrajzi és történelmi film, ami visszarepít az időben

Összegyűjtöttük nektek a legjobb életrajzi és történelmi filmeket 2021-ből. Igaz történeten alapuló filmek küzdelmekről, felemelkedésekről és bukásokról.

A legjobb filmek 2021-ben – korábbi tematikus ajánlóink:

Először jöjjenek a legjobb magyar életrajzi és történelmi filmek 2021-ből:

Eltörölni Frankot

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ. Az Eltörölni Frankot főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége, játssza.

Toxikoma

Herendi Gábor új közönségfilmje, a Toxikoma, Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul, mely a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól.

Most pedig a legjobb történelmi és életrajzi filmek a nagyvilágból 2021-ben:

Ásatás

Miközben gyülekeznek a második világháború viharfelhői, egy tehetős özvegyasszony (Carey Mulligan) megbíz egy amatőr régészt (Ralph Fiennes), hogy ássa ki a birtokán található sírhalmokat. Amikor történelmi felfedezést tesznek, visszaköszönnek Nagy-Britannia múltjának visszhangjai a bizonytalan jövő előtt áll‎ó országban.

Júdás és a Fekete Messiás

Amerikai életrajzi dráma a Fekete Párduc polgárjogi mozgalom egyik vezetőjéről Fred Hamptonról és egy a szervezetbe beépülő FBI-ügynökről.

Legjobb filmek 2021: 12 életrajzi és történelmi film, ami visszarepít az időben

No Man of God

A thriller 1980-ban játszódik, mikor Ted Bundy-t halálra ítélték. Az ezt követő években beleegyezett, hogy bevallja szörnyű tetteit, de csak egyetlen embernek. A valós eseményeken alapuló film a vallatónak szegődő FBI ügynök és a sorozatgyilkos közötti különös kapcsolatról szól.

A legjobb történelmi és életrajzi filmek 2021

Az utolsó párbaj

A négyszeres Oscar-jelölt Ridley Scott rendezésében készült, megtörtént eseményeket feldolgozó Az utolsó párbaj izgalmas történet árulásról és bosszúról a 14. századi Franciaországban, ahol a nőknek az elnyomott szerepe jut. Jean de Carrouges (Matt Damon) és Jacques Le Gris (Adam Driver) két viszálykodó, nemesi születésű úr, akiknek sérelmeit csak egy halálig tartó párbaj orvosolhatja. A további szerepekben az Emmy-díjas Jodie Comer és az Oscar-díjas Ben Affleck láthatók.

Eiffel

A francia kormány megbízza Gustave Eiffel építészt, hogy tervezzen valami monumentálisat az 1889-es párizsi világkiállításra. Gustave eredeti tervei között földalatti vasút megépítése szerepel, miután azonban találkozik egy titokzatos nővel, minden megváltozik.

A legjobb életrajzi történelmi filmek 2021

Tammy Faye szemei

A film egy bensőséges pillantás Tammy Faye Bakker televangelista rendkívüli felemelkedésére, bukására és megváltására.

Igaz történeten alapuló filmek: legjobb életrajzi filmek 2021

Chiara Lubich – A szeretet mindent legyőz

Az olasz tévéfilm a 101 éve született Chiara Lubichnak, a Fokoláre Mozgalom megálmodójának és életrehívójának kíván emléket állítani. Egy olyan szabad, megszállott és bátor fiatal lány portréját rajzolja meg, aki a második világháború idején személyes elhivatottságot érez, hogy ebben a felfordult, pusztulásnak indult világban megtalálja azt az egy erőt, ami örök, s ami tovább visz: a szeretetet.

Legjobb inspiráló filmek 2021

A győztes lelenc csapat

Egy középiskolai fociedző múltja elől menekülve elhatározza, hogy egy helyi árvákból álló csapatot toboroz, akiket egyenesen a bajnokságig vezet, miközben egy egész nemzet számára is reményt nyújt.

Legjobb inspiráló filmek 2021

Munich – The Edge of War

1938 őszén egy brit köztisztviselő és egy német diplomata szövetkezik Münchenben, hogy elkerüljék a háborút Európában. Robert Harris könyve alapján.

Igaz történeten alapuló filmek: legjobb életrajzi filmek 2021

Történelmi és életrajzi filmek, amiket még nagyon várunk 2021-ben:

Spencer (mozipremier: 2021. november 5.)

Diana hercegné (Kristen Stewart) a brit királyi családdal tölti az ünnepeket a norfolki Sandringham-házban, amikor úgy dönt, elhagyja Károly herceget.

Spencer - Diana hercegnő szerepében Kristen Stewart