2021 legjobb filmjei: 22 magával ragadó dráma, ami nem ereszt

Összegyűjtöttük nektek 2021 legfelkavaróbb, legmegérintőbb filmjeit: tartalmas drámákat, melyek megmutatják a világ árnyoldalát és azt, hogy mi az igazán fontos az életben.

A legjobb dráma filmek 2021
Zendaya a Malcolm és Marie egyik jelenetében

Elsőként jöjjenek a legjobb 2021-es drámák a nagyvilágból:

Minari (7,5)

A nyolcvanas években egy dél-koreai család Kaliforniából egy arkansasi farmra költözik, hogy új otthont alapítson. Jacob, a családfő bízik a saját családi gazdaság mielőbbi beindításában. Felesége, Monica jóval szkeptikusabb, s miközben egy csirkefarmon dolgozik, aggódik a nehézségek és kisfia, David egészsége miatt. A napi munka mellett a szülők nem tudnak vigyázni a gyerekekre, ezért segítségül hívják Monica édesanyját Dél-Koreából. A messziről érkező és bölcsességet hozó nagymamával sem boldogulnak könnyen a gyerekek, ám életigenlő, vidám természete mégis változást hoz el a család életében.

A legjobb dráma filmek 2021

Még egy kört mindenkinek (7,8)

Négy jóbarát, akik gimnáziumi tanárok, letesztelnek egy elméletet. Feltevésük szerint egy csekély alkoholszint fenntartása a vérben, vagyis a folyamatos, enyhe spicces állapot jobbá teszi az életüket. A kezdeti felszabadultság azonban lassan, de megállíthatatlanul fordul át kontrollálhatatlan ivászatba. A drámát 2021-ben két kategóriában (legjobb rendező és legjobb nemzetközi játékfilm) Oscar-díjra jelölték, utóbbi el is nyerte.

A nomádok földje (7,4)

Az egyetlen cég által ellátott nevadai kisváros gazdasági összeomlását követően Fern (Frances McDormand) mindent bepakol furgonjába és elindul, hogy modern nomádként a hagyományos társadalmon kívüli életet folytasson. Chloé Zhao rendező harmadik játékfilmje, A Nomádok földje valódi nomádokat (Linda May, Swankie és Bob Wells) vonultat fel Fern társaiként, amint Amerika nyugati felének végtelen vidékeit rója. A film számos más kitüntetés mellett elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

Júdás és a Fekete Messiás (7,5)

Amerikai életrajzi dráma a Fekete Párduc polgárjogi mozgalom egyik vezetőjéről Fred Hamptonról és egy a szervezetbe beépülő FBI-ügynökről.

A legjobb filmdrámák 2021

Szupernóva (6,9)

A zongorista Sam és a regényíró Tusker elindulnak egy régi lakóautóban, hogy az őszi Angliát átszelve meglátogassák családjukat, barátaikat és a múltjuk fontos helyszíneit. Ez a nagy utazás lehet, hogy sok mindentől a búcsút jelenti. Az együtt töltött idő a legfontosabb, ami még megmaradt számukra.

A Fehér Tigris (7,1)

Egy tehetős indiai házaspár ambiciózus és furfangos sofőrje az eszét felhasználva tör ki a szegénységből, majd saját vállalkozásba kezd. A dráma Aravind Adiga sikerkönyvén alapszik.

Ásatás (7,1)

Miközben gyülekeznek a második világháború viharfelhői, egy tehetős özvegyasszony (Carey Mulligan) megbíz egy amatőr régészt (Ralph Fiennes), hogy ássa ki a birtokán található sírhalmokat. Amikor történelmi felfedezést tesznek, visszaköszönnek Nagy-Britannia múltjának visszhangjai a bizonytalan jövő előtt áll‎ó országban.

Egy évem Salingerrel (6,3)

Diploma után, úton élete legnagyobb álma felé, hogy végre igazi, elismert író legyen, Joanna asszisztensi állást vállal J. D. Salinger régimódi és rendkívül vaskalapos irodalmi ügynökénél. A nem kimondottan szórakoztató munkanapokat egy füstös irodában tölti, ahol még mindig diktafonok és írógépek uralkodnak. Joanna fő feladata Salinger terjedelmes rajongói leveleinek feldolgozása, ám amikor elolvassa a világ minden tájáról érkező szívszorító üzeneteket, vonakodik elküldeni az ügynökség szokásos, személytelen hangvételű válaszát, és lelkesen kezdi el személyre szabni azokat. Az eredmény egyszerre humoros és megindító, hiszen Joanna, miközben a nagy író hangján válaszol, kezdi felfedezni a sajátját.

Sweat (6,5)

Sylwia mindent a maximumon pörget. Sikeres fitnesztrénerként emberek ezreit motiválja. A közösségi média sztárja, aki nemcsak az edzésekről és a sikereiről, de az érzéseiről is gyakran posztol a rajongóinak. Sylwia a teljes életét az edzőteremben és az online térben éli. A csillogó felszín alatt azonban meg nem értettség, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem akar elrejteni a külvilág elől. A 2020-as Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje letaglózó, rendkívül őszinte és aktuális betekintés egy influenszer életébe.

Az apa, aki hegyeket mozgat meg (8,3)

Amikor a fia eltűnik egy havas hegycsúcs megmászása közben, semmi sem állíthatja meg a nyugdíjas hírszerző tisztet, aki mindent kockára tesz fia megtalálása érdekében.

A legjobb új filmdrámák 2021

Malcolm és Marie (6,7)

A filmrendező Malcolm (John David Washington) és a barátnője, Marie (Zendaya) filmbemutatóról térnek haza, és miközben a film kritikai fogadtatására várnak, olyan titkot derülnek ki a kapcsolatukról, amelyek próbára teszik a szerelmüket.

Az utolsó szerelmes levél (6,7)

Egy ambiciózus, napjainkban élő újságírónő (Felicity Jones) felfedezi egy 60-as évekbeli pár (Shailene Woodley és Callum Turner) tiltott szerelmének történetét, miután titkos szerelmes levelekre bukkan. A Jojo Moyes elsöprő romantikus regényéből készült adaptációban feltűnik még Joe Alwyn és Nabhaan Rizwan is.

A fészek (6,3)

Rory ambiciózus vállalkozó, aki amerikai feleségét és gyermekeit szülőföldjére, Angliába hozza, hogy új üzleti lehetőségeket fedezzen fel. Miután elhagyta biztonságos amerikai külvárosi környezetük szentélyét, egy brit udvarházban élik szerénynek cseppet sem nevezhető életüket. Ahogy egyre többre és többre vágynak, a családi egység egyre inkább megbomlik.

Zuhanás (6,4)

John (Viggo Mortensen) párjával, Erickel és örökbefogadott lányukkal él Kaliforniában, távol attól a hagyományőrző, falusi világtól, amelyben felnőtt. Amikor édesapja (Lance Henriksen) az öregkori demencia jeleit mutatja és egyre kevésbé tud gondoskodni magáról illetve a farmról, John úgy dönt, jobb lesz, ha hozzájuk költözik. Az önfejű és kiállhatatlan természetű apa nem tudja elfogadni fia másságát és azt, hogy segítségre szorul, ami számos konfliktus forrása lesz a család életében. De ahogy megelevenednek a múlt emlékei, egyre közelebb kerülnek a megbocsátáshoz.

Respect (6,6)

Aretha Franklin kislányként apja templomának kórusában énekelt, évekkel később pedig már világszerte ünnepelt sztárként tündökölt. A Respect lenyűgöző igaz történet a zene egyik emblematikus alakjáról, útjáról, egyéni hangjának kereséséről, főszerepben az Oscar-díjas Jennifer Hudsonnal és az Oscar-díjas Forest Whitakerrel.

Perzsa nyelvleckék (7,4)

1942. A fiatal belga férfit, Gilles-t szökés közben letartóztatják az SS katonái, és zsidó társaival együtt koncentrációs táborba viszik. Hirtelen ötlettől vezérelve perzsának vallja magát, így az utolsó pillanatban megmenekül az azonnali kivégzéstől. Ideiglenesen biztonságba kerül, de lehetetlen feladattal szembesül: a tábor élelmezéséért felelős tisztet, Kochot kell fárszi nyelvre tanítania. Koch a háború után Teheránban szeretne éttermet nyitni, ezért lelkesen veti magát bele a nyelvtanulásba. Gilles-nek ki kell találnia egy nyelvet, amelyből egyetlen szót sem ismer, miközben tudja, hogy egyetlen rossz mozdulat vagy hang, és a sorsa megpecsételődik.

Ketten (7,1)

Nina és Madeleine évtizedeken át titkolták szerelmüket a világ elől. Senki sem sejti, hogy az egymással szemben lakó idős hölgyek egymás kedvesei. Hosszú évek hallgatása után úgy döntenek, hogy Rómába költöznek, és nyilvánosan felvállalják kapcsolatukat. Madeleine azonban képtelen két felnőtt gyerekének elmondani az igazat. Az elfojtott érzések felszínre törnek, de váratlanul minden megváltozik, amikor Madeleine súlyos agyvérzést kap és ápolásra szorul, Nina pedig minden erejével igyekszik a közelében maradni.

Amíg tart a nyár (IMDB: 7,2)

A 16 éves Milla és 23 éves Moses látszólag két külön univerzum. A lány zeneimádó mintadiák, a fiú izgalmas, ugyanakkor felelőtlen, lecsúszott junkie. Milla középosztálybeli szülei aggódva nézik a bimbózó románcot, bármiféle rosszallás vagy tiltás helyett mégis megengedők maradnak. Lányuk halálos beteg, számára Moses nem csak az első, hanem egyben az utolsó szerelem is.

A legjobb 2021-es magyar filmdrámákat sem hagytuk ki a válogatásból:

Spirál

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

Éden

Egy film arról, hogy az emberiségnek már nincs hová menekülnie saját maga elől. Éva allergiás a kémiai anyagokra, a légszennyezésre, a rádióhullámokra és az elektromos mezőre. Teljes elszigeteltségben kell élnie, környezetével nem érintkezhet. Akár a legapróbb figyelmetlenség is a halálát okozhatja. Kizárólag öccsével és a rajta állandóan kísérletező orvosokkal van kapcsolata. Egy napon pszichiáter érkezik, hogy kiderítse, Éva betegsége valódi vagy csak a képzeletének szüleménye.

Természetes fény

A második világháborúban a fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a keleti front mögött megszállt területeken. A Természetes fény a megszállt Szovjetunió területén játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A történet egy magyar honvéd gyalogos egységet követ, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Természetes fény ennek az egységnek a mindennapjait mutatja be az alhadnagy, Semetka István szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Toxikoma

Herendi Gábor új közönségfilmje, a Toxikoma, Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul, mely a két főhős, a drogos alfahím (Szabó Győző szerepében Molnár Áron) és az istent játszó pszichiáter (Csernus Imre szerepében Bányai Kelemen Barna) egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról szól. A könyv a népszerű színész életének legnehezebb éveit eleveníti fel, egy hosszú évekig tartó drogos zuhanást, melynek végén minden szétesik Győző körül, aki végül rászánja magát az elvonókúrára. Itt találkozik Csernus doktorral, s innen indul a film, ami azt az ego harcot mutatja be, ami a két domináns férfi között zajlott a pszichiátrián. Mindketten bejárják a saját útjukat és megtanulnak valamit a másiktól, amitől a saját életüket is jobb irányba fordítják. Győző és Csernus egymással harcol, de egy ponton mindkettejüknek el kell jutni a felismerésig, hogy csak közösen juthatnak előre, és hogy van valami, amiben csak a másik segíthet rajtuk.

Drámák, amiket még nagyon várunk 2021-ben:

A feleségem története (Várható magyar mozipremier: 2021. szeptember 23.)

Störr Jakab holland teherhajó kapitány egy nap egy kávézóban ülve fogadást köt, hogy elveszi feleségül az első nőt, aki belép. És besétál Lizzy. Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett, azonos című regénye alapján készült. Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

Külön falka (Várható magyar mozipremier: 2021. szeptember 30.)

A tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

A boldogság íze (Várható magyar mozipremier: 2021. november 11.)

Dánia legújabb kulináris szentélye Koppenhágában a Malus. Az éttermet egy házaspár viszi, Maggi antropológus, akinek különleges érzéke van az ételekhez és remek ízléssel rendezi be az éttermet. Férje, Carsten népszerű és elsőrangú séf, aki virtuóz módon dolgozik a konyhában. Családi életük példás, két csodálatos gyerekük van, szeretik egymást, szinte mindenük megvan. A következő elérendő álom az étteremben a rangos Michelin-csillag minősítésének megszerzése. Fáradhatatlanul dolgoznak és mindent feltesznek a vágyott cél elérése érdekében, miközben nem veszik észre, hogy az egyre növekvő feszültség és stressz már a magánéletüket veszélyezteti.

További jó filmdrámákat 2020-as válogatásunkban találsz: