2020 legjobb filmjei: 10+3 kőkemény dráma, ami a lelkünkbe hatol

Összegyűjtöttük nektek 2020 legjobb drámáit: van köztük történelmi, romantikus, háborús és életrajzi film egyaránt. Több is igaz történeten alapszik. Neked csak ki kell választani a hozzád illőt.

A legjobb filmek 2020-ból – korábbi tematikus ajánlóink:

Legjobb dráma filmek 2020

Jöjjenek elsőként 2020 legjobb magyar filmdrámái:

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. (Mozinet)

Éden

Éva allergiás a kémiai anyagokra, a légszennyezésre, a rádióhullámokra és az elektromos mezőre. Teljes elszigeteltségben kell élnie, környezetével nem érintkezhet. Akár a legapróbb figyelmetlenség is a halálát okozhatja. Kizárólag öccsével és a rajta állandóan kísérletező orvosokkal van kapcsolata. Egy napon pszichiáter érkezik, hogy kiderítse, Éva betegsége valódi vagy csak a képzeletének szüleménye. Vajon elég-e a szeretet, hogy Évát megmentse? (Budapest Film)

Pieces of Woman (Premier: 2021. január)

A Pieces of a Woman a díjnyertes rendező, Mundruczó Kornél (Fehér Isten) és a vezető producer, Martin Scorsese alkotása, amely egy olyan nő rendkívül személyes és megrendítő történetét mondja el, akinek meg kell tanulni együtt élni a fájdalommal. (Netflix)

Most pedig jöjjenek 2020 legjobb drámái a nagyvilágból:

Előttem az élet

Egyes találkozások sorsokat írnak át, míg mások életeket mentenek. Valószínűtlen barátság születik a morcos utcagyerek és a napközit üzemeltető holokauszttúlélő között, amikor a nő befogadja a fiút, aki meglopta őt. Főszereplők: Sophia Loren és Ibrahima Gueye. (Netflix)

Az én tavam

Kristo okos és intelligens tini. Amikor az órán a tanár felírja a táblára az esszé témáját – Az én tavam – elmélkedni kezd a szavak jelentésén. Kristo kinéz az ablakon, és felidézi a múlt hónap eseményeit. A fiú egy faluban lakik a Preszpa-tó szélén, amelyen három balkáni ország, Albánia, Macedónia és Görögország osztozkodik. Hogy támogassa a családját, Kristo marihuánát csempészik. A vízről való tudását felhasználva droggal töltött csomagokat szállít a csónakjával Albániából Macedóniába. (HBO)

Legjobb filmdrámák 2020: Az én tavam

A chicagói 7-ek tárgyalása

Az 1968-as, békésnek induló demokrata konvenció a rendőrséggel és a nemzeti gárdával való erőszakos zavargásba fordult. A tiltakozás szervezőit – köztük Abbie Hoffmant, Jerry Rubint, Tom Haydent és Bobby Seale-t – felkelésre való összeesküvéssel vádolták, és az ezt követő tárgyalás a történelem egyik legismertebb esete volt. (Netflix)

A vadon hívó szava

Buck, a nagy szívű, imádnivaló kutya élete egyik pillanatról a másikra fenekestül felfordul, miután elrabolják a napfényes kaliforniai otthonából. A kényelemhez szokott kutya hamarosan a távoli alaszkai vadonban találja magát, ahol szánhúzó kutyaként kell teljesítenie, postai küldeményeket szállít a társaival. Az 1890-es években járunk, a nagy alaszkai aranyláz idején. Buck élete újabb fordulatot vesz, amikor találkozik John Thorntonnal, a magányos kalandorral. Jack London regényéből. (HBO)

A Manderley-ház asszonya

Egy házaspár megérkezik a férjnek a szélfútta angliai tengerparton található családi birtokára, ahol az új feleség a ház korábbi úrnőjének, Rebeccának az árnyékával találja szemben magát. A nő öröksége a halála után is tovább él a házban. Daphne Du Maurier gótikus regényének modern adaptációja a Netflixen Armie Hammer, Lily James és Kristin Scott Thomas szereplésével. (Netflix)

Az 5 bajtárs

Az Oscar-díjas Spike Lee új filmjében négy afroamerikai veterán, Paul (Delroy Lindo), Otis (Clarke Peters), Eddie (Norm Lewis) és Melvin (Isiah Whitlock, Jr.) visszatér Vietnamba. Miközben elesett szakaszvezetőjük (Chadwick Boseman) maradványai és egy elásott kincs után kutatnak, hőseink és Paul aggódó fia (Jonathan Majors) felveszik a harcot az ember és a természet erőivel, és szembenéznek a vietnami háború maradandó pusztításával. (Netflix)

Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy

A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1984-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik. Roman Polanski alkotása – amely Robert Harris történelmi bestsellere nyomán készült – ezt a jól ismert történetet dolgozza fel monumentális játékfilm formájában. (Cirko Film)

Mank

Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman), a cinikus társadalomkritikus és alkoholista forgatókönyvíró új megvilágításba helyezi az 1930-as évek Hollywoodját, miközben igyekszik befejezni Orson Welles (Tom Burke) Aranypolgárának forgatókönyvét. (Netflix)

Vidéki ballada az amerikai álomról

J.D. Vance (Gabriel Basso), az Ohio állam déli részéről származó egykori tengerészgyalogos jogot tanul a Yale Egyetemen, és közel áll álmai munkájához, amikor egy családi válság haza szólítja szülővárosába, a helyre, amelyet minden erejével próbált elfelejteni. J.D.-nek szembe kell néznie azokkal az összetett problémákkal, amelyeket munkásosztálybeli családja jelent számára, például az édesanyjához, Bevhez (Amy Adams) fűződő változékony kapcsolatával. Miközben felszínre törnek emlékei a nagymamájáról (Glenn Close), a talpraesett és éles eszű nőről, aki felnevelte őt, J.D. megtanulja elfogadni, hogy családja kitörölhetetlen nyomot hagyott saját életútján. (Netflix )

A befejezésen gondolkozom

Az Oscar-díj nyertes Charlie Kaufman (Egy makulátlan elme örök ragyogása) filmje Iain Reid elismert regénye alapján készült. Kapcsolatuk bizonytalansága ellenére a fiatal nő (Jessie Buckley) autóútra indul új barátjával (Jesse Plemons) annak családi farmjára. Miközben egy hóvihar fogságba ejti őket a farmon Jake anyja (Toni Collette) és apja (David Thewlis) társaságában, a fiatal nő elgondolkozik azon, amit eddig megtudott és megértett a barátjáról, önmagáról és a világról. (Netflix)

Ha nem lenne elég ennyi dráma 2020-ból, nézd át a legjobb romantikus filmeket, ott is lelhetsz párat:

2020 legjobb filmjei: 12+1 romantikus film összebújós estékre