A legjobb filmek 2023-ban: 25 szívszorító dráma, amit mindenképp látnod kell idén

Összegyűjtöttük nektek 2023 legfelkavaróbb, legmegérintőbb filmjeit: tartalmas drámákat, melyek megmutatják a világ árnyoldalát és azt, hogy mi az igazán fontos az életben. A legjobbak között idén is sok magyar film szerepel.

A Megfojtott virágok október 19-én érkezik a magyar mozikba

A legjobb filmek 2023-ban – korábbi tematikus ajánlóink:

A legjobb magyar filmdrámák 2023-ból:

Magyarázat mindenre

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

Hat hét (HBO Max)

A film főhőse az érettségi előtt álló, profi asztalitenisz karrierért küzdő Zsófi, aki nehéz anyagi körülmények között él labilis édesanyjával és húgával. Későn veszi észre, hogy terhes, és az életkörülményeiket figyelembe véve úgy dönt, hogy születendő gyermekét egy civil szervezet segítségével örökbe adja egy hosszú évek óta várakozó párnak. Zsófi határozott és kifejezetten felnőtt döntést hoz, de a szülése után jelentkező fizikai és érzelmi hullámvasútra nincsen felkészülve.

Háromezer számozott darab

Egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük valós történetét, vagyis: a nyomorukkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiákkal.

A másik érintése

A disztópia egy olyan világban játszódik, amikor egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy egymást megérintsék. Anya, apa, fiú: egy magyar családon keresztül szembesülünk a problémával, velük keressük a megoldást ebben a rendkívüli roadmovieban.

Az első kettő

Egy amerikai lány és egy magyar fiú távkapcsolata nem várt fordulatot vesz, amikor tervezett házasságuk váratlanul kudarcba fullad. A szerelmeseknek egy napja marad, hogy eldöntsék kapcsolatuk további sorsát. Tudják, hogy a köztük lévő távolság hamarosan több ezer kilométerre nő. Az utolsó napi rohanásban egy álomképbe kapaszkodnak, melyben ők az első két ember, akik az idők kezdetén megszerették egymást – közben elfogy az asztalról a családi ebéd, megtelik a bőrönd, a repülő felszállási ideje pedig vészesen közelít.

A legjobb dráma filmek 2023-ban a nagyvilágból:

Nyolc hegy

A hindu mitológia szerint nyolc hegy határolja a világot, amelynek a közepén egy óriási kilencedik hegy áll. Akkor találunk rá a boldogságra, ha a középső hatalmas hegyen éljük le az életünket, vagy ha beutazzuk a többi nyolcat? A két tizenéves, Pietro és Bruno együtt töltik a nyarakat a Dolomitokban, ősszel Pietro hazamegy Torinóba, a zsúfolt nagyvárosba, Bruno viszont marad a hegyek között, a falujában. A két fiú között nagyon mély gyerekbarátság szövődik, ami viszont megszakad a tinédzser évek alatt. Pietro felnőttként keresi a helyét, bejárja a világot, míg Bruno szülőfalujában próbál boldogulni, ahol egy évszázados hagyományok alapján működő gazdaságot működtet. Csaknem húsz év után találkoznak újra, és most jobban egymásra vannak utalva, mint bármikor a korábbi életükben.

A Fabelman család

Sammy Fabelman mindene a filmkészítés, művészi lelkű édesanyja, Mitzi pedig büszkén támogatja és bátorítja érdeklődésében. A tudományokat többre tartó, munkájában sikeres apja, Burt se nézi rossz szemmel Sammy munkáit, ám inkább tekinti komolytalan hobbinak. Az évek folyamán Sammy mintegy dokumentálja családja kalandjait és egyre kidolgozottabb amatőrfilmeket készít húgai és barátai főszereplésével. 16 éves korában, amikor az Államok nyugati felére költöznek, Sammy felfedez egy szívszaggató titkot anyjáról, ami átértékeli kapcsolatukat és megváltoztatja mindannyiuk életét.

A sziget szellemei

Az Írország partjaitól nyugatra, egy elzárt szigeten játszódó film hősei az országos cimborák, Pádraic és Colm, akiknek kapcsolata zsákutcába kerül, miután Colm minden előzmény nélkül véget vet barátságuknak. A meghökkent Pádraic, húgával és egy zűrös ifjúval, Dominickal az oldalán, kész mindent elkövetni, hogy helyrehozza a dolgokat, s nem hajlandó nemleges választ elfogadni. Folyamatos próbálkozásai azonban csak megerősítik korábbi barátját elhatározásában, s miután Colm végső ultimátumot ad neki, az események csakhamar eldurvulnak, a következmények pedig megrázóak lesznek.

Till – Igazságot a fiamnak (Amazon Prime)

A Till – Igazságot a fiamnak megindító igaz történet Mamie Till-Mobleyről, aki állhatatosan küzdött azért, hogy igazságot szerezzen 14 éves fiának, Emmett Tillnek, akit 1955-ben meglincseltek, mialatt unokatestvéreinél volt látogatóban Mississippiben. Mamie megrendítő útja a gyásztól a tettrekészségig ékes példája lesz annak, hogy az anyai szeretet képes megváltoztatni a világot.

A bálna

A történet egy apa-lánya kapcsolatot állít középpontba. Charlie egy 270 kilós középiskolai angol tanár, akinek élete nagyot fordul, mikor elhagyja családját férfi szeretője miatt, megromlik a kapcsolata tinédzser lányával, Ellievel is. A férfi depressziója és kóros elhízása miatt régóta nem hagyta el az otthonát, online tartja meg óráit is. Egyetlen barátja Liz megpróbál neki segíteni, amiben csak tud. Egy nap Charlie úgy dönt, szeretne kapcsolatot teremteni elhidegült 17 éves lányával.

TÁR

A klasszikus zene nemzetközi világában játszódó TÁR középpontjában Lydia Tár áll, az ikonikus zenész, akit széles körben a legnagyobb élő zeneszerzőnek és karmesternek tekintenek, és aki a világon az első női vezető karmestere egy német zenekarnak. Az író-rendező-producer Todd Field izgalmas új filmje a hatalom változó természetét, hatását és maradandóságát vizsgálja modern világunkban.

Volt egyszer egy nyár

Sophie az apjával töltött gyerekkori nyaralás közös élményeire gondol vissza, amikor azt érezte boldog volt. Húsz évvel később a zűrzavaros emlékek és a képzelt emlékek közepette próbál rájönni, milyen is valójában az a férfi, aki az édesapja.

Air – Harc a legendáért (Amazon Prime)

A sport világa többé soha nem lesz olyan, mint volt. Egy hízásra hajlamos, korosodó kosaras játékos-megfigyelő a Nike alkamazottja lesz. És szenvedélyesen keresi azt a kosarast, akivel szerződve az akkor még kis cég megmutathatja a világnak, mit tud. Keresi, keresi, és végül megtalálja az emberét: egy olyan játékos személyében, aki még egy percet sem töltött az NBA pályáin.

Oppenheimer

A film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, aki kollégáival – köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval – a Manhattan Terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős. A találmány a II. világháborúban megváltoztatta a történelem menetét, és a bombának köszönhető valószínűleg az is, hogy a 20. század második felében a két nagy szuperhatalom szembenállása, a hidegháború nem fajult valódi fegyveres konfliktussá.

A csendes lány

Cáit mindössze tízéves, csendes kislány, aki hányattatott körülmények között nő fel. Örökké kimerült és ismét terhes édesanyjának a sok gyerek mellett nem jut ideje rá, alkoholista, hirtelen haragú apja pedig inkább jobb, ha nem foglalkozik vele. A család úgy dönt, a legjobb lesz mindenkinek, ha Cáit-et a nyárra rokonokhoz adja. A gyerektelen párnál egészen új világ tárul fel a kislány előtt. Az idilli, zöld környezetében egy idő után Cáit megnyílik, végül fény derül arra a titokra is, amit újdonsült nevelői elrejtenének előle.

Richelieu

Egy rossz szakítás után Ariane hazaköltözik és munkát vállal szezonális munkások tolmácsaként. Amint tanúja lesz a munkahelyi visszaéléseknek, Ariane-nek el kell döntenie, milyen messzire hajlandó elmenni az igazságtalanság elleni fellépésben.

Legjobb filmek 2023

A tanári szoba

Az elhivatott, fiatal Carla a hetedikesek osztályfőnöke egy német iskolában. A tanárok és a diákok multikulturáis közegében viszonylagos nyugalom van, amíg az egyik gyereket meg nem gyanúsítják lopással. A tanárnő hisz a fiú ártatlanságában, és nem ért egyet kollégái nyomozási módszereivel, ezért saját kezébe veszi az ügyet. Cselekedete egy olyan eseménysorozatot indít el, amely az egész iskola életét felbolygatja.

A hó társadalma (Netflix)

Egy rögbi csapat repülőgépe lezuhan egy gleccseren az Andokban. Akik túlélik a katasztrófát, a világ egyik legkeményebb környezetében találják magukat.

Hulló levelek

Két magányos ember véletlenül találkozik egymással a helsinki éjszakában, és megpróbálják megtalálni életük első szerelmét.

Legjobb dráma filmek 2023

Flora és fia

Flora egyedülálló anya, aki folymatos háborúban áll a fiával, Maxszel. Miközben hobbikat keres Maxnek, egy gitárt ment meg a kukából, és rájön, hogy egy ember szemete a család megmentője lehet.

Legjobb filmdrámák 2023

A róka

A második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, amit meggyógyít és magával visz a megszállt Franciaországba.

Filmdrámák amiket még nagyon várunk 2023-ban:

Megfojtott virágok (Premier: 2023. október 19.)

A David Grann nagysikerű bestsellere alapján készült Megfojtott virágok az 1920-as évek Oklahomájában játszódik, és az olajból meggazdagodott oszázs indián nemzet tagjainak sorozatos meggyilkolását meséli el. Egy sor olyan brutális bűneset krónikája, mely az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete volt.

Jeanne du Barry – A szerető (Premier: 2023. október 12.)

Jeanne, a fiatal munkásosztálybeli nő, aki a kultúra és az élvezetek megszállottja, intelligenciáját és vonzerejét használja fel arra, hogy a társadalmi ranglétra lépcsőfokait egyenként megmássza. XV. Lajos király figyelmét is felkelti és hamar a kedvencévé válik, aki rajta keresztül nyeri vissza életkedvét. Miután őrülten egymásba szeretnek és minden illem és etikett ellenére Jeanne Versailles-ba költözik, a nő érkezése komoly botrányt okoz az udvarban.

Napóleon (Premier: 2023. november 23.)

A semmiből jött, elképesztő elszántsággal kapaszkodott a hatalomba, mindent megszerzett, majd mindent elveszített. Napóleon rendkívüli életet élt, a nagy francia forradalom közkatonájából, a harcos forradalmárból uralkodó, egész Európa leigázója lett. És közben halálosan szerelmes volt Jozefinába, akit – mint az egész birodalmát – először meghódított, azután elveszített.

Semmelweis (Premier: 2023. november 30.)

Az ifjú Semmelweis Ignác tanársegéd egyszerre veszi fel a harcot a szülő nők láthatatlan gyilkosával és a konzervatív főnökei vaskalapos nézeteivel. Megszállottan kutat a gyermekágyi lázat kiváltó rejtélyes kórokozó után, amelyben segíti őt egy fiatal osztrák nővér. Az izgalmas nyomozás egyre közelebb hozza őket egymáshoz. A szenzációs felismerés azonban még nem jelent végső győzelmet: Semmelweisnek le kell győznie főnökei ellenállását is.