2020 legjobb filmjei: 7+2 életrajzi film, ami tényleg igaz történeten alapszik

Összegyűjtöttük nektek 2020 legjobb igaz történeten alapuló filmjei közül az életrajzi mozikat. Sok tanulságos történet, melyekből inspirációt nyerhetünk, vagy megláthatjuk, hogy nem érdemes csinálni.

A legjobb filmek 2020-ból – korábbi tematikus ajánlóink:

Igaz történeten alapuló filmek: legjobb életrajzi filmek 2020

Mank (IMDB: 7,3)

Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman), a cinikus társadalomkritikus és alkoholista forgatókönyvíró új megvilágításba helyezi az 1930-as évek Hollywoodját, miközben igyekszik befejezni Orson Welles (Tom Burke) Aranypolgárának forgatókönyvét. (Netflix)

Egy kivételes barát (IMDB: 7,3)

Fred Rogers népszerű tévés műsorvezető, aki a legendássá vált kardigánjában több mint harminc éve készíti kisgyerekek számára a bábos-zenés műsorát. Generációk sora nőtt föl a közvetlen, szeretetet és megértést sugárzó műsorain. Egy nap jelentkezik nála Lloyd Vogel, akinek portrét kell készítenie róla. A sikeres, cinikus újságíró magánéletét beárnyékolja az apjával való rossz kapcsolata. A stúdióban azután váratlan fordulatot vesz az interjú. A beszélgetés hatására Vogel átértékeli az életét. (HBO)

Az évszázad rablása (IMDB: 7,2)

1994-ben egy tolvajbanda nagyszabású rablásra készül: milliókat akarnak ellopni a Kolumbiai Nemzeti Bankból. A film megtörtént események alapján készült. (Netflix)

Legjobb életrajzi filmek: igaz történeten alapuló filmek 2020

Judy (IMDB: 6,8)

A negyvenes éveiben járó Judy Garlandnak, az Óz, a csodák csodája Dorothyjának magánélete kész csődtömeg. A házasságai nem sikerültek, anyagi és drogproblémákkal küzd. A két kisebb gyermekének eltartása érdekében elvállal egy londoni varietéturnét. Bár a népszerűsége Amerikában megkopott, csillaga Európában még fényesen ragyog, amikor 1969 telén megérkezik Londonba. Ám a fellépéseit botrányok kísérik, Judy állandó harcban áll önmagával, a közönséggel, a menedzsereivel, és az új szerelmével. (HBO)

Vidéki ballada az amerikai álomról (IMDB: 6,6)

J.D. Vance (Gabriel Basso), az Ohio állam déli részéről származó egykori tengerészgyalogos jogot tanul a Yale Egyetemen, és közel áll álmai munkájához, amikor egy családi válság haza szólítja szülővárosába, a helyre, amelyet minden erejével próbált elfelejteni. J.D.-nek szembe kell néznie azokkal az összetett problémákkal, amelyeket munkásosztálybeli családja jelent számára, például az édesanyjához, Bevhez (Amy Adams) fűződő változékony kapcsolatával. Miközben felszínre törnek emlékei a nagymamájáról (Glenn Close), a talpraesett és éles eszű nőről, aki felnevelte őt, J.D. megtanulja elfogadni, hogy családja kitörölhetetlen nyomot hagyott saját életútján. (Netflix)

Ammonite (IMDB: 6,4)

Az 1840-es évek Angliájában járunk, ahol Mary, egy paleontológus hölgy és a gondjaira bízott Charlotte eleinte viszályoktól terhes, majd pedig egyre szorosabbá váló kapcsolatának alakulását követhetjük nyomon. A románc és a kötődés pedig egy olyan korban születik, ahol sem a nők, sem pedig a saját nemük iránt vonzódók hangja nem volt elég hangos a társadalomban.

Igaz történeten alapuló tanulságos filmek: legjobb életrajzi filmek 2020

Még mindig hiszek (IMDB: 6,5)

Egy gyönyörű romantikus film a szerelemről, a sosem szűnő reményről, és a hit erejéről. A megtörtént eseményeket feldolgozó, szívhez szóló alkotásban a Riverdale sztárja, KJ Apa maga énekeli a történet főszereplője, Jeremy Camp csodálatos dalait, köztük az „I still believe” című számot, amit a zenész feleségének, Melissának írt. (Freeman Film)

A legjobb magyar életrajzi filmek 2020-ból

A feltaláló (IMDB: 7,1)

Gyöngyössy Bence életrajzi drámája dinamikus képsorokban mutatja Dr. Béres József drámai sorsát, a hatalommal vívott küzdelmét a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Érzelmekben gazdag, izgalmas jelenetekben követi nyomon a Béres Csepp születésének történetét és a kutató folyamatos harcát, s ezen keresztül objektív látleletet is nyújt a hatvanas–hetvenes évek Magyarországáról, a (nem)működő szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról, intrikákról. Béres Józsefet Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész alakítja, feleségét Huszárik Katalin, a további főbb szerepekben olyan kiváló színművészek láthatók, mint Székely B. Miklós, Hatházi András, Seress Zoltán, Für Anikó, Lukács Sándor, Trokán Péter, Bede-Fazekas Szabolcs, Oberfrank Pál és Trill Zsolt.

Magdolna

A független magyar játékfilm az 1945-ben, 23 éves korában vértanúhalált halt Bódi Mária Magdolnának állít emléket. A Magdolna című játékfilm egy veszprémi kötődésű történelmi személy, a fiatalon elhunyt Bódi Mária Magdolna életét idézi meg, életútjának néhány sorsfordító napját bemutatva. Bódi Mária Magdolna 23 éves korában, 1945. március 23-án, Litéren halt vértanúhalált. Boldoggá avatását kérelmezve a veszprémi egyházmegyei küldöttség 2017. március 10-én nyújtotta be a dokumentumot a vatikáni Szenttéavatási Kongregációban. Emlékét mindeddig nem őrzi fikciós film, játékfilmes mozgókép-idézet. (Szeretfilm Egyesület)

A legjobb igaz történeten alapuló életrajzi filmek után jöhet egy kemény dráma 2020-ból?