7 lélegzetelállító látnivaló az Alpokalja festői szépségű vidékén

Fedezzétek fel országunk nyugati felének keskeny vonulatát, az Alpokalja legszebb panorámapontjait, történelmi jelentőségű kincseit, valamint vadregényes tájait.

Cáki pincesor

A Kőszegi-hegység lábánál, néhány 100 éves gesztenyefák lombjai alatt sétálva repülhetünk vissza a XVIII–XIX. század falusi világának hangulatába. A cáki pincesoron 8 zsúpfedeles, fehérre meszelt falú házikó mesél nekünk a régmúlt időkről, míg a skanzenként működő pincék a korabeli szőlészet és borászat világába kalauzolnak el minket. Mindezen túl, előzetes bejelentkezést követően borkóstoláson is részt vehetünk. A kiállítás csak április 1-től látogatható, azonban csoportokat a nyitvatartási időn kívül is fogadnak. További részletekről a  +36 20 246 0180-as számon érdeklődhettek.

9725 Cák, Gesztenyés oldal 3-6. |Weboldal

Fotó: Hatvani Anikó

Szent Vid-kápolna

A Szent Vid-hegy tetején, 589 méter magasan lelhetünk rá a fák öleléséből előbújó bájos kis kápolnára, amely festői panorámával ajándékoz meg minket. A kápolnát Szent Vitus, III. századi olasz vértanú, számos mesterség védőszentjének tiszteletére emelték még a XVIII. század elején. Ám a hegy a régi időkből is megannyi emléket őriz, hiszen a kőkori emberek és illír bronzművesek nyomait is felfedezték a területen, sőt a mai napig láthatjuk itt a bronzkorban elterülő város lépcsőzetes szerkezetét.

Fotó: Rajkai Péter

Országunk számos bájos kápolnát rejt még magában:

Hétforrás

Az osztrák határhoz közeli, vadregényes völgykatlanban fakadó Hétforrás a Kőszegi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye, amelynek foglalatát még a millennium évében, 1896-ban alakították ki. Ekkor nevezeték el a hét magyar vezérről, akiknek neveit a csobogó víz feletti kőtáblákon láthatjuk. A legenda szerint, hogyha iszunk mind a hét ágból kifolyó kristálytiszta vízből, akkor a vezérek teljesítik egy kívánságunkat.

Fotó: Wikimedia Commons

Pár percre a Hétforrástól, Kőszeg megannyi lenyűgöző látnivalóval vesz le a lábadról:

Kámoni Arborétum

Saághy Mihály a mai Öregparkban ültette el az első exotákat 1860-ban, majd példáját követve, később fia elkezdte a külhonos fák és cserjék tudatos gyűjtését, szaporítását. 1920-ban a 7 hektáros területen már több száz fát számoltak, azonban a II. világháború idején hamuvá vált a kert jelentős része. A XX. század közepén kelt új életre az arborétum, amely ma már 27 hektáros csodavilággal várja a látogatókat, többek között dendrocolor sziklakerttel, rododendronokkal, hóvirággal, turbánliliommal, valamint az arborétum történetét bemutató minikiállítással.

9700 Szombathely, Szent Imre herceg utca 84/b | Weboldal | Facebook

Fotó: Györkő Zsombor

Fedezd fel Szombathely további csodás kincseit is:

Fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház

Évmilliókat utazhatunk vissza az időben Európa egyik legrégebbi és legnagyobb kőfejtőjében, a hatalmas kőfalak, valamint sziklabarlangok közt. A fertőrákosi kőfejtő felszínén a Sziklai benge tanösvény tárja fel előttünk a kőfejtő geológiai értékeinek és különleges növény- és állatvilágának titkait. Belül, a barlangszerű termekben pedig többfunkciós témaparkban ismerkedhetünk meg a lajtamészkővel és annak hasznosításával, illetve az őslénytani bemutató a kőbánya kialakulásának történetén kísér minket végig.

9421 Fertőrákos, Fő u. 1. |Weboldal

Fotó: Aktív Magyarország

Várisi sétaút

A hűség városában járva a soproni erdő illatát legintenzívebben a Soproni Parkerdőben futó Várisi sétaút tanösvényén érezhetjük, az ott élők bevallása szerint. A parkerdőben az erdei tornapályától indul a 3 és fél kilométeres sétaút, amelyen végigbarangolva padokra, pihenőhelyekre, játszóterekre lelhetünk. Ha szívesen kiszakadnátok a városi nyüzsgésből, a Várisi sétaút minden korosztály számára igazán könnyed túrát ígér.

Fotó: Aktív Magyarország

Sopron nevezetes látnivalóit se hagyd ki, ha erre jársz:

Írottkő-kilátó

A Kőszegi-hegység 882 méter magas csúcsán találhatunk rá a terméskőből emelt Írottkő-kilátóra. A háromszintes messzelátót már 110 éve látogathatják az Alpokalja turistái, akik a földszinten az osztrák-magyar határ történelmi hátterét feltáró minikiállítást tekinthetik meg. A mesébe illő kilátás sem marad el, a panorámateraszon  tiszta idő esetén a Rax, a Hohe Wand és a Kamniki-Alpok csúcsai, a Bakony széle, sőt még a Balaton-felvidéki tanúhegyek is feltűnnek szemeink előtt.

Fotó: Flickr – Horváth Zsolt

Az  Őrség is megannyi izgalmas kirándulóhelyet kínál számunkra: