6 kihagyhatatlan látnivaló Sopronban, a hűség városában

A római romokra épült, a középkorban a legfontosabb szabad királyi városok közé tartozó Sopron nemcsak nyaralásra jó választás, ősszel és télen is izgalmas úti cél: a gazdag történelmi múlttal bíró óváros, az érdekfeszítő és különleges kiállítások, illetve a környék kirándulóútvonalai biztosítják a tökéletes kikapcsolódást.

Téli Sopron / Fotó: Getty Images

Taródi-vár

Kevesen tudják, hogy Sopron is rendelkezik egy tisztes méretű várpalotával – ezt az erődítményt azonban a középkori várfalakon kívül kell keresni, és nem mindennapi története van.

A helybeliek által csak Bolondvárként emlegetett, 4300 négyzetméter alapterületű, tornyokkal, bástyákkal, várkúttal és váralagúttal büszkélkedő épület a Lővérekben található, és bár első ránézésre egy nappal sem tűnik fiatalabbnak 500 évnél, valójában a modern kor terméke. A várat a saját két kezével, több mint kétszáz vagonnyi kő és tégla felhasználásával, pontosan 50 év leforgása alatt építette a 2010-ben elhunyt idősebb Taródi István.

A soproni Lővérekben eredetileg egy favár állt, amit a ma látható kővár 1959-ben váltott le. Megépítésekor a tulajdonos igyekezett a középkori várakban megszokott helyiségek kialakítására, melyeket azelőtt országjárás közben évekig tanulmányozott, így kapott helyet az épületegyüttesben egy kút, egy lovagterem és egy borház is, amiket a látogatók is megtekinthetnek.

9400 Sopron, Csalogány köz 36. | Weboldal

Fotó: Barna Bernadett & Palásthy Gábor

Tűztorony

A Sopron jelképeként is szolgáló, 58 méter magas Tűztornyot a 13. században építették, ami ezután a történelem viharait elkerülve, évszázadokon át szolgálta a várost. A 20. század elejére azonban már statikailag veszélyessé vált az épület, ezért 2009 és 2012 között egy nagyobb felújításon esett át, ami során megmaradt eredeti jellege, így ma is teljes pompájában csodálhatjuk meg.

A város szinte össze pontjáról látható tűztorony nem hiába vált a hűség városának egyik emblémájává: a barokk stílusjegyekkel gazdagon díszített hagymakupola, a reneszánsz körerkély és a kétfejű sast ábrázoló dekoráció miatt művészettörténeti kincsként is szolgál.

Az építményt nemcsak kívülről érdemes szemügyre venni, hiszen belülről is izgalmas látnivaló: az alagsorban megtekinthetjük az egykori Borostyánkő út, a római kaputorony és az Árpád-kori falrészek feltárt maradványait, az erkélyéről pedig elképesztő kilátás nyílik a városra, és jó időben még az Alpok vonulatait is kiszúrhatjuk.

9400 Sopron, Fő tér 5. | Weboldal

Fotó: Getty Images

Nagyboldogasszony-templom

A grandiózus, 13. században épült Nagyboldogasszony-templomot sokan bencés templomként emlegetik, a népnyelvben pedig csak Kecske-templomként maradt fenn. A templomot feltehetőleg az 1270-es években kezdték el építeni a soproni ferencesek, az elhúzódó építkezés során több művészeti stílus is hatással volt megtervezésére, így tökéletesen megfigyelhetőek rajta a különböző stílusjegyek.

Az épület a magyar kora gótikus építészet egyik legkiemelkedőbb alkotása, a templom berendezése azonban már barokk stílusú. A templom egyik szószékéhez köthető a város egyik híres legendája: a hagyomány szerint ugyanis innen prédikált a kereszt megvédése érdekében Kapisztrán Szent János ferences rendi szerzetes, aki a pápa utasítására a török ellen gyűjtött hadsereget, aminek élén részt vett a diadalmas nándorfehérvári csatában.

9400 Sopron, Templom utca 1.

Fotó: Getty Images

Károly-kilátó

A Soproni-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye gyalogosan és autóval is egyaránt jól megközelíthető, a parkolótól aszfaltos sétaút vezet a kilátóig, így akár kisebbekkel is felfedezhetjük.

A Károly-kilátó nevét a híres soproni nyomdászról, Romwalter Károlyról kapta, aki szabadidejében előszeretettel túrázott a környéken, a 398 méter magas Váris-hegyen pedig saját költségéből építtetett egy fakilátót 1876-ban. Halála után az ő tiszteletére keresztelték át a Váris-hegyet Károly-magaslatra, amin 1936-ban avatták fel az egykori kilátó utódját, a három emeletes kőkilátót.

A kilátó kétszintes tetőteraszáról pazar panoráma nyílik a környékre, az építményben található kisebb szobákban pedig emlékkiállítással tisztelegnek a környék erdészei és botanikusai előtt.

9400 Sopron, Károly-magaslat

Fotó: Rozsonits István

Soproni Múzeum

A város gazdag történelmének köszönhetően számos kinccsel büszkélkedhet, amik különböző kiállítások keretében tekinthetőek meg az 1913. október 5-én megnyitott múzeumban. A 20. század alatt folyamatosan bővülő gyűjtemény hamar kinőtte eredeti helyét, így pár tárlat átköltözött egy másik épületbe, jelenleg pedig már 11 kiállítóhely üzemel. A kiállítások különböző témákba engednek betekintést, lefedve a város történelmének, hagyományainak és művészetének legnagyobb részét a római kori leletektől kezdve, az ország első gyógyszerészeti tárlatán át a gasztronómiai kincseket rejtő pékmúzeumig. Az izgalmas felhozatalról és az egyes kiállítások nyitvatartásairól a múzeum honlapján érdemes tájékozódni.

9400 Sopron, Fő tér 8. | Weboldal

Fotó: Soproni Múzeum (Facebook)

Kecske-hegyi kilátó

2021 őszén bontották le a korábbi, 1905-ben épült Kecske-hegyi kilátót, melynek helyére fél év alatt új, 14 méter magas, ingyenesen látogatható faépítményt húztak fel. A város legújabb kilátójára 56 lépcső vezet fel, míg maga a helyszín is kizárólag gyalogosan közelíthető meg. Két irányból indulhatunk a 11 méter magas kilátóterasz meghódítására: a Nagymalom-tótól 20 perces, a fertőrákosi kőfejtőtől pedig fél óra gyaloglás után érjük el úti célunkat. A fáradalmak azonban rögtön feledésbe merülnek, amint elénk tárul a Fertő tóra, Sopron városára és a környékbeli völgyekre, dombokra nyíló pazar panoráma.

9421 Fertőrákos

Fotó: Aktív Magyarország

Fedezd fel hazánk többi izgalmas, téli kirándulóhelyét is: