Varázslatos Vác: 9 látnivaló és kirándulóhely a Dunakanyar ékszerdobozában és környékén

A magával ragadó Duna-parti városban megannyi szemet gyönyörködtető látnivalót találhatunk, legyen szó városnézésről, kulturális programról, vagy éppen természeti kincsekről. Barangoljátok be velünk a város elbűvölő látnivalóit.

Nagyboldogasszony-székesegyház | Fotó: Majdán István

Vác belvárosa

A macskaköves utcáiról és Duna-parti sétányáról ismert településen bakancslistás program felkeresni a belvárost, a város barokk főterét, a váci várat, valamint a Püspöki Palotát és felfedezni az aprócska Kolodko-alkotásokat a város különböző pontjain. Az emblematikus székesegyház mellett a történelem rajongói semmiképp se hagyják ki az egyedülálló Memento Mori-kiállítást, vagy a Diadalívet.

Vác belvárosa
Vác főtere | Fotó: Hatvani Anikó

Kihagyhatatlan látnivalók Vác belvárosában >>

Hétkápolna

1711-ben kezdődött meg a Duna-parthoz közeli dombon a Hétkápolna kegytemplom építése. A helyi legendák szerint egy asztalosmester betegségéből felgyógyulva, hálából egy Szűz Mária-szobrot állított a dombokból fakadó ,,gyógyító” forrásokhoz, amely rövid időn belül búcsúhellyé vált. 1769-ben a templom felé vezető út mentén 7 kőszobrot helyeztek el, amely a szent hét örömét és hét bánatát jelképezi. Az égig érő gesztenyefák alatt sétálva minket is magával ragad a zarándokhely békés hangulata.

Hétkápolna, Vác, zarándokhely
Fotó: GÖDi Majdán-A Kalandor

Ligeti-tó

A település tüdejeként is emlegetik a város déli részén elterülő vadregényes ligetet, ahol rábukkanhatunk a mesebeli tóra. A Duna öntésterületén mesterségesen kialakított varázslatos víztükör szinte vonzza a kirándulókat. A Hétkápolna dombjának forrásai által táplált horgásztó és az azt körülölelő ártéri terület számos védett növény- és állatfaj otthonául szolgál, ősszel még átvonuló madarakkal, szürke gémmel vagy kárókatonával is találkozhattok.

Ligeti-tó, Vác
Fotó: GÖDi Majdán-A Kalandor

Váci bicikliút

Magyarország egyik leglátványosabb kerékpáros útvonala szeli át a várost. Többnyire a folyó mellett pedálozhattok, így számos kulturális és történelmi értéket csodálhattok meg, úgymint a vármaradványok, a barokk templomok, a Zenepavilon vagy a ,,Memento Mori” kriptakiállítás. Az útszakasz másik attrakciója egy vadregényes erdős területen halad, ahol betekinthettek a szigetek és az ártéri erdők élővilágába. Az őszi ruhába öltözött nyugalmas fák alatt magatokba szívhatjátok az őszi természet illatát.

Váci bicikliút
Fotó: György Mária

Lenyűgöző kirándulóhelyek Vác környékén:

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

1961. május 1-jén nyitotta meg kapuit Vácrátóton a helyi botanikus kert, amelynek hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteményét köszönhetjük. A nyitást követő években rengeteg változás történt a területen, az ezredforduló óta pedig egy tavaly kialakított tanösvény mentén, itt-ott kihelyezett informatív ismertetőtáblák segítségével mélyülhetünk el jobban a természetben. A Váctól csupán 15 perces autóútra található botanikus kert egész évben látogatható, az ősszel különösen gyönyörű hatalmas területet pedig önállóan vagy élményséták keretein belül, a kert kurátorainak vezetésével is bejárhatjuk.

Weboldal >>

Vácrátóti Botanikus kert
Fotó: GÖDi Majdán-A Kalandor

Látó-hegy, Vác

Új perspektívából ismerhetitek meg a Duna kanyarulatát, ha a Vác mögött magasodó, regényekbe illő Naszály hegyet hódítanátok meg. A kalandos túra Kosdról indul és ide is érkezik vissza 10 km és 460 méternyi szintkülönbség után. A kaptató a zöld jelzésen veszi kezdetét, majd az Országos Kéktúra vonalán folytatódik a túra. Egy kis kitérő árán a közeli Násznép-barlangot is megnézhetitek, innen már nincs messze a 652 méter magas Naszály-csúcs és az azt koronázó geodéziai mérőtorony, melynek tetejére vaslétrán lehet feljutni. A hegytetőről lefelé a Kéktúra ösvényét követjük, az útkereszteződésnél a sárga körút jelzésű turistaútra fordulunk, majd a kék háromszög jelű csapáson folytatjuk utunkat az 534 méteres Látó-hegyhez, utunk legszebb részéhez, ahonnan megpillanthatjuk az elképesztő kilátást és a Szent Erzsébet-keresztet.

Látó-hegy, Naszály
Fotó: Hatvani Anikó
Osszátok meg velünk képes beszámolóitokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Sződligeti-horgásztó

Elég csupán 7 kilométert utazni Váctól, hogy egy mesebeli erdei ösvényen keresztül szinte a Gyűrűk Ura-filmek egyik jelenetébe csöppenhessünk. A Sződligeti-horgásztó Vác és Göd között, a Dunakanyar egyik zugában bújik meg, amit csodálatos növényzete és halállománya miatt természetvédelmi területként tartanak számon. A festői látvány a partra épített mesebeli faházikókkal és a tavon kikötött csónakokkal válik teljessé. Fontos tudnivaló, hogy a horgásztó területére kutyát és kerékpárt tilos bevinni, és csak az arra kijelölt útvonalakon szabad haladni!

Sződligeti-horgásztó, mesetó
Fotó: Filipich Ervin

Gyadai tanösvény, Szendehely

Minden évszakban gyönyörű a szendehelyi Katalinpusztáról induló Gyadai tanösvény, amely kétségkívül az ország egyik legsokszínűbb útvonala, hiszen erdőn, réten és mocsárvidéken át vezet. A Cserhát gyöngyszemeként emlegetett kirándulóhely fő attrakciója egyértelműen hazánk vadregényes függőhídja, melyet az 5,2 kilométeres körtúra második felében érhetünk el. Tökéletes családi program őszi hétvégére.

Csővári vár

A Pest vármegye határán található apró község, Csővár középkori eredetű várromokat rejt, elődjének építését feltételezhetően IV. Béla király rendelte el valamikor a 13. század folyamán. A falu központjából körülbelül egy óra séta alatt lehet megközelíteni a 333 méter magas Vár-hegy tetején található romokat, ahonnan szép kilátás nyílik a Cserhát lankáira, valamint Csővár békés településére. A várnál kiépített pihenőhelyet nem fogtok találni, környéke kissé elhagyatott, ezért érdemes óvatosan közlekedni az omlások, gödrök és szakadékok közelében – egyedi báját talán éppen ez a különös vadregényesség adja.

Csővári vár

Fedezzétek fel az őszi Őrség kincseit: