Csodálatos őszi színekben pompázik a Börzsöny családbarát tanösvénye

Magyarország legnagyobb függőhídját rejti Budapesttől 40 kilométerre, a Börzsöny és a Naszály között található Gyadai tanösvény, melynek bejárása az egész család számára izgalmas élménynek ígérkezik.

Fotó: Pete Zsolt

A Gyadai-réten kialakított 6 kilométeres tanösvény útvonalán nemcsak a hatméteres magasságban kiépített, 25 méter hosszú függőhíd, de az erdő mélyén kanyargó, a Lósi-patak mocsara fölé épített fa pallósor is különleges látványt nyújt a kirándulók számára.

Fotó: Pete Zsolt

Nem is beszélve az út mentén kihelyezett információs táblákról, amelyek 13 állomáson át részletesen mutatják be a térség állat- és növényvilágának tagjait.

blank
Fotó: Pete Zsolt

Emellett a kiindulópontnál található Katalinpusztai Kirándulóközpontnál kialakított modern játszótér, kilátó, mini vasút és interaktív kiállítás is nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy korábban az Év Ökoturisztikai létesítményének választották a családbarát tanösvényt.

blank
Fotó: Pete Zsolt

A tanösvény útvonalára a kirándulóközpont mögött térhetünk rá. A túra körülbelül 2-3 óra alatt teljesíhető és jelentős része gyönyörű tisztásokon át vezet, ahol még piknikezésre is van lehetőség.

Egyes útelágazásoknál, kihelyezett fa asztaloknál és szalonnasütőknél pihenhetünk meg, de az úgynevezett óriások pihenőhelyét is érdemes útba ejteni, ahol hatalmas asztalok és székek között érezhetjük igazán aprónak magunkat.

blank
Fotó: Pete Zsolt

Érdemes minden évszakban visszatérni, hiszen az év különböző szakaszaiban mindig más színekben pompázik a Gyadai tanösvény. Fontos tudnivaló azonban, hogy a mocsaras részek miatt ajánlott vízálló cipővel készülni a kirándulásra!

Mutatjuk, hogy hol érdemes még barangolni idén ősszel a Börzsönyben:

(Nyitókép: Borsos Zsolt)