Családosan a Balatonnál: 23 kihagyhatatlan program és helyszín 2023-ban

Nagy valószínűséggel a legtöbbünknek már tervben van egy kellemes, néhány napos nyaralás a Balatonnál. Érdemes két csobbanás között felfedezni a térség látnivalóit, ezért összegyűjtöttük nektek a legjobb családbarát programokat a Balaton körül. Kellemes időtöltést!

Családi programok a Balaton északi partján 2023-ban

Folly Arborétum, Badacsonyörs

Az év minden napján tárva-nyitva áll kicsik és nagyok előtt Badacsonyörs 120 éves örökzöld magánkertje, a Folly Arborétum. A cédrusok és ciprusok árnyékában akár babakocsival is bejárható kert mesés balatoni kilátással, játszóterekkel, étterme a vidék ízei mellett gyerekmenüvel várja a családokat.

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25. | Weboldal

Fotó: Folly Arborétum és Borászat Facebook

Bánya Kert, Salföld

A Káli-medence kívül-belül elbűvölő környezetében az egykori homokbányából lett kulturális közösségi tér idén sem hagy bennünket programok nélkül. A salföldi Bánya Kert egész nyáron gyerekprogramokkal, koncertekkel, workshopokkal, kiállításokkal várja a kikapcsolódni vágyó családokat.

Facebook

Fotó: Bánya Kert Facebook

Szörnyek és sellők – meseszínház (több helyszínen)

Júliusban és augusztusban, az északi és déli parton egyaránt 9 balatoni strandon kerül bemutatásra a Szörnyek és sellők kicsiket és nagyokat is megszólító zenés mesedarabja. A szemléletformáló meséből lett előadás a Balaton ökológiai értékeit fenyegető veszélyekre játékosan hívja fel a figyelmet.

Facebook

blank
Fotó: Szörnyek és sellők Facebook

Induljatok felfedezőútra a Balaton körül:

Levendula Porta, Kékkút

Falusi vendégasztallal, frissen sült finomságokkal, házi levendulaszörppel és programokkal várja vendégeit nap nap után a kékkúti Levendula Porta. A sajtkészítés, a levendulásban tett séta és a levendula konyhai felhasználása csak a kezdet, mellyel belekóstolhatunk egy családi gazdaság mindennapjaiba.

8254 Kékkút, Fő utca 18. | Weboldal

blank
Fotó: Levendula Porta Facebook

Bobo Fun Park, Alsópáhok

A Bobo Fun Park egyszerre játszóház, trambulinpark és élményközpont és rendezvényhelyszín. A Balaton szomszédságában, Alsópáhokon három emelet magas beltéri mászófalak, kötélpálya, lézerlabirintus, „igazi” barlang, ninjapálya, VR-szimulátorok és sok más izgalmas aktivitás várja a család minden tagját.

8394 Alsópáhok, Kolping utca | Weboldal

blank

Levendárium, Dörgicse

A nyaranta lilába boruló Levendárium ültetvényein több, mint 30-fajta levendulát és gyógynövényfélét csodálhatunk meg Dörgicsén, modern szobrok, valamint a Szent Erzsébet-rózsa- és kolostorkert között barangolva. Idén június 24. és július 2. között pedig haza is vihetünk belőle a szedd magad napok jóvoltából.

8244 Dörgicse, Fő utca 58. | Weboldal

blank
Fotó: Békési József

Koloska-völgyi Vadaspark, Balatonfüred

Kellemes időtöltést kínál Balatonfüreden az ingyenesen látogatható Koloska-völgyi Vadaspark, amely gyerekes családoknak különösen izgalmas programnak ígérkezik. Jelenleg nyolc vadfaj él a területen, az ő mindennapjaikba nyerhetünk betekintést a több, mint kéthektáros területen, az év minden napján.

8230 Balatonfüred, Táncsics Mihály utca 19.

blank
Fotó: Ádám Balázs

Ezeket a helyszíneket is érdemes bejárni az északi parton:

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, Balatonfüred

Esősre fordult az idő a nyaralás alatt? Irány Balatonfüred, hiszen a Tagore sétány közepén, pár lépésre a kikötőtől vár minket a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, ahol 15 édesvízi akvárium, 2 terrárium és egy kerti tó a környék állatvilágát, míg további 2 akvárium az Adriai-tenger halfajtáit tárja elénk.

8230 Balatonfüred, Tagore sétány 333/3 hrsz. | Weboldal

blank
Fotó: Bodorka Vízivilág Látogatóközpont Facebook

Lóczy-barlang, Balatonfüred

Balatonfüred városának peremén, a Tamás-hegy aljában bukkanhatunk rá a nyári hőségben kellemes menedéket nyújtó Lóczy-barlangra. A barlang egész nyáron látogatható, a szakvezetéses túrák során pedig körülbelül fél óra alatt bejárhatjuk a látványos mészkőrétegekkel tarkított geológiai képződményt.

8230 Balatonfüred, Öreghegyi út 51. | Weboldal

blank
Fotó: Lóczy-barlang Látogatóközpont Facebook

A Balaton déli partjának családbarát helyszínei

Balatoni Madárkert, Kereki

Idén már 30 éves a Balatoni Madárkert, amely hazai viszonylatban a legnagyobb fajválasztékkal büszkélkedhet. A szakvezetéses túrákon érdekességeket tudhatunk meg a park lakóiról, a gyerekeknek pedig a madarak mellett különösen izgalmas lehet a nyuszik, pónik, időnként pedig csincsillák vagy törpesünök látványa.

8618 Kereki, Petőfi Sándor utca 58. | Weboldal

blank
Fotó: Balatoni Madárkert – díszmadár és kisállatpark Facebook

Vizek Háza Élménypark, Zamárdi

Tavaly nyitotta meg kapuit a Balaton új ismeretterjesztő és szórakoztató komplexuma, a Vizek Háza Élménypark, amely Siófok és Zamárdi határán kapott helyet. A bemutatók mellett vízvezetéket építhetünk a parkban, beindíthatunk egy szökőkutat biciklivel, vagy akár felfedezhetjük a vizes játszótér mókás elemeit is.

8621 Zamárdi, Vadkacsa utca | Weboldal

blank
Fotó: drv.hu

Hajózástörténeti Látogatóközpont, Balatonföldvár

A balatonföldvári látogatóközpont célja, hogy megismerhessük a balatoni hajózás történetét és kultúráját, mindezt érdekes és interaktív módszerekkel. A kerekesszékkel is megközelíthető, hajóalakú múzeumépületben van mozi, kávézó és tematikus játszószoba is, a legtetején pedig kilátótorony vár, lenyűgöző panorámával.

8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50. | Weboldal

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Kincsek Völgye, Bálványos

Igazi nyugalomsziget várja azokat, akik belépnek a Kincsek Völgye kapuján. Ezen a különleges helyen tavasszal színpompás tulipánokat szüretelhetünk, nyaranta pedig egy bokrokból álló labirintus, csodálatos gyümölcsfák, medence, tábortűz, teázó és levendulaültetvény várja a teljes kikapcsolódásra vágyókat.

Weboldal >>

blank
Fotó: Kincsek Völgye Facebook

Balatonfenyvesi kisvasút

Kisvasút, de annál nagyobb élmény a déli parton járva hazánk utolsó gazdasági vasútján utazni egy jót. A két vonalon, Balatonfenyves és Somogyszentpál, illetve Balatonfenyves és Csisztafürdő között zakatoló vonatokon az időjárás függvényében akár nyitott kocsikban is utazhatunk.

Facebook >>

blank
Fotó: MÁV.hu

Egyes vasútállomásokon még ezt is elcsíphetitek:

Gömbkilátó, Balatonboglár

Egykor Magyar Atomium néven, a magyar alumíniumipar szimbólumaként mutatták be a mára Balatonboglár jelképeként emlegetett Xantus János Gömbkilátót. A kilátó a balatonboglári Várdomb tetején található, ahol a Balatonra és az északi partra nyíló igéző panorámával ajándékozza meg a látogatókat.

8630 Balatonboglár, Kilátó u. 8. | Facebook

blank
Fotó: Györkő Zsombor

A Gömbkilátó mellett találjátok a Balaton új lombkoronasétányát:

Balatonlellei Vidámpark

A Balaton legnagyobb vidámparkja címet elnyerő Balatonlellei Vidámpark 30 éve kínál önfeledt játékokat családoknak, gyerekeknek, de még a bátraknak is. A megvásárolt karszalaggal korlátlan mennyiségben vethetjük bele magunkat többek között a hullámvasutazás, a körhintázás és a dodgemezés élményébe.

8638 Balatonlelle, Rákóczi út 350. | Weboldal

blank
Fotó: Balatonlelle Vidámpark Facebook

Balatonboglár Bobpálya és Kalandpark

Adrenalinból és kalandokból Balatonbogláron sem szenvedtek majd hiányt, ha úgy döntötök, a kalandpark felé veszitek az irányt. Minden ujjatokra jut itt egy-egy a jóból: kötélpálya, ejtőgép, ugrálóvár, íjászat, trambulin, de bobpálya is csillapítja majd a kalandvágyók éhségét.

8630 Balatonboglár, Kilátó u. 8. | Weboldal

blank
Fotó: Balatonboglár Kalandpark Bobpálya Facebook

Lenyűgöző kalandparkok országszerte:

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

A balatonedericsi Csodabogyós-barlangot hazánk kilencedik leghosszabb barlangjaként tartják számon. Az örökzöld cserjéről, a szúrós csodabogyóról elnevezett, fokozottan védett barlang látványos hasadékait, járatait és képződményeit izgalmas alap- és extrém túrákon is megismerhetitek.

Weboldal >>

blank
Fotó: Csodabogyós-barlang, Balatonederics Facebook

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

A Kis-Balatonnál tett látogatás során aligha találni tartalmasabb családi programot, mint felkeresni hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordáját. A rezervátum és a Kis-Balaton gazdag élővilágának megismerésében sétaút kalauzolja a látogatókat, míg a legkisebbeket játszótér és állatsimogató várja.

Facebook >>

blank
Fotó: Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Facebook

Csillagvár Múzeum, Balatonszentgyörgy

Balatonszentgyörgyön bújik meg a Festetics család egykori vadászkastélya, mely nemcsak hazánkban, de a világon is egyedülálló. A csillag alaprajzú, 200 éves épületben ma programkavalkád, huszármúzeum és a középkori mindennapokat bemutató tárlat, továbbá szabadtéri színpad is várja a látogatókat.

8710 Balatonszentgyörgy, Csillagvár 3. | Weboldal

blank
Fotó: Csillagvár Múzeum Facebook

Hévízi séták

A népszerű fürdőváros, Hévíz városi sétákon fedi fel titkait kicsik és nagyok előtt. A Tourinform irodától induló sétákon fény derül a tófürdő, a várost övező pompás villák történeteire, templomok ajtajai nyílnak meg az érdeklődőknek, míg a legkisebbek tündérleső sétán kóstolhatnak bele a kalandokba.

Weboldal >>

blank
Fotó: Hévízi túrák Facebook

World of Adventures (több helyszínen)

A World of Adventures különböző nehézségű játékai egyszerre ötvözik a szabadulószobák kihívásait a geocaching izgalmával, a Balaton legkülönfélébb tájain. Jelenleg ötféle kaland közül választhattok (ezek közül kettőt bringával lehet teljesíteni), csak a telefonotokra és egy belépőre van szükségetek, már indulhat is az izgalmakkal teli kalandozás!

Weboldal >>

blank
Fotó: World of Adventures Facebook

Balatontourist (több helyszínen)

Amennyiben családbarát szálláshelyet kerestek a Balaton nagyvárosaiban, akkor a Balatontourist hangulatos kempingjeit nektek találták ki! Jelenleg négy helyszínen: Balatonfüreden, Balatonberényben, Révfülöpön és Balatonakalin találkozhatunk a saját stranddal, egyes helyszíneken pedig gyerekcsúszdával, gyerekmedencével, játszótérrel tarkított szálláshelyekkel, a nyári szezonban animációs programokkal színesítve a napokat.

Weboldal >>

blank

További vízi élmények a Balatonon: