Miniszobrok a Balaton körül: 5 bájos alkotás, amit vétek nem felkeresni

A fővárosban oly nagy népszerűségnek örvendő miniszobrokból a Balatonhoz is jutott néhány egészen különleges darab. Tartsatok velünk, ha felfedeznétek őket!

Ernő, az őr

Veszprémi miniszobor-keresésünket a Veszprémi Várban található Hősök kapujánál kezdjük, a kapu tövében szüntelenül őrködő Ernővel, az őrrel. Ernő történelmi helyszínen talált otthonra, és aprósága ellenére is tekintélyt parancsolóan őrködik a vár és a város rendje felett. Kolodko Mihály alkotása többek között a Veszprémben őrzött Szent Korona időszakát és különböző történelmi eseményeket jelenít meg.

8200 Veszprém, Vár utca 2. a Hősök kapujának tövében

Fotó: A1-Sped Kft. Facebook-oldala

Ödön, az utcazenész

Veszprémi kutatásunkat a bohém Ödönnel, az utcazenésszel folytatjuk az évente megrendezésre kerülő Veszprémi Utcazene Fesztivál központi helyszínén. Kolodko Mihály aprócska utcazenésze a Kossuth Lajos utca 1-es házával szemben lévő park szélén csücsül. A bronz miniszobor, hátterében a Hangvillával, az utcazene-fesztivál mellett a város pezsgő zenei és kulturális sokszínűségére hívja fel a figyelmet.

8200 Veszprém, Kossuth Lajos utca alsó szakaszán

Fotó: A1-Sped Kft. Facebook-oldala

LeoNóra, a kislány és az oroszlán

Kolodko Mihály harmadik veszprémi alkotását, LeoNórát, a kislányt és hű oroszlánját a Margit-romok szomszédságában találjuk. A veszprémi miniszobrok közül neki a legösszetettebb a szimbolikája: utal a királynék városára és Árpád-házi Szent Margit veszprémi gyerekkorára is. A Kollégium utcánál, a Séd patak második hídjának korlátján található kettősük a pihenés, a közös kikapcsolódás szimbóluma is egyben.

8200 Veszprém, Kollégium utcánál található híd korlátján

blank
Fotó: A1-Sped Kft. Facebook-oldala

Gombóc Artúr

Mondanunk sem kell talán, hogy sokak kedvence a kisebb rajongótáborral is rendelkező, Tihanyban található Gombóc Artúr miniszobra. A bronz szobrocska ugyancsak Kolodko Mihálynak köszönhető, és 2020-ban “röppent” a tihanyi sétány téglafalára. Artúr előszeretettel fotózkodik nemcsak a Tihanyi Apátság mellett húzódó sétányon andalgókkal, de egy-egy Balaton-szelet társaságában is.

8237 Tihany, Pisky sétány 4.

blank
Fotó: Kerekes Norbert

Balatonfűzfő miniszobrai

Balatonfűzfőn járva-kelve több miniszobor is tanúskodik a településen élő P. Kovács Péter szobrász munkásságáról. A balatonfűzfői Vas szobor park csak az ő munkáival van tele, legutóbb pedig két miniszoborral lepte meg a Balaton partja mentén futó sétányt. A szobrász stílusára jellemző minimalizmus és letisztultság a parton található szerelmespár és egy trombitáló angyal alakjában is megjelenik.

blank
Fotó: Art of P. Kovács Péter Facebook-oldala

Ha a miniszobrok után varázslatos templomromok nyomába erednétek: