30+ kihagyhatatlan tavaszi és pünkösdi program a Balaton partján – 2023 május

Májusban elkezd felpezsdülni a Balaton északi és déli partja. Több tucat programot gyűjtöttünk össze nektek, hogy semmiről ne maradjatok le.

Májusi programok a Balaton északi partján

Holdfénytúra a Badacsonyon (2023. május 5.)

Az orgonaillatú májust nem is lehet izgalmasabban kezdeni, mint egy meghitt alkonyi Badacsony-hegy túrával. Az újjáéledő természet minden megnyilvánulását megfigyelhetitek majd túránk során. Közben persze sok mindenről szó lesz: hogy milyen kőzeten lépkedtek, hogy hogyan zajlott itt 3,5 millió éve az a kataklizma, mely megalkotta e csodás hegyet, hogy milyen élőlények élnek a Badacsonyon. A túra csúcspontja pedig a csodás fényekben úszó Balaton és környéke a Kisfaludy-kilátóból nézve.

Facebook-esemény >> 

Balatoni programok 2023 május
Fotó: Tourinform Badaccsony (Facebook)

Zbogom Brus Li koncert // Veszprém (2023. május 5.)

Újvidéken sem halt meg a punk, sőt még Bruce Lee-t is legyőzte – erre bizonyíték a ZBL folk punk börleszkje. 30 éve sikeresen nem veszik magukat komolyan, de állhatatosan játsszák a tamburitza, Rockabilly, hardcore és surf punk keverékét.

Facebook-esemény >> 

Gizella Napok // Veszprém (2023. május 7-14.)

Ingyenes zenei, képzőművészeti, irodalmi, családi és egyéb élményprogramok sokaságával vár titeket a Királynék Városának legnagyobb összművészeti fesztiválja.

Facebook-esemény >> 

Modern Art Orchestra Creative Crew – Interaktív Jazzkoncert // Kapolcs (2023. május 11.)

Közös zenei játék a nemzetközi hírű Modern Art Orchestra tagjaival. A műsor a klasszikus zene és a jazz muzsika határait feszegetve játékosan világít rá a műfajok közötti hasonlóságokra, párhuzamokra, kitérve természetesen a közöttük meghúzódó különbségekre is. A főként klasszikus jazz darabokból és azok átdolgozásaiból álló program a zene alapvetéseit, fogalmait, és egyetemességét hangsúlyozza közérthetően és szórakoztatóan.

Facebook-esemény >> 

Balatonfüred Concourse d’Elegance (2023. május 12-14.)

Idén újra gyönyörű veterán autók lepik el a Tagore sétányt. Hazai és külföldi gyűjtők jóvoltából körülbelül ötven különleges és egyedi összeszerelésű, muzeális értékű, az utakról már rég eltűnt gyönyörű autót láthatnak az érdeklődők a Tagore sétányon 2023 május 12-14 között.

Facebook-esemény >> 

Bortúra Badacsonyban (2023. május 13., 27.)

A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során szakvezetőnk mesél és bemutatja a borvidék történelmét, Badacsony kialakulását, különlegességeit, legendáit és az itt élő embereket.

Facebook-esemény >>

Szuper éttermek, amiket megéri felkeresni a Balatonnál:

Borbarangolás és borvacsora a Váli borászatnál // Badacsonyörs (2023. május 13.)

Borvacsora, ahol a kiváló minőségű ételek mellett megkóstolhatjátok a Váli borászat legzamatosabb nedűit is. A jó hangulatról Németh Lajos tangóharmonikás gondoskodik.

Facebook-esemény >> 

V. Kéknyelű Piknik sétáló kóstoló // Szent György-hegy (2023. május 13.)

Újra Kéknyelű Pikniket rendeznek a mesés Istvándy Ligetben, ahol egy 3 fogásos BBQ-gasztroélmény és több, mint 10 badacsonyi borászat, 30-féle kéknyelű bora, mesterkurzusok és egy DJ is vár rátok.

Facebook-esemény >> 

Fröccstúra a Figulához // Balatonfüred (2023. május 13-14.)

Tavaszi meleg, napsütés, túra, Balcsi, kilátó, naplemente a Figula borospince teraszán, aztán buli, amíg bírjátok.

Facebook-esemény >> 

Balatoni programok 2023 pünkösd
Fotó: Figula Pincészet (Facebook)

Színház a kertemben // Dörgicse (2023. május 13-14.)

Falubéli magánházak, nyaralók nyitják ki egy-egy estére a kapuikat, mintegy kulturális teret biztosítva az előre regisztráló nézők számára. Vendéglátó bárki lehet, aki nyitott erre és izgalmasnak tartja a feladatot, illetve a kertje is alkalmas a nagy feladatra: egy színházi est örökbefogadására.

Facebook-esemény >>

GyereKert // Veszprém (2023. május 13., 14., 20., 21., 27., 28., 29.)

Ingyenes koncertek, bábszínházi előadások, kézműves foglalkozások, játszóházak és felejthetetlen élmények sora vár rátok Veszprém történetének legnagyobb gyermekfesztiválján.

Facebook-esemény >> 

TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál  // Veszprém (2023. május 15-21.)

Az Európa Kulturális Fővárosa évadban 25. alkalommal ad otthont Veszprém városa a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak. Az eseményen egyértelműen a táncé a főszerep, de képviseltetik magukat a táncművészethez kapcsolódó bábszínház- és zeneművészet alkotói is. Az Agóra Veszprémben, Hangvillában, Pannon Egyetemen és más szabadtéri helyszíneken láthattok előadásokat: a hazai színtérről például a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana-ját, Farkas Zoltán és Tóth Ildikó Merítés c. előadását vagy a Forte társulat ősbemutatóját A helység kalapácsából. Többek között Franciaországból, Belgiumból és Romániából is érkeznek táncos előadások, amelyeket érdemes lesz megnézni.

Programok >>

River Roots (UK) // Papírkutya, Veszprém (2023. május 16., 17., 18.)

A 14 éve együtt muzsikáló Gem Neilan és Matt Harrington az alternatív akusztikus zene vibráló keverékét hozza el Veszprémbe, folk és reggae árnyalatokkal, változatos hangzásokkal és játékos, felemelő hangulattal. Szívből jövő zenéjük utazásra visz, megtáncoltat és inspirál. Az énekes-dalszerző páros már végigkoncertezte a világot, a Glastonbury fesztiváltól a Boomtownig, a Bali Spirit Fesztiváltól az új-zélandi Luminate-ig, most pedig a Papírkutyában találkozhatsz velük.

Facebook-esemény >> 

Egy környékbeli kis tó felfedezése is szuper balatoni program lehet tavasszal:

 

Bagossy Brothers Company // Gyárkert, Veszprém (2023. május 19.)

Az idén 10. születésnapját ünneplő Bagossy Brothers Company koncertje Veszprém legújabb helyén, a Gyárkertben.

Facebook-esemény >> 

Bortriatlon Badacsonyban: Újratöltöttük! (2023. május 19-21.)

A hagyományos Bortriatlon rendezvénysorozat keretében most még aktívabban vetheted bele magad a borvidék három ikonikus fajtájának kóstolásába, a gazdák szakmai titkaiba, a különféle gasztronómiai és kulturális programokba.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Sipos Borház és Vendégház (Facebook)

II. Trigo Badacsony Félmaraton és Maraton (2023. május 20.)

Nyolc távon (400M, 3K, 7K, 12K, 21K, 21K páros, 42K, 42K páros) várják a jelentkezőket az ikonikus helyszínen rendezett versenyen.

Facebook-esemény >> 

Késő tavaszi idill – Szent György-hegyi körtúra (2023. május 21.)

A túra során megismerkedhetsz e csodás hegy kialakulásával a legújabb kutatási eredmények tükrében, gazdag élő és élettelen természeti értékeivel, kultúrtörténetével. A hegy sárkányának históriája sem marad titokban. A szőlő- és borkultúra, illetve ezek néprajzi vonatkozásai is terítékre kerülnek a kirándulás során, melynek végén a festői Lengyel kápolna, valamint a hegy barokk építészeti emlékei fogadnak.

Facebook-esemény >> 

Új helyek, amiket érdemes felfedezni a Balatonnál:

Óváros Piac // Veszprém (2023. május 21.)

Kéthetente megújuló termelői kínálattal, kézműves termékekkel, tematikus programokkal várnak titeket, igazi közösségi élménnyé varázsolva a vasárnapi bevásárlást.

Facebook-esemény >>

Színes estek Felsőörsön (2023. május 25.)

Szőlőhegyi örökségünk címmel Pető Piroska tart vetített előadást a Balaton-felvidékről. Piroska számos értéktári kötet szerzője, a balatoni szőlőhegyek fotósa. A program ingyenes.

Facebook-esemény >> 

Halott Pénz // Gyárkert, Veszprém (2023. május 26.)

A Halott Pénz dalait játszották legtöbbször tavaly a rádiókban, Darabokra törted a szívem c. számuk megtekintése már 40 millió felett jár a YouTube-on, és több száz koncert után is az ország egyik legnépszerűbb zenekara. Május 26-án pedig a Gyárkertben énekelhetitek együtt velük a legnagyobb slágereiket.

Facebook-esemény >> 

Veszprém, a zenélő ékszerdoboz séta (2023. május 27.)

Az ingyenes Veszprém, a zenélő ékszerdoboz sétán az érdeklődő zenebarátok megismerkedhetnek azokkal a belvárosi helyszínekkel, melyek kötődnek a város zenei múltjához és jelenéhez.

Facebook-esemény >> 

Sabari Pincetúra // Káptalantóti (2023. május 27.)

Kóstoljátok körbe e pici tanúhegy páratlan „gyümölcseit”. Ahogy az lenni szokott, a gazdák házi sütikkel, pogácsával, lángossal, zsíros kenyérrel is várnak benneteket a pünkösdi hétvégén.

Facebook-esemény >>

pünkösdi programok balaton 2023
Fotó: Sabar Borház (Facebook)

Impróworkshop Kiskovács Attilával // Kapolcs (2023. május 27.)

Ezen a 3 órás programon mindenki kipróbálhatja magát, a saját spontaneitását sok rövid kreatív játékban. A programhoz semmi előképzettség nem szükséges, az alapoktól mutatják meg, hogyan működik az improvizáció.

Facebook-esemény >> 

Koncert a karszton – Takács Vilkó „Egy szál gitár” est // Úrkút (2023. május 27.)

Május 27-én Takács Vilmos „Vilkó” egy szál gitáros estje indítja útjára a Természetre hangolva koncertsorozatot, nem is akármilyen helyszínen. A világon egyedülálló geológiai csodahelyen pendülnek a húrok, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található vadregényes Úrkúti Őskarsztnál.

Facebook-esemény >> 

Vöröstói Játékfesztivál // Vöröstó, Barnag és Tótvázsony (2023. május 27-29.)

A tavalyi közös játék után idén is megrendezik a játékfesztivált, hogy Vöröstó, Barnag és idén már Tótvázsony vendégszerető családjainak álomszép kertjeiben és pajtáiban önfeledten mókázhassatok, versenghessetek.

Facebook-esemény >> 

Családi vasárnap a tihanyi skanzenben (2023. május 28.)

2023-ban minden hónap negyedik vasárnapján térítésmentesen látogatható a Tihanyi Tájházak, ahol megismerkedhettek a település halászmúltjának és a népi életnek egy szeletével.

Facebook-esemény >> 

Balatoni programok 2023 május
Fotó: Tihanyi Tájhazak (Facebook)

Barangolás a Nivegy-völgyben // Balatoncsicsó (2023. május 28.)

Ezen a kiadós helytörténeti sétán Törő Balázs néprajzkutató lesz a vezetőtök, aki nem csak a Nivegy-völgy múltját ismeri, hanem a jelenkori történeteket is izgalmasan mondja el nektek.

Facebook-esemény >> 

Salföldi kolostortúra (2023. május 29.)

Kik voltak a pálosok, mivel foglalkoztak? Milyen szerepet játszottak a magyar történelemben? Ki volt Remete Szent Pál? Sok kérdés kerül elő ezen az izgalmas pünkösdi hétfői szakvezetéses túrán. Ha kíváncsi vagy, válaszokat kaphatsz és persze megismered az Örsi-hegy különleges geológiáját, élő és élettelen természeti értékeit és sok minden más érdekesség is elhangzik majd.

Facebook-esemény >> 

Balatoni programok májusban a déli parton és környékén

Miért szeretjük a magyar irodalmat? – Hrutka Róbert és Turczi István zenés időutazása// Balatonboglár  (2023. május 3.)

A Kincsem, az Üvegtigris, a Magyar vándor és más magyar filmek zeneszerzője, a Fonogram-díjas Hrutka Róbert, és a József Attila- és Prima Primissima-díjas költő, szerkesztő, egyetemi oktató, Turczi István zenés időutazása a legkorábbi költőnagyságoktól egészen a modern klasszikus és a köztünk élő kortárs költők bemutatásáig tart.

Facebook-esemény >> 

XXIV. Balatonkör // Zamárdi (2023. május 13.)

Idén is megrendezésre kerül a Balatonkör, melyre május 3-áig fogadják az online jelentkezéseket.

Facebook-esemény >>

Fotó: Balatonkör (Facebook)

Be Massive Horizon Daytime Party x Gömbkilátó // Balatonboglár (2023. május 20.)

Egy ikonikus helyszínen indul a Be Massive Horizon balatoni szezonja: a vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban álló Gömbkilátóban.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Sir Drone a Lot

Love me – Udvartér Teátrum – 10. Színházi Olimpia // Balatonföldvár (2023. május 27., )

Talán már mi magunk is elhisszük, hogy az online csinosítgatott énünk a valóság, viszont a mindennapjainkkal nem tudunk mit kezdeni. Mikor az online-épített imázs köddé válik, kiderül, hogy a szépen felépített maszk mögött nincs semmi.

Facebook-esemény >>

Plázs Grand Opening // Siófok (2023. május 26., 27., 28.)

A pünkösdi hosszú hétvégén nyakig merülhettek az élményekben a siófoki Plázson.

Facebook-esemény >>