Mesebeli házikókkal tarkított apró falucska rejtőzik a Balatonnál

A Balaton-felvidék egyik legszebb települése, a mesebeli házikókkal teli Salföld nem véletlenül örvend igen nagy népszerűségnek a kirándulók körében.

Fotó: Kerekes Norbert

Az alig néhány utcás falucska a Káli-medencében, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, lakóinak száma pedig alig több, mint nyolcvan főre tehető.

Salföld nemcsak szépsége okán, de jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékei miatt is egész évben népszerű turisztikai célpont.

Fotó: Kerekes Norbert

A Káli-medence ezen része már a 900-as években lakott volt, majd miután Szent István király legyőzte Koppányt, elvette tőle az ekkor még Salkőkútnak nevezett, három faluból álló települést.

Az elcsatolás után Zala vármegyéhez került a terület, amely nevét a nagybirtokos Sal családról kapta.

blank
Fotó: Kerekes Norbert

A hangulatos falucska bájához hozzátesz még a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által, a falu határában kialakított Salföldi Major, ahol őshonos magyar háziállatfajtákat ismerhetnek meg a látogatók és betekintést nyerhetnek a ma is működő gazdaság mindennapjaiba.

blank
Fotó: Kerekes Norbert

A gyerekeket állatsimogató, lovaglási lehetőség és játszótér, a nagyobbakat pedig fűszer- és gyógynövénykert, valamint mezőgazdasági gépkiállítás és fotókiállítás is várja a farmon.

blank
Fotó: Kerekes Norbert

Amennyiben Salföldet már töviről hegyire végigjártátok, a falu környéke számtalan további kihagyhatatlan látnivalót rejt, amiket semmiképp nem érdemes kihagyni.

Alábbi válogatásunkban a Káli-medence többi kincsét szedtük egy csokorba: