Újdonságok a Balatonnál: 7 hely, ahová érdemes ellátogatni áprilisban

Ha első utatok a valódi tavasz beköszöntével a Balatonhoz vezet, íme néhány új hely és újdonság, amit megéri már az első látogatás alkalmával felfedezni.

Kinizsi-vár, Nagyvázsony

A három évet magába foglaló felújítási munkálatokat követően, márciusban tárta szélesre ismét várkapuját a nagyvázsonyi Kinizsi-vár. A Balaton-felvidék lankáinak ölelésében található lakótornyos, négyszögletű erősség kívül-belül újjászületett: megújult, interaktív kiállítással, korszerű rendezvényteremmel bővült, melyet múzeumi shop és kávézó tesz teljessé. A 2300 nm-nyi területen újjászületett ikonikus vár az év egészében nyújt ezentúl tartalmas kikapcsolódást a család aprajának-nagyjának.

8291 Nagyvázsony, Vár u. 9. | Facebook

blank
Fotó: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Pasta Siena, Veszprém

Az elmúlt időszakban egy falatnyi és talpalatnyi Olaszország költözött Pasta Siena néven Veszprém belvárosába. A toszkán nyaralás ihlette pastázóban szívüket-lelküket belefőzik a vegán szószokba, akárcsak a Míves Tészta manufaktúrájában készített tésztákba. A Fortuna udvarban street foodként, dobozban kínált mennyei tésztákat hatféle szósszal kínálják töretlen lelkesedéssel, nem múló odafigyeléssel és nem kevés olasz hangulattal megfűszerezve.

8200 Veszprém, Szabadság tér 12. (Fortuna udvar) | Facebook

blank
Fotó: Pasta Siena Facebook-oldala

Balaton Bike Tour, Balatonföldvár

Nem olyan rég Balatonföldvár is becsatlakozott a Balaton Bike Tour vérkeringésébe, és egyúttal szabad utat nyitott a déli part kincseinek két keréken való felfedezéséhez. A Balaton Bike Tour balatonföldvári központjában a balatonfüredi és keszthelyi bázishoz hasonlóan bérelhető prémium kerékpárok és e-bike élménytúrák állnak a partközeli panorámában, apró balatoni településekben gyönyörködni, vadregényes erdei utak felfedezésére vágyók rendelkezésére.

8623 Balatonföldvár, Rákóczi utca 32. (Nyugati strand) | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: balatonbiketour.com

MNM Villa Romana Baláca, Nemesvámos

Minden kétséget kizáróan a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme a Nemesvámos határában található római kori villagazdaság és romkert, a Villa Romana Baláca. A régészeti kincsekben bővelkedő helyszín hosszú várakozás után tavaly vált újra látogathatóvá, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektjének köszönhetően pedig idén még több eseménnyel nyújt bepillantást az ókor mindennapjaiba. A Balaton-parttól alig 10 km-re található Baláca Élménypark ugyanis egy cseppnyi Itáliát és megszámlálhatatlan új és emlékezetes élményt csempész a térség életébe.

8248 Nemesvámos, Balácapuszta | Facebook

blank
Fotó: MNM Villa Romana Baláca Facebook-oldala

Klassz Kultbisztró, Keszthely

Keszthely városának megkerülhetetlen, multifunkciós terévé nőtte ki magát alig néhány hónap alatt a Klassz Kultbisztró. Minden megtalálható itt, mi szem-szájnak ingere: tapasválogatások, mediterrán és közel-keleti ízvilágú fogások, szomjoltók, akárcsak a mindennapokhoz elengedhetetlen csésze kávé. Feltétlenül érdemes azonban akkor is betérnetek hozzájuk, ha kulturális eseményre fájna a fogatok, hiszen a Klassz Kultbisztró különleges programokkal, előadásokkal, kvízestekkel és nyüzsgő közösségi térrel csillapítja majd kultúra iránti éhségeteket.

8360 Keszthely, Kossuth Lajos u. 41. | Facebook

blank
Fotó: Klassz Kultbisztró Facebook-oldala

Sümegi vár

A Kinizsi-várhoz hasonlóan ugyancsak három év után, szintén márciusban bocsátották újra a látogatók rendelkezésére a Sümegi vár keleti szárnyát. A munkálatok révén a várudvar újra alkalmassá vált, hogy várjátékokkal, lovagi tornákkal és szabadtéri színpadi előadásokkal szórakoztassák a látogatókat. A megújult belső terekben interaktív tárlat, vármakett-kiállítás várja az érdeklődőket, akik többek között ízelítőt kaphatnak a középkori műhelyek és mindennapok hangulatából is.

8330 Sümeg, Vároldal u. 5. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: sumegvar.hu

Erdei fülesbaglyok falfestmény, Veszprém

A közelmúltban a szó szoros értelmében új színfolttal gazdagodott Veszprém városa. Perecz Annabella grafikusművész elképzelését a Neopaint valósította meg. A 2020-ban az év madarának választott erdei fülesbaglyok megvalósítása nem volt kihívások nélküli, hiszen a teljes, több emelet magas falfestmény néhány centiméteres vonalak összességéből áll össze. Külön érdekesség továbbá, hogy a festmény nemcsak nappal, de éjszaka is érdemes lesz megcsodálásra, hiszen a baglyok szemeiben elhelyezett lámpáknak köszönhetően éjjel is vigyázzák majd a város nyugalmát.

8200 Veszprém, Mindszenty József utca 4.

blank
Fotó: neopaint Facebook-oldala

Ha az újdonságok felfedezése közben csillapítanátok az éhségeteket: