Meghitt sétára csábít az elhagyatott klasszicista kastély regényekbe illő angolparkja

A Somló-hegy aljában famatrónákkal, halastavakkal, patakok fölé hajló hidakkal, vadregényes ösvényekkel tartogat többórányi kikapcsolódást a dobai Erdődy-kastélypark.

Erdődy-kastély, angolpar, Somló-hegy
Fotó: Végh Katalin

Az 1839-ben épült dobai Erdődy-kastély kevésbé ismert a magyarországi kastélyok között, pedig a klasszicista épület és az azt körülvevő kastélypark egészen lenyűgöző látványt nyújt. A letisztult épületet eredetileg az Erdődy család nyaralókastélyának szánták, amit a park legmagasabb pontjára, a 174 méter magas Somlóvár nevű dombra terveztek.

Doba kastélypark
Fotó: Végh Katalin

A bájos épület mellett a festői kert talán még inkább említésre méltó. A kastélyépületet csaknem egy Városliget-nagyságú terület öleli körbe, Charles Moreau neves francia építész és festő álmodta Dobára a 91 hektár területű csodálatos angolparkot és arborétumot. Kevesen tudják csak, hogy ez Magyarország egyik legértékesebb angolkertje, mely fénykorában Európa-szerte híres volt.

angolpark, arborétum
Fotó: Végh Katalin

Az Erdődy család nagy növénytisztelő hírében állt, így a kastélyon, az ország első télikertjén és négy mesterséges halastavon kívül a területen lévő fákat és bokrokat eredeti helyükön hagyták. A jelenleg is védett park kialakítása során törekedtek megőrizni a birtok őshonos értékeit, miközben olyan különleges növényeket is ültetettek, mint a pompás tulipánfa és a szomorú japánakác.

fapalló, Erdődy-kastély
Fotó: Végh Katalin

Az idilli park fehér köves ösvényein járva több ízben is megcsodálhatjuk a víztükörben tükröződő kastélyt, sőt kiváló rálátás nyílik innen a Somló-hegyen álló várromra. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy míg a kastélypark szabadon és ingyenesen látogatható, addig a kastélyba nem lehet belépni.

Somogyvári kastélypark
Fotó: Végh Katalin
Erdődy-kastélypark
Fotó: Végh Katalin

A korábbi nyaralókastély 1945-től tüdőszanatóriumként funkcionált, majd pszichiátria működött a falain belül, jelenleg vásárlóra vár. Maga az épület tehát nem látogatható, ám a mesebeli kertet mindenképp érdemes felfedezni egy séta keretében.

Erdődy-kastély
Fotó: Végh Katalin
Osszátok meg velünk képes élménybeszámolótokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Bakancslistás úti célok a varázslatos Somlói borvidék lankái között: