10 nagyszerű augusztusi program és fesztivál hazánk leggyönyörűbb tájain

Elkezdődtek a nyár utolsó hetei, nincs azonban ok a szomorkodásra, hiszen augusztusban megannyi izgalmas program és fesztivál vár rátok, hogy méltó módon, jókedvvel búcsúztathassátok el a nyarat. Mutatjuk, mit nem érdemes kihagyni!

Ördögkatlan, Nagyharsány és környéke (2024. július 30. – augusztus 3.)

2008 óta minden évben nagy sikerrel rendezik meg az összművészeti fesztiválok egyik legismertebb hazai képviselőjét, az Ördögkatlan Fesztivált, melynek apropóján július 30-tól augusztus 3-ig Baranya vármegye több településén összehangoltan szerveznek kulturális programokat, a színháztól az irodalmon át az élő zenéig. Nehéz lenne felsorolni, mennyi izgalmas esemény és tehetséges alkotó kap teret a bemutatkozásra a fesztiválon, de kedvcsinálóként azért megemlítünk néhányat: 30Y, Korniss Péter, Katona József Színház, Nyáry Krisztián, Analog Balaton, Nézőművészeti Kft., Háy János és még sokan mások! Ne hagyjátok ki!

Weboldal >>

Fotó: Sutus Dolli

Paloznaki Jazzpiknik (2024. augusztus 1-3.)

Három napon át a jazz, a funk, a pop és soul kerül főszerepbe Paloznakon az idén jubiláló Jazzpikniken, augusztus 1. és 3. között. Napközben a plédeken ejtőzve, míg esténként összesen négy színpadról élvezhetjük az örömzenét, hazai és nemzetközi sztárfellépők jóvoltából. A Balaton északi partjának egyik legkedvesebb falujában megrendezett fesztiválon a piknik-élmény és a jó hangulat garantált, vegyétek meg a jegyet még ma!

Weboldal >>

Fotó: Paloznaki Jazzpiknik Facebook

Kürtőskalács Summer Piknik, Tihany (2024. augusztus 2-4.)

A tavalyi Kürtőskalács Piknik sikerén felbuzdulva augusztus 2-4. között érkezik a Kürtős Summer Party a Lavender Tihany és a Pisky Villa közreműködésével, ahol a hétvége sztárjai a levendulás kürtőskalács desszertkülönlegességek lesznek. A Pisky sétány támfalánál lógathatjuk a lábunkat a mélybe, kürtőskaláccsal a kezünkben, gyönyörködve az elénk táruló panorámában. Vagy akár az apátság árnyékában, a padon ülve, de akár a fűben heverészve is romantikázhatunk. Három kürtőskalács standdal és két nagy terasszal várják az érdeklődőket. A programot élő zene, a Lavender Tihany levendulás natúrkozmetikumok bemutatója és kulináris különlegességeinek kóstolója, valamint a Pisky Villa finom olaszos ételei, frissítő italai, koktéljai is színesítik.

Facebook-esemény >>

Fotó: Vitéz Kürtős

További szuper augusztusi programok a Balatonnál:

Debreceni Bor- és Jazznapok (2024. augusztus 8-11.)

Augusztus 8. és 11. között hazánk mind a 6 borrégiója és 22 borvidéke bemutatkozik 67 borászaton keresztül a Debreceni Bor- és Jazznapokon. A négy nap a kóstolók bűvöletében zajlik a Nagyerdő lombjai között és a Békás-tó partján, hiszen a jazz-zel és a gasztronómiai izgalmakkal teljes eseményen minden koccintás alkalmával másik nedűt lehet ízlelni. A Debreceni Bor- és Jazznapok három zenei színpadán felvonultatja a jazz műfajában alkotó zenészek és zenekarok hazai élvonalát: fiatal jazzisták és tapasztalt, ismert jazzmesterek közel 40 formációval érkeznek a színpadokra, így mindenki megtalálhatja számításait.

Weboldal >>

Fotó: Debreceni Bor- és Jazznapok

Bor, mámor, Bénye (2024. augusztus 8-11.)

Ha a kulturális élvezeteket kulináris élményekkel vegyítenétek, a bensőséges erdőbényei kertek felé vegyétek az irányt augusztus 8. és 11. között. Ebben a pár napban irodalmi estek, zenei programok és koncertek rázzák fel a kis település mindennapjait, ám az i-re a pontot az elmaradhatatlan borkóstolók teszik fel. A családbarát esemény különlegessége, hogy a látogatók két rendezvény között bátran betérhetnek a falu borászaihoz egy-egy pohár kiváló helyi borért, a gasztronómiai kalandot pedig mennyei falatokkal tudják fokozni. A résztvevő borászatok listáját megtaláljátok az esemény weboldalán.

Weboldal >>

Fotó: Bor, mámor, Bénye

Fekete Zaj Fesztivál, Mátrafüred-Sástó (2024. augusztus 15-19.)

A Fekete Zajtól megszokott módon műfajilag széles palettáról érkeznek a zenekarok a Mátrába augusztus 15-19. között, akik között ugyanúgy megtalálhatjuk nagy hazai visszatérők koncertjeit, ahogy nagy nemzetközi neveket és a Zajon először fellépő újoncokat is. 40 éves fennállása alatt legelső alkalommal játszik Magyarországon a legendás The Jesus and Mary Chain, akiket a brit zenetörténet kiemelkedő alternatív rock / shoegaze alakjaként generációjuk egyik legmeghatározóbb zenekaraként tart számon. A post-black metal mozgalom egyik úttörője, a Harakiri for the Sky melankolikus, ám erőteljes, szerteágazó dühöt sugárzó dallamaival és komplex szövegeivel teremt tátongó űrt, amelyben nem nehéz elveszni. És ez még korántsem minden!

Weboldal >>

Fotó: Fekete Zaj Fesztivál Facebook

Debreceni Virágkarnevál (2024. augusztus 15-20.)

Az ország egyik legismertebb nyári rendezvénye a hosszú múltra visszatekintő Debreceni Virágkarnevál. Először 1966-ban rendezték meg nagy érdeklődés mellett, és népszerűsége azóta is töretlen. A siker valószínűleg az állandó megújulásban rejlik, ráadásul évről évre egyre magasabbra teszik a lécet: nagykoncertek, riói táncosok és egy csokornyi színes meglepetés pezsdíti fel a város életét. Az augusztus 15-20. között zajló rendezvénysorozat fénypontja természetesen a színes virágok ezreivel díszített kocsik felvonulása, amelyet ettől az évtől a jegyet váltók akár fedett tribünről is végignézhetnek.

Weboldal >>

Fotó: Debreceni Virágkarnevál

Ezért is érdemes ellátogatni Debrecenbe idén nyáron:

Strand Fesztivál, Zamárdi (2024. augusztus 22-24.)

Idén is szenzációs line-uppal jön a nyár egyik legjobban várt balatoni zenei fesztiválja, a Strand. A háromnapos rendezvényen fergeteges nemzetközi DJ-k és a hazai könnyűzenei szcéna legnagyobb nevei töltik meg élettel a Balaton partját, úgymint Azahriah, a Halott Pénz, Beton.Hofi, Dzsúdló és Krúbi. Ne maradjatok le a Balaton legnagyobb augusztusi fesztiváljáról augusztus 22. és 24. között!

Weboldal >>

Fotó: Rockstar Photographers

Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely (2024. augusztus 22-25.)

Nincs nyár Szombathelyen a város emblematikus rendezvénye, a Savaria Történelmi Karnevál nélkül. Az igényes nyári szórakozásra vágyókat augusztus utolsó hétvégéjén ismeretbővítő, szórakoztató programok (komoly- és könnyűzenei koncertek, autentikus életmód-bemutatók, gyerekprogramok, orientális táncbemutatók, középkori forgatagot idéző kézműves vásár) kavalkádjával fogadja az ünnepi díszbe öltözött város. Az idén augusztus 22. és 25. közötti esemény leglátványosabb programja a hagyományőrzők és mutatványosok közel 1000 jelmezes részvételével zajló, esti felvonulása, melyet látványos produkciókkal tesznek még felejthetetlenebbé.

Weboldal >>

Fotó: Savaria Fesztivál

Szegedi Ifjúsági Napok (2024. augusztus 28-31.)

A napfény városa minden évben megadja a módját a nyárzárásnak. Ebben az évben augusztus 28-án startol a Szegedi Ifjúsági Napok (Coca-Cola SZIN), és egészen augusztus 31-ig adják egymás kezébe a mikrofont a fellépő hazai és nemzetközi sztárok. A helyszín Újszeged, a Szegedi Partfürdő Kemping és Apartman területe, ahol több színpad, SZIN-es programok, mennyei ízek, és semmihez sem hasonlítható fesztiválhangulat várja a kikapcsolódni vágyókat. A fesztiválozók többsége a határokon belülről érkezik és a line-up is inkább a hazai előadókra fókuszál, de a fellépők között ott lesz például Zara Larsson és Armin van Buuren is.

Weboldal >>

Fotó: SZIN

Nyárbúcsúztató programok Budapesten: