Gasztrotúra a Budai-hegység ölelésében: 7 nagyszerű hely, ahol isteni falatok várnak ránk

Az ország legfinomabb croissant-jai, mennyei sütemények, hagyományos és nemzetközi ízek legjava, autentikus olasz fogások, illetve megannyi hangulatos étterem vár arra, hogy elkápráztasson benneteket.

Jardinette

Több mint száz éves gesztenyefák alatt rejlik Buda csendes oázisa, ahol a villánkra tűzve a hagyományos és új ízeket, úgy érezhetjük, mintha egy pillanatra megállt volna az idő. Igazi kulináris utazás ez, amely során a friss, szezonális alapanyagokból készült ételek között válogatva mindent megtalálhatunk mi szem-szájnak ingere.

Legyen szó családi receptek alapján készült süteményekről, vegán és vegetáriánus fogásokról, vargányás szarvasraguról, vaslapon sült lazacról vagy éppen egy mennyei sajtválogatásról. De mindez csupán egy kis ízelítő a Jardinette étlapjáról, amelynek isteni fogásait nyáron egy varázslatos kerthelyiségben, míg télen egy mesebeli télikertben is elfogyaszthatjuk.

1112 Budapest, Németvölgyi út 13. | Weboldal | Facebook

Fotó: jardinette.hu

Normafa Síház Étterem

A Normafa legfinomabb kincseire bukkanhatunk a nemrég felújított Normafa Síház Étteremben, ahol az étlap kidolgozása során megpróbáltak mindenki igényeire odafigyelni. Ezáltal a tradicionális magyar ételek színe-java tiszteletét teszi a menün, miközben az ázsiai, olasz és francia ízek kedvelőit sem hagyják cserben az étteremben. Ha nagymamánk főztjére vágynánk, akkor többek között bajai halászlevet és paprikás csirkét is rendelhetünk, ám ha nemzetközi vizekre eveznénk, akkor pho leves, pizza, karfiolsteak, lazac és számtalan más finomság vár ránk itt.

1121 Budapest, Eötvös út 59. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Gosztom Gergő

Freyja – the croissant story

A budai hegyek lábánál, ősfák ölelésében találhatunk rá a főváros croissantmennyországára, ahol skandináv recept alapján, saját lisztből, az egyik legjobb minőségű francia vajból, 4 nap alatt alkotják meg a 27 gyönyörű rétegből álló vajas csodákat. Az aranybarnára sült, roppanós és egyben omlós péksütemények tésztája mellett a tölteléknél is odafigyelnek arra, hogy prémium alapanyagokból és idénygyümölcsökből készüljenek a változatosnál változatosabb ízkombinációik.

Így az örök érvényű pisztáciás croissantokon felül változó kínálattal, illetve különböző kovászos, leveles tésztás péksüteményekkel lepik meg újra és újra a vendégeiket. Kirándulás előtt vagy után a budai üzletük az egyik leghangulatosabb pont, ahol megpihenhetünk, ám ha a város pesti oldalán maradunk, akkor sem kell nélkülöznünk őket.

1021 Budapest Vadaskerti utca 1-3. | 1074 Budapest, Szövetség u. 10-12. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Freyja – the croissant story (Facebook)

Lovas Cukrászda

Az édes ízélményeket tovább fokozhatjuk a Lovas Cukrászdában, ahol a Lovas házaspár a saját kísérletezéseiket kiegészítve, Daubner fő elvét követve fejlesztette ki receptjeit. Vagyis egyszerű, de minőségi alapanyagokat használnak, és a süteményeket sem variálják túl a cukrászműhelyükben. Emellett a desszertek és a sütemények elkészítése során ügyelnek arra, hogy minél egészségesebb édességekkel rakják tele pultjaikat.

Ennek köszönhetően az alapanyagaik jellegzetes ízeit markánsabban észlelhetjük a desszertjeikben, amelyek között mentes darabokra is lelhetünk. Mindezeket pedig speciality kávéval, saját recept alapján készült forró csokoládéval, teákkal, limonádékkal, smoothie-kal vagy különböző gyümölcsturmixokkal egészíthetjük ki náluk, hogy teljes legyen az élmény.

1028 Budapest, Hidegkúti út 167. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Lovas Cukrászda (Facebook)

További nagyszerű cukrászdák Budapesten:

Fenyőgyöngye Vendéglő

Békebeli magyaros ízekkel, nagy adagokkal és tradicionális értelemben vett vendéglátással vár ránk már 1935 óta a Fenyőgyöngye Vendéglő, amely akár az egyik legjobb kiindulási pontja is lehet a Hármashatár-hegy túráinak. Étlapján a szokásos rántott fogások mellett a halas, szárnyas, sertéshúsos, valamint májjal és marhából készült ételek legszélesebb felhozatalát láthatjuk náluk.

Emellett két kezünk aligha lenne elég, hogy leves- és desszertkínálatuk minden egyes képviselőjét számba vegyük. Sőt, az étteremben a gyerekekre, valamint a vegetáriánusokra is gondoltak a menü megalkotása során. Így ha egyszer betérünk e kedves, hangulatos vendéglőbe, akkor biztosra vehetünk egy második látogatást is, hogy finomságaik legjavát kipróbálhassuk.

1025 Budapest, Szépvölgyi út 155. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: fenyogyongye.hu

Studio Bistro

A felújított Pannónia Stúdió épületében lelhetünk rá a filmművészet által ihletett stílusú, kissé bohém, egyedi hangulatú Studio Bistróra, ahol a szezonnak megfelelő, friss alapanyagokból készítik el az aktuális heti menü legfinomabb ételeit. Az előétel-főétel-desszert triójuk akár menüben is választható, és a fogások közt a hagyományos ízek mellett a nemzetközi konyha remekeit is kipróbálhatjuk. Pompás desszertspecialitásokat, különösképp messze földön híres tiramisut pedig vétek lenne kihagyni, ha erre járunk.

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 64. | Facebook

blank
Fotó: Studio Bistro (Facebook)

Trattoria Prato

Ha a zimankós téli hónapokban egy kis napsugarat csempésznénk a mindennapjainkba, akkor a hűvösvölgyi Nagyrét oldalában megbújó étteremmel megidézhetjük az igazi mediterrán életérzést. Ugyanis a Trattoria Prato a legfinomabb olasz ízekkel vár arra, hogy elkápráztassa ízlelőbimbóinkat. Itt a minőség záloga a hamisíthatatlan olasz séf, akinek köszönhetően autentikus olasz ízekkel, al dente tésztaételekkel, római stílusú pizzákkal és különféle desszertekkel kényeztethetjük testünket és lelkünket egyaránt.

1029 Budapest, Nagyrét u. 22. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Trattoria Prato (Facebook)

Ha a főváros még több pontján felfedeznétek a dolce vita életérzést: