13 ingyenes őszi program Budapesten, amit kár lenne kihagyni októberben

Filmvetítést, szüreti mulatságot és kiállítást is találtok a következő ingyenes programok között, melyek októberben színesítik Budapest eseménynaptárát.

Újbuda Streetball Fesztivál // több helyszínen (2023. október 1., 15., 29.)

A nagy sikerre való tekintettel 2023 őszén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Újbuda Streetball Fesztivál, ismét három helyszínnel és három időponttal! A háromállomásos sorozat Gazdagrét (október 1.) mellett Őrmezőn (október 15.) és a Bikás parkban (október 29.) zajlik majd 3+1 fős csapatok részvételével.

Facebook-esemény >>

Márai Budapestje – A budapesti flaneur 2. rész // Márai Sándor Művelődési Ház (2023. október 6.)

Mészáros Tibor irodalomtörténész, a Márai-hagyaték gondozójának fotókkal, kordokumentumokkal gazdagított előadása, élő cimbalomkísérettel. “A budapesti flaneur” sorozat második alkalmán a flâneur (kószáló) alakja elevenedik meg Budán, a Vízivárosban, ezúttal Márai Sándor írásait segítségül hívva.

Facebook-esemény >>

A retro kincskeresés is szuper program ősszel a fővárosban:

Szüreti mulatság a Rómain // Római-parti Piac (2023. október 7.)

Mustpréselés, vásári mesemondás, zsibvásár és persze klasszikus piaci étkek, úgymint sült hurka és kolbász, lángos, valamint friss, finom ebéd várja az érdeklődőket szombaton a Római-parti Piacon!

Facebook-esemény >>

Kutyás nap a RAKPART-on (2023. október 8.)

Vasárnap egész nap rengeteg kutyadologgal várunk titeket: lesz városi kutyás csoportos foglalkozás, dog-parkour, fotó sarok, zene, örökbefogadással és felelős kutyatartással kapcsolatos programok, fejtágítás a segítőkutyázásról, beszélgetés a városi kutyásokról és kutyás városokról, meg persze sok szabad tér csak úgy lenni, sétálni és farkat csóválni a naplementében.

Facebook-esemény >>

blank
Fotó: Kaszics Bálint/Valyo

NONSTOP BUDAPEST – A fővárosi közszolgáltatások 150 éve // Kristály (2023. október 8-ig)

Az ingyenes kiállítás a 150 éves Budapest közműveinek történetét mutatja be a Kristály Színtéren. Az egyesült főváros 150 éve alatt rengeteget változott a városi életmód, a közszolgáltatásokat végző cégek pedig ezzel együtt fejlődtek, hogy biztosítani tudják a Budapestiek számára a kor elvárásainak megfelelő körülményeket. Hosszú és rögös út vezetett idáig, mi, a város lakói pedig már szinte észre sem vesszük a háttérben zajló munkát, csak annak eredményét élvezzük nap mint nap.

Facebook-esemény >>

Október 8-ig megnézhetitek az ingyenes ARC kiállítást is:

Újbudai Nemzetiségek Fesztiválja // Bartók-negyed (2023. október 9-15.)

Közel 40 ingyenes program vár a XI. kerület közterein és meghatározó kulturális helyszínein, művházaktól, galériákon át kávézókig, október 9. és 15. között. Nézzétek meg a különböző nációk bemutatkozóit, kerüljetek közelebb idegen kultúrákhoz, és ünnepeljétek együtt, milyen sokfélék is vagyunk!

Facebook-esemény >>

Goldberger Galaxis tárlatvezetések a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében // Goldberger Textilipari Gyűjtemény (2023. október 11.)

Egy világhírű magyar gyár és a mögötte álló tragikus sorsú család történetét ismerhetjük meg a Goldberger Textilipari Gyűjtemény tárlatvezetésén. Átfogó képet kaphatunk arról a nagy ívű fejlődésről, amely során egy 18. század végén megalakuló, kis kékfestő manufaktúrából másfél évszázad alatt hazánk egyik legnagyobb textilvállalata jött létre. Mindeközben megismerjük a Goldberger család öt generációjának személyes történeteit, sorsfordulóit, továbbá számos interaktív eszköz segít megérteni a különféle textilfestési eljárásokat is.

Facebook-esemény >>

PONT Fesztivál // Nemzeti Múzeum kertje (2023. október 14.)

Nyugat-Afrika csodái a Múzeumkertbe költöznek október 14-én, az ingyenes PONT fesztiválon. Történetmesélés és koncert ad betekintést a mande kultúrába, táncon és kézműves foglalkozásokon, interaktív programokon át részesülhet a térség örökségében minden korosztály.

Facebook-esemény >>

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Óbudai írók nyomában – tematikus városi séta a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében (2023. október 14.)

Az Óbudai Múzeum novemberben nyíló időszaki kiállításához kapcsolódó új, tematikus városi séta az Óbudán korábban élt írók lakhelyeit, valamint az életükhöz, munkájukhoz kapcsolódó helyszíneket mutatja be.

Facebook-esemény >>

Lumiere Filmklub: Larry – vetítés és beszélgetés // Európa Pont (2023. október 17.)

A juhászként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

Facebook-esemény >>

FLASZTER – Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé // több helyszínen (2023. október 23-ig)

A Budapest 150 programsorozat részeként 2023. szeptember közepétől öt héten át láthatóak a város több mint tíz pontján az első Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé köztéri műalkotásai és eseményei. A köztéri eseménysorozat célja, hogy a kortárs művészet eszközeivel felhívja a figyelmet Budapest néhány elfeledett történetére, új lehetőséget adjon az emlékezésre, az újrakezdésre, a város újként való megtapasztalására, láthatatlan közösségek bemutatására és újak teremtésére.

Facebook-esemény >>

blank
Fotó: Budapest Galéria

„A legmagyarabb Habsburg – József nádor nyomában” szabadtéri kiállítás // Várkert Bazár (egész októberben)

A szabadtéri tárlat szeptember végétől várja a látogatókat. A kiállítás József nádor több mint fél évszázadig tartó kormányzása alatt létrejövő városfejlesztési változásokat mutatja be. A tablók egyik oldalán jelenkori képek láthatók, míg a másik felén archív fotókon keresztül követhetjük Habsburg-Lotaringiai József Antal főherceg nádorságának és életének fontos állomásait, döntéseit.

Bővebb infó >>

blank
Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Október 23-án, illetve a hónap más napjain is tartanak ingyenes napokat a fővárosi múzeumok:

Klösz György 110 köztéri kiállítás // Fiumei úti sírkert (egész októberben)

110 évvel ezelőtt hunyt el Klösz György, a hazai városfotózás egyik úttörő alakja. A kerek évforduló alkalmából szabadtéri kiállítás nyílt a békeidők Budapestjén élő és alkotó fotóművész legjobb képeiből a Fiumei úti sírkertben, melyet egészen október végéig ingyenesen megtekinthetünk Klösz György síremlékénél, a 18-as parcellánál. A kültéri tárlat hiteles képet fest az épülő nagyvárosról, számos rég elfeledett és ma is ikonikus budapesti épülettel, ugyanakkor a fővárosban élők mindennapjai is megelevenednek a fekete-fehér fotókon. Igazi időutazásra számíthatnak tehát azok, akik úgy döntenek, egy őszi séta alkalmával megtekintik a rendhagyó kiállítást.

További részletek >>

Még több remek őszi program Budapesten októberre: