7 különleges kincsesbánya Budapesten, ahol igazi vintage darabokra bukkanhatunk

A retro és vintage vásárok virágkorukat élik a fővárosban, melyek közül olyan tematikus helyszíneket mutatunk be nektek, ahol régi idők hangulatát idéző, értékálló miliőben válogathattok.

Mátyás téri Antikvárium

Józsefváros mindig tartogat izgalmas meglepetéseket, ilyen ékszerdoboz a Mátyás téri Antikvárium is, amely nemcsak könyvlelőhely, hanem a helyiek kedvelt találkozóhelye is, nem meglepő hát, hogy elsők között került fel a kerület CoolTúra térképére. A régi tárgyakért rajongó Zsuzsi a pöttöm, 15 négyzetméteres könyvesboltból egy bensőséges olvasókuckót varázsolt, ahová szívmelengető érzés betérni. A tér adottságait kihasználva nem titkolt célja, hogy kiállításokkal, minikoncertekkel és beszélgetésekkel színesítse a környék mindennapjait.

1084 Budapest, Mátyás tér 17. | Facebook

Fotó: László Orsolya

Eiffel Bazár és Klub

Ha retro kincsekre vadászunk, a főváros legbiztosabb pontja a Katona József utcai Eiffel Bazár és Klub. Igaz ez akkor is, ha antikvár könyvek után kutatunk, hiszen több polcnyi könyv és időnként könyvárverések során meghirdetett példányok, régi plakátok és papírrégiségek várják, hogy új otthonra találhassanak.

1137 Budapest, Katona József utca 13. | Facebook

Fotó: Eiffel Bazár és Klub Facebook

FRANC

A Margit körút aprócska üzlethelyisége, a FRANC küszöbét átlépve olyan érzésünk támad, mintha egy másik világba csöppentünk volna. Ez nagy mértékben köszönhető annak, hogy amerre csak szem ellát, igazi kincsekre bukkanhatunk, legyen szó a 70-es, a 80-as vagy a 90-es évekre jellemző tárgyakról, bútorokról, festményekről, ruhákról vagy kiegészítőkről. A bolt telis-tele van egyedi vintage és retró dolgokkal, ezért biztosan nem távoztok majd üres kézzel.

1027 Budapest, Margit körút 16. | Facebook

blank
Fotó: FRANC Facebook

Barta Ötvös

A Barta család négy generáció óta foglalkozik ékszerekkel. A belvárosi üzlet tulajdonosát, Zsuzsát kisgyermekkora óta vonzotta ez a világ, már szülei és nagyszülei mellett is gyakran segített az ékszerek javításában, és megfigyelte, milyen csodákat tesznek egy-egy gyűrűvel, karkötővel vagy nyaklánccal. Jelenleg többnyire ezüst ékszerekkel, drágakövekkel és gyöngyökkel dolgoznak, ami pedig a műhely enteriőrjét illeti, igazi időutazás betérni a Bárczy István 10-be.

1052 Budapest, Bárczy István utca 10. | Instagram

blank
Fotó: bartaotvos Facebook

Cseriti adományboltok

A Cseriti adománybolt-hálózat 12 boltot üzemeltet szerte a fővárosban, amelyekbe betérve a bútorokon, élelmiszereken, vegyszereken és építőanyagokon kívül szinte bármire fillérekért csaphatunk le. A vásárlásokból befolyó összegből a nonprofit társadalmi vállalkozás a működéséhez szükséges költségeket fedezi, illetve a kiadások után fennmaradó forrásokat fejlesztésekre, új boltokra költi.

Budapesten több helyszínen | Facebook

blank
Fotó: Cseriti Facebook

Industrial Lamp Budapest

Az Industrial Lamp Budapest Budafoki úton található műhelye valójában bebocsátás az industrial, a vintage és a retro termékek majdhogynem kimeríthetetlen univerzumába. Eredetileg, fő profiljuk alapján az ipari lámpák értékesítése volt elsődleges tevékenységük, ezeken a kincseken kívül azonban jócskán találni náluk bútorokat, berendezési és vintage tárgyakat havonta jelentkező és védjegyükké vált garázsvásárjuk alkalmával, ahonnan szinte képtelenség üres kézzel hazaindulni.

1117 Budapest, Budafoki út 70. | Facebook

blank
Fotó: Industrial Lamp Budapest Facebook

Kalóz Records

Amennyiben egy gondosan összeválogatott használtlemez-boltot keresel, a Kalóz Records a te helyed. Hiszen a VIII. kerületi üzlet kínálatában nincs olyan zenei stílus, ami ne lenne megtalálható. Kezdve a kubai zenétől, a death metálon át az erdélyi jazzig, itt tényleg mindenki találhat kedvére való bakelitet. A kínálatot tekintve a fókusz főként a ritkaságnak számító helyi lemezeken, a világzenén, a jazzen, az avantgárdon és a soul zenén van.

1088 Budapest, Bródy Sándor utca 25. | Weboldal

blank
Fotó: László Orsolya

Csomagolásmentes boltok Budapesten, a környezettudatosság jegyében: