8+1 ámulatba ejtő látnivaló és program a csodás Maros-völgyi városban

Az ország délkeleti kapujában fekvő Makó Makovecz Imre építészmester alkotásai, illetve a hungarikumnak számító vöröshagyma által vált híressé. Az alföldi kisváros azonban még megannyi kincset tartogat számunkra, ha egy hétvége erejéig kikapcsolódnánk, ellazulnánk, vagy akár egy kis kalandot keresnénk.

Makói Hagymatikum Gyógyfürdő

A lenyűgöző, makói fürdőkomplexumot tápláló gyógyvizet még 1956-ban fedezték fel, s kisvártatva gazdagabb is lett a város egy strandfürdővel, amelynek ámulatba ejtő épületegyüttesét Makovecz Imre tervezte. Majd 2018-ban a Luxury Travel Guide magazin által Európa legjobb családbarát fürdőjének választották a strandot, ahonnan a 0–99 éves korig mindenki megannyi csodás élménnyel térhet haza.

Fotó: Makói Hagymatikum Fürdő (Facebook)

Ugyanis 18 különböző kül- és beltéri medence vár ránk itt, pancsolóktól kezdve a gyermek- és élménymedencéken át a kifejezetten lazításra kialakított relaxmedencékig. Természetesen a kalandvágyóbbaknak a csúszdákat sem kell hiányolniuk, míg a sportok szerelmesei a sakkmedencében tornáztathatják az agytekervényeiket, vagy az úszómedencék egyikében vezethetik le felesleges energiáikat.

Mindezeken felül a komplexum sokrétű wellness-szolgáltatásait is élvezhetjük: a szaunapark 9-féle szaunája, megannyi masszázsfajta és speciális fürdő között válogathatunk. A fürdő területén jelenleg beruházás folyik, ami 1 db medencét, illetve a parkfürdő egy részét érinti.

6900 Makó, Makovecz tér 6. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Makói Hagymatikum Fürdő (Facebook)

Hagymaház

A Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, Makovecz Imre tervezte Makó kulturális életének központját, amelynek négytornyú épülete a makói református ótemplom fehér falát idézi meg, valamint négy bástyája a makói polgár büszkeségének szimbóluma. Az 1936-ban emelt elődje elsősorban hagymaárucsarnok volt, amire ma már csak a jelenlegi hagymaszerű tetőzete emlékeztet minket. Napjainkban színháztermet, kávézót, irodákat, klubhelyiséget, nyári kültéri színpadot, illetve pódiumtermet találhatunk itt. Az idelátogatókat pedig színházi és mozielőadások, valamint koncertek szórakoztatják.

6900 Makó, Posta u. 2. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Hagymaház (Facebook)

József Attila Múzeum

A 2005-ben az Év Múzeuma címet elnyert József Attila Múzeum Makó 300 éves történetét, valamint híres szülöttjeinek munkásságát tárja fel előttünk a kiállításain keresztül. A Küzdelmes évszázadok várostörténeti kiállításon ismerhetjük meg Makó múltját, sokszínű kultúráját, a korabeli dokumentumok és tárgyak kíséretében. De itt találhatunk rá egy még működőképes Ford T-modellre is, amely egyik megálmodója, Galamb József személye előtt tiszteleg. A múzeumépületből kilépve pedig a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény mutatja be a paraszti, valamint a paraszt-polgári gazdálkodást és életmódot. Illetve szintén a múzeumhoz tartozik a tőle 2 perc sétára található klasszicista stílusú Espersit-ház, amely egy korabeli kéziratokkal, fényképekkel és berendezési tárgyakkal felruházott irodalmi kiállítóhely.

6900 Makó, Megyeház u. 4. | Weboldal | Facebook

blank
A Küzdelmes évszázadok c. kiállítás egyik részlete. Fotó: muzeum.mako.hu

Makói lombkoronasétány

Mesés, még talán soha nem látott tájakra vezet minket Makó ikonikus lombkoronasétánya, ahol 8–10 méter magasan, a falombok szellős ágai közt járva csodálhatjuk meg az ártéri erdő természeti értékeit. Sőt, közelebbről is megismerhetjük őket, hiszen a 191 méter hosszú tanösvény információs táblái 9 állomáson keresztül mesélnek nekünk a Maros élővilágáról.

A pazar panoráma sem maradhat el: a sétány legmagasabb pontjáról, egy 18 méter magas toronyból élvezhetjük a kilátást. Innen csőcsúszdában suhanhatunk lefelé, míg a kevésbé bátrak lépcsőn sétálhatnak le a földre. A kilátópontokon túl választható kalandparkelemeket, függőhidakat is tartalmaz a sétány, illetve egy kisebb játszóteret is kialakítottak a gyerekeknek.

6900 Makó, Maros-part | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Lombkorona sétány (Facebook)

Maros Kalandpart

A Maros folyó partján, ártéri fák között tesztelhetjük állóképességünket, kalandvágyunkat egy jó nagy adag adrenalinfröccsel megspékelve. A kalandparkban a felnőtteket 26 akadályból álló pálya, míg a gyerekeket játékos feladatokkal teli gyermekpálya várja. Ezenfelül 15 méteres magasságból tapasztalhatjuk meg a szabadesés élményét, a canopyn átsuhanhatunk a Maros folyó felett, de akár magaslati kerékpárt vagy a trambulint is kipróbálhatjuk. A kalandpark a nyári időszak végével már csak hétvégén tart nyitva, de a strand szeptember 15-ig minden nap várja a csobbanni vágyókat.

6900 Makó, Maros part | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: maroskalandpart.hu

Ismerd meg országunk további nagyszerű kalandparkjait is:

Makói ortodox zsinagóga

Az Alföld legősibb és egyben legjelentősebb zsidó hitközössége élt egykor Makón, amely az 1980-as években szűnt meg. Ezen ortodox közösség számára 1895-ben emelt, romantikus stílusú zsinagóga – ahol hajdanán a csodarabbiként tisztelt Vorhand Mózes élt – ma Magyarország második legnagyobb ortodox imaháza.

Az egyhajós épületet először 2002-ben újították fel, majd 2020-ban az állammegóvási munkálatok keretein belül látogatóközpontot alakítottak ki benne. Ezáltal napjainkban a legmodernebb eszközök segítségével idézi fel a makói zsidóság történetét, a csodarabbi és a cadikok életét, illetve a makói temetők nevezetes síremlékeit. Jelenleg előre egyeztetett időpontban látogathatjuk.

6900 Makó, Vorhand Rabbi tér 3.

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Langó-kápolna

Makótól csupán 10 kilométerre, Apátfalván bukkanhatunk rá az 1900 augusztusában felszentelt kápolnára, amely fehérre meszelt falaival, csúcsíves, színes üvegablakaival, ívsoros főpárkányával hívja fel magára a figyelmet. A legenda szerint a módos Langó család fia, András 1899-ben egy hatalmas vihar idején eltűnt a tanyájukról, s csak hosszas keresést követően talált rá egy katona a Langó-kereszt tövében. Így apja, Langó Mátyás a kereszt helyén emeltette fel napjaink épületét, imáinak meghallgatásáért érzett hálából.

Ebből azonban csupán annyi igaz, hogy Langó Mátyás építette meg a kápolnát egy kereszt helyére. A valóságban ugyanis az Apátfalva tanyáin élő emberek ájtatoskodási helyéül létesítették a kápolnát.

blank
Fotó: apatfalva.hu

+1 Makói Hagymafesztivál

Immáron több mint 30 éves múltra tekint vissza a Makói Hagymafesztivál, amely az évek során gazdag és értékes hagyományokra épülő szakmai és szórakoztató fesztivállá nőtte ki magát. Ebben az évben szeptember 8-án veszi kezdetét a háromnapos fesztivál, ahol sokszínű programkínálat, kézműves portékákkal teli kiállítók, játszóház, gyermekkoncertek, gasztronómiai különlegességek, szakmai programok és látnivalók sokasága vár ránk. Ezenfelül megannyi fellépő gondoskodik majd a jó hangulatról: többek között Korda György és Balázs Klári, TNT, Groovehouse és a Follow the Flow érkezik Makóra.

6900 Makó, Széchenyi tér 10. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: hagymafesztival.com

Makótól csupán egy karnyújtásnyira már Szegeden barangolhatunk: