Nyár a napfény városában: 7 varázslatos látnivaló Szegeden

Romboló mongolok, rémisztő törökök, perzselő tűzvész és a pestis tébolya, végül a mind közül talán a legnagyobb pusztítást hozó 1879-es Nagy Árvíz. A romjaiból főnixmadárként újjászülető Szeged városának bőven kijutott a sorscsapásokból, ám ahogy a mondás is tartja: ami nem öl meg, az megerősít. A Dél-Alföld ma is fiatalos hévvel lüktető szíve rengeteg látnivalót tartogat az egész családnak, ezekből hoztunk nektek egy felhőtlen nyári hosszú hétvégére valót.

Szegedi Dóm és Látogatóközpont

Részben a középkori Szent Demeter-templom helyén épült fel 1913 és 1930 között Foerk Ernő monumentális alkotása, a Fogadalmi templom: a neoromán stílusú, ikertornyos székesegyház és az azt körülölelő Dóm tér, a magyar történelem, irodalom, művészet és tudomány kiváló alakjainak szobrait rejtő árkádjaival és zenélő órájával együtt már-már vatikáni hangulatot áraszt. A Dóm altemplomában került kialakításra a multifunkciós látogatóközpont, ami számos állandó és időszaki kiállítást, valamint több vezetett túrát is kínál.

6720 Szeged, Dóm tér 15. | Weboldal

Fotó: Getty Images

Új zsinagóga

Baumhorn Lipót, a korabeli magyar zsinagógaépítészet leghíresebb alakjának 22 saját tervezése közül méreteivel és díszítésével is kiemelkedik az 1903-ban felavatott Új zsinagóga. A többek között a szecesszió, a bizánci és a mór építészet, valamint a gótika stílusjegyeit ötvöző zsidó templom egyszerre idézi meg a firenzei dómot hatalmas (48,5 méter magas) kupolájával, és Jeruzsálem növényvilágát belső ornamentikájával, gyönyörűen kifejezve a szegedi zsidóság asszimilációs képességét.

6722 Szeged, Jósika utca 10.

Fotó: Kurka Géza

Füvészkert

Az egyetemhez tartozó füvészkert százéves múltra tekint vissza, ma pedig mintegy 17 hektáron több ezer növényfajjal és -fajtával hívja földrészeken és flórákon átívelő kalandra a látogatókat. A kényelmes tempóban 2-3 óra alatt bejárható botanikus kert üvegházaiban találkozhatunk orchideákkal, banánfával, kaktuszokkal és húsevő növényekkel is, de Közép-Európa legnagyobb szabadtéri indiailótusz-állományáért sem kell a szomszédba mennünk. Amennyiben nem akartok lemaradni a lótuszvirágzásról, utazásotokat július utolsó hétvégéjére időzítsétek, ekkor kerül ugyanis megrendezésre a Lótusz Napok!

6726 Szeged, Lövölde út 42. | Weboldal

blank
Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert Facebook

Holt-Maros sétány

A helyiek által a pandémiás lezárások idején felfedezett ősfás Holt-Maros sétány valódi zöld folyosóként szeli át a belvárossal szemközti Újszeged városrészt. A rendezett, de mégis vadregényes vízparti korzó a családosok, futók, horgászok és pihenni vágyók kedvelt célpontja, ahol jól megfér egymás mellett a nádiposzáta, a törpegém, a mocsári teknős és több védett bogárfaj. Mindezeken felül a gyerekeket modern játszótér, a sportrajongókat kosárlabdapálya és kondipark, a piknikezőket pedig madárcsicsergéssel fűszerezett nyugalom várja.

blank
Fotó: Sütő’s Photography

Dorozsmai szélmalom

Kiskundorozsmán egykor 23 szélmalom őrölte a gabonát, ám ezek közül egyedül a Czékus Andor által 1821-ben építtetett négylapátos malom maradt fenn. Az 1961-ben műemlékké nyilvánított épület az 1970-es tavaszi árvíz áldozata lett, szétázott falai egyszerűen összeroskadtak a tető- és faszerkezetek súlya alatt. Az 1973-as újjáépítés korabeli fotók alapján, hagyományos módon és anyagokkal történt, ám a malom 2005-ben ismét megadta magát az elemeknek, hogy aztán egy évre rá helyreállított formában újranyissák a Dankó Pista megénekelte szélkelepelőt.

6791 Szeged, Szélmalom utca 2/a.

blank
Fotó: Papdi Balázs fotó

Szegedi Csillagvizsgáló

Könnyed ismeretterjesztő előadásokkal, látványos csillagképtúrákkal, derült időben pedig távcsöves bemutatóval mélyíthetjük el a naprendszerrel, az űrutazás jövőjével vagy éppen a fekete lyukakkal kapcsolatos tudásunkat a már több, mint 30 éve működő Szegedi Csillagvizsgálóban! A helyi amatőr csillagászok, egyetemi kutatók és lelkes hallgatókból álló csapat lenyűgöző érdekességekkel és izgalmas sztorikkal színesíti a bemutatókat, garantálva a tartalmas kikapcsolódást.

6726 Szeged, Kertész utca 3. | Weboldal

blank
Fotó: Szegedi Csillagvizsgáló Facebook

Sziksósfürdő Strand és Kemping

Szeged belvárosától 13 kilométerre, fenyvesek és akácosok ölelésében fekszik a hűs vizű sziksósfürdői strand, amelynek hatalmas, árnyas területén a család minden tagja megtalálhatja számítását, legyen szó fürdőzésről, röplabdázásról, vízibiciklizésről, csónakázásról, csúszdázásról, vagy éppen bográcsozásról. A vízi kalandpályával és ugrálóstéggel felszerelt tó és környezete egész napos szórakozást nyújt mindenki számára.

6791 Szeged-Kiskundorozsma, Vereshomok út | Facebook

blank
Fotó: Sziki Facebook

Szegedtől nem messze meseszép sétaösvényekre bukkanhattok: