Bejártuk Budapest mára szinte teljesen üres és titokzatos pincerendszerét

Sokan talán nem is sejtik, hogy Kőbánya alatt egy több, mint 30 kilométer hosszú, izgalmas múltú pincerendszer húzódik, melynek története egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza.

Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

A 180 ezer négyzetméter alapterületű, X. kerület alatt végigfutó, monumentális kőbányai pincerendszer számtalan érdekes történetet őriz hatalmas falai között.

Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

A föld alatti járatokban ugyanis tároltak korábban élelmiszereket, jeget és alkoholos italokat, de a sörgyártás egyes folyamatainak elvégzéséhez is ideálisnak bizonyult.

A II. világháborúban óvóhelyként üzemelt, valamint ide költöztették le a repülőgépgyártó üzemeket is.

Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Mindezek mellett innen bányásztak mészkövet a főváros különböző köz- és magánépületeihez is. Többek között a Lánchíd és a Margit híd tartószerkezetének, a Halászbástya, a Citadella és az Operaház építőanyagát is az innen kitermelt alapanyagnak köszönhetjük.

Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Napjainkban a pincerendszer egy részét raktárként használják, azonban jelentős része teljesen üresen áll, ezért ideális helyszín klip- és filmforgatásoknak, sőt, időnként még futó- és bicikliversenyeket is szerveznek itt.

Érdemes tehát kihasználnunk a lehetőséget, hogy egy izgalmas vezetett túra során bejárhassuk ezt a lenyűgöző helyszínt, még több érdekességet megtudva a múltjáról.

Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

A pincejárat évente kétszer ingyenesen is megtekinthető, ha pedig ti is kedvet kaptatok a vezetett túrákon való részvételhez, IDE kattintva találhattok további információkat.

Fontos tudnivaló, hogy a túrára érdemes meleg öltözettel és strapabíró cipővel készülni, hiszen hiába a nyári időjárás, a járatokban igencsak hideg lehet.

További izgalmas vezetett túrák Budapesten: