Elhagyatott helyek nyomában: A budapesti Havas-villa története

A Havas-villa, vagy más néven Dreher-villa elhagyatottan áll Kőbánya szívében, falai azonban számos emléket és történetet őriznek.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

A mutatós villát Havas József jogász építtette, aki a környéken számos birtokot megvásárolt a 19. század elején. Az 1856-ban elkészült, klasszicista stílusjegyeket viselő épületet Hild Károly tervezte, akinek bátyja, Hild József álmodta meg többek között az esztergomi bazilikát és a Gerbaud-házat is.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról
blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen Havas József a szomszédos telken nyitotta meg Magyarország első konyakgyárát a villa építésének évében, ám mindkettőt hamar el kellett adnia. A következő tulajdonos Perlmutter Jakab volt, aki a gyárban már elkezdett egy sörfőzde kialakításával kísérletezni, ám az igazi felívelés 1862-ben kezdődött, amikor Dreher Antal megvásárolta a főzdét és a villát is.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

A nem sokkal később megalapított Dreher Sörgyár hamar sikeres lett, aminek köszönhetően pedig a családnak lehetősége nyílt villájuk bővítésére és modernizálására, amely során végig figyeltek, hogy az épület eredeti, klasszicista bája ne tűnjön el.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Egészen a második világháború végéig a család tulajdonában maradt a villa, azonban a következő évek során mind az épület, mind az azt körülvevő kastélykert az állam kezébe került.

Az egykor elegáns, társadalmi eseményeknek is helyszínt adó pompás kastélykertből közparkot hoztak létre, a Csajkovszkij park pedig máig népszerű a sétálók körében.

blank
Fotó: Egy jó kép az utazásról

A szocializmus során, mint sok más épület, sajnos a Havas-villa is gyors romlásnak indult, egy ideig a munkásőrség bázisául szolgált, a rendszerváltás óta pedig ismét üresen áll. A nyilvánosságtól elzárt, kamerákkal védett területet évente egyszer, a kőbányai önkormányzat szervezésében tekinthetik meg az érdeklődők, jelenleg pedig a tetőtér felújítása zajlik.

Ha a környéket is felfedeznéd: