Külvárosi lakótelep közepén rejtőzik Budapest egyik kevésbé ismert apró oázisa

A napsütés beálltával egyre nagyobb bennünk az igény a D-vitaminpótlásra, amit vízpart közelében talán még jólesőbb kiélvezni. Budapest a Duna-part mellett szerencsére több tóval is büszkélkedhet, amelyekért érdemes nyakunkba venni a várost.

Fotó: László Orsolya

A kevésbé ismert, de annál hangulatosabb Mély-tó (Újhegyi-tó) egyfajta apró oázisként bújik meg a kőbányai Újhegyen, a kerületi lakosok nagy örömére. A csendes Bányató park vonzereje egyértelműen a nyugalmat árasztó kifeszített víztükörben rejlik, amely szinte vonzza a sportolni és kikapcsolódni vágyókat. A rendezett közpark zöldterületein lehetőség nyílik tollasozásra, görkorcsolyázásra, rollerezésre, piknikezés közben pedig fél óránként élvezhetjük a tó közepén elrejtett szökőkút játékát, míg az engedéllyel rendelkezők még horgászhatnak is.

Fotó: László Orsolya

A Mély-tó története

A téglagyártásról elhíresült Guttmann Gyár nevéhez fűződik az a három, az agyag kitermelése során keletkezett, hatalmas gödör, ahol a talajvíz összegyűlésének köszönhetően tavak alakultak ki. Az 1970-es évek végén, egy közösségi összefogás révén a tavakból kettőt feltöltöttek, a hajdani 10-12 méter mélységű Guttmann-tó környezetét pedig parkosították, köré sétányokat alakítottak ki, és vizébe halakat telepítettek.

Ekkor készült el a park Sportligethez közel eső sarkán található szabadtéri téglakiállítás is, ahol az egykori téglagyártás ritkaságait vehetjük szemügyre. A korhű panelházak és a tó között különleges alkotás hordozza a korábbi Szocialista Brigádok park emlékét: Varga Imre szobrászművész Munkás nevű monumentális acélszobra a munkásosztályban lakozó nyers erőt és rendíthetetlen kitartást jelképezi.

Fotó: László Orsolya

Közösségi élet a tóparton

A közösségi életet tovább acélozza a nádasokkal tűzdelt tó fölé magasodó A Guttmanhoz elbűvölő vendéglátóhelye is, ahol a fabódéból messziről illatozó, roston sült szerb ételkülönlegességeket, mártogatósokat és cseh söröket kóstolhatunk, melyeket a panorámás terasz kockás terítős asztalain fogyaszthatunk el. Egy romantikus andalgás és limonádézás alkalmával pedig az étteremnél elhelyezett lakatfalon megpecsételhetjük szerelmünket.

Fotó: László Orsolya

Ha még több tóparti élményre vágysz a fővárosban: