Rejtett kincs a föld alatt: Bejártuk a Kőbányai víztárolót

A nem mindennapi látványt és élményt nyújtó Kőbányai víztárolót évente csak néhányszor tekintheti meg a nagyközönség, hiszen ehhez le kell engedni a medencét, hogy a szükséges karbantartásokra sor kerülhessen. Lessetek be ti is az izgalmas létesítménybe, és ismerjétek meg a különleges területet a mi lencsénken keresztül!

Fotó: Egy jó kép rólad

A mai Budapest területén a 19. századra lett sürgető a vezetékes vízellátás kialakításának kérdése, hiszen nemcsak mennyiségileg volt kevés a fúrt kutak vize, hanem számos járvány okozója is ez volt.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad
blank
Fotó: Egy jó kép rólad

A probléma orvoslására 1868-tól került sor. Az Első Pesti Vízmű megalapítása után, 1870-ben jött létre a Kőbányai víztároló. Az elképesztő területű és méretű építmény alatt sétálva az embernek olyan érzete támad, mintha egy gótikus csarnokban lenne, ám ez messze van a valóságtól, hiszen itt év közben 8 méter magasan áll a Szentendrei-sziget kútjaiból érkező víz.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad
blank
Fotó: Egy jó kép rólad

A Fővárosi Vízművek kőbányai víztárolóját egy neves angol mérnök, William Lindley tervezte, az építkezésen pedig olasz építőmesterek és magyar kubikusok vettek részt. Külön említést érdemelnek a mai napig jól funkcionáló, folyamatos nedvességet bíró téglák, amiket a Tatai Uradalmi Téglagyár biztosított.

blank
Fotó: Egy jó kép rólad

Az izgalmas víztároló bejárata az Ihász utca 29. szám alatt található, ahol csupán egy kisebb épület sejteti, mekkora birodalom rejlik odalent. A ritkán látogatható víztároló felfedezése nemcsak azoknak nagy élmény, akik érdeklődnek az ivóvíz-szolgáltatás háttere iránt, hanem azoknak is, akik szeretik a nem mindennapi, eldugott helyeket.

Ha egy másik izgalmas látnivalót is felfedeznél a környéken: