5+1 lenyűgöző látnivaló Pátyon és környékén hétvégi kiruccanásokhoz

Budapesttől egy karnyújtásnyira, a Zsámbéki-medence délkeleti részében megbújó Páty számtalan látnivalót rejteget. Ha egy hétvége alkalmával ti is felfedeznétek, mutatjuk, mely nevezetességeket érdemes felkeresnetek.

Sasfészek-tó

Páty szomszédságában találjuk a Sasfészek-tó néven ismert, 4 hektárnyi területen elterülő tavacskát, mely mérete ellenére fontos vizes élőhelynek számít. A természetes tó élővilága kifejezetten gazdag: védett vízimadarak, hüllők, kétéltűek, esetenként vidrák otthonául is szolgál. A rendezett tó nádasában 2018 óta tanösvény kanyarog, melynek 6 állomását bejárva a tó lakóit ismerhetjük meg részletesebben. A tó körül található pihenőpont piknikezésre, a kilátó madármegfigyelésre, míg a tóba nyúló stég gondtalan, vízközeli kikapcsolódásra ad lehetőséget.

Fotó: inpark.hu

Pátyi Pincehegy

Különleges, múltidéző sétával, látnivalókkal kecsegtet az igazi kuriózumnak számító pátyi Pincehegy, a maga 200-nál is több présházzal büszkélkedő pincesorával. Nem túlzunk, mikor azt mondjuk kuriózum, hiszen ez a Zsámbéki-medence egyik legegységesebben megmaradt pincesora. A különféle fák, hársak, diók, kőrisek és akácok közt megbújó pincék a 19. század első felében épültek, és mind a mai napig túlnyomórészt rendezetten, itt-ott újjáépítve várják látogatóikat. A szőlőfajtákról elnevezett utcákon barangolva padok és asztalok teszik kényelmessé a meg-megpihenést.

2071 Páty, Pincehegy utca

Fotó: Hatvani Anikó

Tarnai-pihenő

Budakeszi Hidegvölgyi pihenőjétől mintegy 35-40 perces sétával közelíthetjük meg a 435 méteres magasságban található Tarnai-pihenőt. A feketefenyves ölelte sziklanyúlványon, a Sisakvirág tanösvény egyik megállójának is számító Tarnai-pihenő tisztásán megpihenve hullámzó hegyhátak, a Budakeszi-medence, a Kis-Kopasz, a Széchenyi-hegy és a Budaörsi Kopárok sziluettje tárul elénk. A fel-feltűnő dolomitfelszín és a feketefenyves némi mediterrán hangulatot kelt, annak érdekében azonban, hogy a növényzet megőrizhesse élőhelyét, fontos, hogy az ösvényt ne hagyjuk el.

blank
Fotó: Szalay-Hodovan Anna

Csergezán Pál-kilátó

Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán, a Budai-hegység legmagasabb pontján őrszemként figyel az 559 méteres Nagy-Kopasz tetején égbe nyújtózkodó Csergezán Pál-kilátó. A híres grafikus, természet- és vadászfestőről elnevezett kilátót akár kerékpárral is könnyen megközelíthetitek. Az emberi kéz által helyükre emelt vörösfenyőelemeken végigsimítva tenyerünket, az egészen pontosan 100 lépcső fölé kerekedve, 23,5 méteres csúcsmagasságból csodálhatjuk a szemünk elé táruló körpanorámát. Tágas pihenői egyszerre 150 fő itt-tartózkodását teszik lehetővé.

blank
Fotó: Horváth Zsolt

Fő-kúti fenyves tanösvény

A kedvelt pátyi kirándulóhelynek számító pihenőerdőnél – melyet a helyiek csak Fenyvesként emlegetnek -, találjuk a 2001-ben létesített Fő-kúti fenyves tanösvényt. Megközelíteni a zöld négyzettel jelzett turistaúton tudjátok a Fő-kúti parkerdő parkolójából indulva. Az 1940-es években telepített erdőben futó tanösvény nemcsak a fekete fenyőről és fenyvesekről szolgál hasznos tudnivalókkal, de bemutat többek között egy hasadékbarlangot is. A korláttal védett tanösvény hangulatos piknikezésre és a Fő-kúti forrás felkeresésére is lehetőséget ad.

blank
Fotó: Kovács András (Google)

+1 Cukorborsó Kertvendéglő

Kiadós túra után nincs is jobb, mint kényelmes székekbe, asztalokhoz huppanni, és ízletes ételekkel csillapítani étvágyunkat. A tematikus programoknak otthont adó Cukorborsó Kertvendéglőben hatalmas vendégszeretettel, családias hangulattal és ínycsiklandó fogásokkal várnak. A kert hangulatát télen az iglukban is élvezhetjük, miközben Cukorborsó módra készített forró húsleves, szilvás lilakáposztával és pirított nudlival ölelt kacsamell vagy egy tökéletesre hangolt Cukorborsó burger melengeti a lelkünket.

2071 Páty, Galagonya u. 4. | Facebook

blank

Budaörsön is mutatunk izgalmas látnivalókat a fővárostól egy karnyújtásnyira: