7 különleges adventi program hazánk mesebeli kastélyaiban

Ha még nem jár át a karácsony szelleme, de már minden vágyad, hogy a grincshangulatot magad mögött tudd, akkor a következő adventi eseményeket neked találták ki. Országunk festői szépségű, impozáns kastélyai ünnepi díszben ragyogva várják, hogy karácsonyi vásáraikon, különböző ünnepváró programjaikon és koncertjeiken minél többen sürögjünk-forogjunk.

Almásy-kastély, Gyula

Decemberben 3-án, 10-én és 17-én a lenyűgöző barokk épület különböző ajándékműhelyeiről saját készítésű szaloncukorral, fenyődísszel, 3D-s képeslappal vagy akár asztaldísszel térhetünk haza. Ha azonban szívesebben válogatnátok a szebbnél szebb karácsonyi portékák között, akkor vegyétek a kastélypark kézműves vására felé az irányt december 3-án, illetve 17-én.

Ezenfelül 17-én egy bemutatófőzésre is ellátogathatunk a Stefánia-szárny látványkonyhájába, ahol több ünnepi, ám egyben könnyű főétel, desszert kerül terítékre. Mindemellett megleshetjük a Mikulás elbűvölő dolgozószobáját, amely egyben cipősdoboz-gyűjtőpont is. A részletes programokról és a részvételi díjakról ide kattintva olvashattok többet.

5700 Gyula, Kossuth Lajos u. 15.  | Weboldal  | Facebook

Fotó: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont (Facebook)

Grassalkovich-kastély, Gödöllő

I. Ferenc József és Erzsébet királyné egykori pihenőrezidenciája december 10–11-ig, valamint 17-én és 18-án színes, karácsonyi programkavalkáddal hozza el nekünk az igazi karácsonyi hangulatot. A barokk épületben az egész család jól érezheti magát, hisz a bábelőadásoktól kezdve, az ünnepi matinékon és a mesejátékokon keresztül, egészen a különféle stílusú karácsonyi koncertekig, megannyi programmal készülnek. A gyerekek múzeumpedagógiai, valamint kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, míg a nagyobbakat kézműves áruk, gluténmentes finomságok, sült gesztenye, egy-két pohár forralt bor vagy puncs kápráztatja el a karácsonyi vásáron. A programok – amikről itt olvashattok még többet – nagy része ingyenes.

2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852. hrsz. | Weboldal | Facebook 

Ezeken a napokon „Az én Sisim” kiállításra belépőjegyet vásárlók számára óránként díjmentes tárlatvezetés indul. A kiállításról itt írtunk:

Esterházy-kastély, Fertőd

Az ország egyik legnagyobb és egyben legfényűzőbb, barokk-rokokó stílusú kastélyának díszudvarában minden advent vasárnap kamarakórus vagy vegyeskar kíséretében borul lángba a következő gyertya kanóca, egészen december 17-ig. Az adventi várakozás mellett a Télapóról sem feledkeztek meg: december 6-án a Garabonciás Zenekar karácsonyi dalai csendülnek fel, majd a koncertet követően a Mikulás ajándékosztása sem marad el.

December 9-én egy igazán különleges térben, a kastély marionettszínházában – ahol egykor Haydn vezényelt – élvezhetjük az MH Légierő Zenekar Veszprém adventi koncertjét. Az eseményre december 5-ig lehet regisztrálni itt.

9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2. | Weboldal | Facebook

Fotó: eszterhaza.hu

Esterházy-kastély, Tata

Szentpéteri Csilla zongoraművész és zenésztársai egy különleges adventi koncerttel készülnek, amit december 9-én a tatai kastély kandallójánál hallgathatnak meg a résztvevők. A helyszínen limitált számban juthatunk hozzá a jegyekhez, amelyek az előadást követően egy exkluzív kastélylátogatásra is jogosítanak.

És ha úgy éreztük, hogy egy este nem elég a csodás Tatából, valamint annak zenei csemegéiből, akkor érdemes akár egész hétvégére ott maradunk. Hisz december 11-én a kastély Zöld szalonjában az Erdődy Kamaraegyüttes adventi lemezbemutató hangversenyén további zenei remekek varázsolhatnak el minket. Ez az esemény ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.

2890 Tata, Hősök tere 9-A |Weboldal | Facebook

Fotó: tataikastely.hu

Károlyi-kastély, Füzérradvány

December 4-én egy egész napos családi eseményre várnak mindenkit a mesebeli, ünnepi fényárban úszó Károlyi-kastélyban, ahol a nap egy pontján még a Mikulás is betoppan. Délelőtt zenés interaktív mesejátékokkal, óriásbábokkal szórakoztatják a gyerekeket, majd a Mikulás-futáson mindenki átmozgathatja a végtagjait. A nap zárásaként Varga Anita, a Szúrj ki velem! mézeskalácsforma és sütikészítő műhely tulajdonosának mézeskalács-kiállításmegnyitóján vehetünk részt. Itt nemcsak csodálhatjuk az elkészült műremekeket, hanem az Anita által vezetett workshopon megtudhatjuk a mézesek készítésének és díszítésének rejtelmeit is.

3993 Füzérradvány, gróf Károlyi Ede út 1. | Weboldal | Facebook

Fotó: Füzérradvány, Károlyi-kastély – hivatalos oldal (Facebook)

Még több kihagyhatatlan látnivaló a Zemplénben:

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

A Disney-kastélyok bájos, lenyűgöző világa lengi körül Szabadkígyós impozáns épületét, ahol a december 6-i adventi koncerten a kastély felújított, 19. századi bécsi zongoráján Bach-, Chopin- és Debussy-darabok kelnek életre. A nagy klasszikusok szólamaival Gál Csaba zongoraművész délután 5-től, a kastélyban kialakított Krisztina kávézóban kápráztatja el a nézőközönséget. A férőhelyek korlátozottak, így ha le szeretnél csapni rájuk, akkor érdemes a helyszíni jegyvételt megelőzően minél előbb megtenni a kötelező regisztrációt a kastély email-címén.

5712 Szabadkígyós, Áchim András u. 23. | Weboldal | Facebook

Fotó: Szabadkígyósi Wenckheim-kastély hivatalos oldal (Facebook)

Bővebben Szabadkígyós gyöngyszeméről:

Festetics-kastély, Keszthely

Ha már az összes bejglit felfaltuk, a mézes krémesből sem maradt sok, sőt a társasjátékok sem kecsegtetnek semmi újjal, akkor elérkezett az idő, hogy kimozduljunk a karácsonyfa alól. Keszthelyen pedig éppen erre, a két ünnep közötti időszakra is gondoltak, így a festői Festetics-kastélyban megannyi programmal készültek az egész család számára. December 27. és 30. között játszóházzal, téli ízekkel, múltidéző kastélylátogatással, könnyű- és komolyzenei koncertekkel színesítik majd a napjainkat. Érdemes a Facebook-eseményt nyomon követni, ugyanis hamarosan még több információ várható a 4 napos rendezvényről.

8360 Keszthely, Kastély u. 1. | Weboldal | Facebook

Fotó: Helikon Kastélymúzeum (Facebook)

Számtalan karácsonyváró programra lelhetünk a Balaton partján: