Budapest 7 retró kocsmája fesztelen kikapcsolódáshoz

Van, ami soha nem megy ki a divatból – legfeljebb retróvá válik. Ha szívesen kiszakadnátok a jelenből néhány órára a nosztalgia édes levét szürcsölgetve, akkor ezeket a helyeket mindenképp keressétek fel!

Mátra Borozó

A Boratóriumként is ismeretes Mátra Borozó hosszú évtizedek óta igazodási pont a retró kocsmák kedvelői között: a vízivárosi létesítményt 1948-ban nyitotta meg a jelenlegi pultos, Gábor édesanyja, az árakon kívül pedig nem sok minden változott. A megállt-az-idő hangulatról a lambériás falak, a csipketerítős asztalok és a folyóborral teli pultot díszítő zsíros deszkák gondoskodnak, na meg a szinte már berendezéssé transzformálódott törzsvendégek. A termelői borokból, kiváló pálinkákból és sült kolbászból álló kínálat már csak hab a tortán.

1011 Budapest, Corvin tér 1. | Facebook

Calgary Antik Drinkbar

Szintén viszonylag régi motorosnak számít az 1993-ban, Valentin-napkor, egy kiégett lakatosműhely helyén megnyílt Calgary Antik Drinkbar, amely, mint a nevéből is kitűnik, egy régiségkereskedésnek is beillő italozó. A parányi bár rendkívüli hangulatának köszönhetően óriási népszerűségre tett szert az elmúlt közel 30 év során, főleg a színészek, zenészek és egyéb művészeti tevékenységeket űzők körében. A Frankel Leó utca ikonikus találkozóhelye élő zongoraszóval, körözöttes szendvicsekkel, színes társasággal, széles italválasztékkal és a legendás Viky nénivel várja vendégeit minden nap 4-től 4-ig.

1027 Budapest, Frankel Leó út 24. | Facebook

Fotó: Calgary (Facebook)

Tokaji Borozó

A belváros egyik leghíresebb és legrégibb, az ötvenes évek óta üzemelő pincekocsmája stílszerűen az antik műtárgy-kereskedelem budapesti Mekkájában, a Falk Miksa utcán kapott helyet, de igazából bármely vidéki borvárosunkba feltűnés nélkül beillene. Családias hangulat, a tepertőkrémes kenyértől a tócsnin át a csülöktálig terjedő borcsúszda-felhozatal, autentikus, patinás garnitúra és jó, tájjellegű borok (vörös kivitelben is!) korrekt árakon. Hétvégén a borozó nem üzemel, illetve a sört még hírből sem ismerik.

1055 Budapest, Falk Miksa utca 32. | Facebook

Fotó: Tokaji Borozó Facebook

Gyöngy Presszó

A télen-nyáron nyüzsgő Lövőház utca szíve-lelke úgy hozza már lassan 14 éve a hamisítatlan színházi büféhangulatot, hogy helyén anno cukrászda működött, a legközelebbi színház pedig tízperces gyalogútra van. Az apró sarki kocsma napközben retró kávézóként, este (minő meglepetés) retró kocsmaként szolgálja a szívet melengető találkozásokra, őszinte emberi szavakra és jó áron kínált italokra szomjas köz javát. Romantikus légyottoktól a baráti beszélgetésekig, a Gyöngy minden alkalom fényét magasabbra emeli.

1024 Budapest, Lövőház utca 24. | Weboldal

Fotó: Gyöngy Presszó (Facebook)

Hangulat Borozó

Szent László-templom, Dreher Sörgyárak, Kozma utcai izraelita temető, Hangulat Borozó. Kőbánya nevezetességei közül minden bizonnyal Pintér Zoltán helytörténeti gyűjteményként is értelmezhető borozóját ismerik a legkevesebben, pedig bőven van miért szeretni a már 30 éve töretlen sikernek örvendő kocsmát, a falakat borító zománctábláktól, a régi kőbányai életképeken át a hibátlan stílusérzékkel megáldott tulajdonosig bezárólag. Az egri borokon, üveges sörökön és csapról folyó üdítőkön túl biliárdasztal, flippergép és két dartstábla biztosítja a jó hangulatot.

1106 Budapest, Kada utca 135. | Facebook

Fotó: Hangulat Borozó (Facebook)

Ibolya Espresso

Ha már elegetek van az ‘50-es, ‘60-as évek avítt hangulatából, és szívesen mártóznátok meg későbbi korok miliőjében, akkor irány az Ibolya! A leginkább egyetemisták és reklámügynökségi kreatívok által látogatott belvárosi söröző maga a megtestesült periodikus eklektika, melynek bútorai, plakátjai és színei egyszerre repítenek el minket a ‘70-es és a ‘80-as évekbe. A jutányos áron kínált ebédmenük mellett rengeteg pizza és számos magyaros fogás szerepel a kétszintes Ibolya étlapján, de egy szimpla (akár meccsnézéssel egybekötött) sörözéshez is tökéletes választás a Ferenciek tere kocsmája.

1053 Budapest, Ferenciek tere 5. | Weboldal

Fotó: Ibolya Espresso (Facebook)

Bambi Eszpresszó

Vannak helyek, amelyek megidézik a ‘60-as éveket és vannak helyek, amelyek továbbélik azt. Utóbbi kategóriába tartozik a híres Bambi Eszpresszó, Buda egyik meghatározó helye, amely a közhiedelemmel ellentétben nem az üdítőről, hanem a rajzolt őzikéről kapta nevét. Ugyan már betöltötte a hatvanat, a Bambi továbbra sem szűnő erővel szállítja a retro vibe-okat, amiben az enteriőrt ékesítő majolikáknak ugyanakkora szerepük van, mint a melegszendvicseknek, a sütis pultnak, az átlagtól mindig egy-két évvel lemaradó áraknak és a tágas terasznak.

1027 Budapest, Frankel Leó út 2-4. | Facebook

Fotó: Bambi Eszpresszó (Facebook)

A kocsmázást akár egy izgalmas kvízesttel is összeköthetitek: