10 remek őszi program októberre az ország leggyönyörűbb helyszínein

Történelmi évfordulók, váratlan gasztronómiai tapasztalások, minőségi borok, klasszikus zenei koncertek – mindegy, melyik téma kelti fel az érdeklődéseteket, októberi ajánlónkban megtaláljátok a legideálisabb őszi úti célt hozzá. A színpompás hazai táj a ráadás!

Siófoki Halfesztivál (2022. október 7-9.)

Idén október 7. és 9. között rendezik meg az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrofesztiválját, a Siófoki Halfesztivált, amelyen gasztroélmények mellett koncertek, izgalmas gyerekprogramok és kézműves termékek várják az érdeklődőket. Az ingyenes eseményen fellép többek között Palya Bea és a Margaret Island.

8600 Siófok, Fő tér | Weboldal

Fotó: Kurka Géza

Gasztrohegy: Világok konyhája (2022. október 8-9., Badacsony)

A népszerű tematikus gasztohétvégék során a Badacsony egy olyan arcával ismerkedhetnek meg a kulináris élvezetek után áhítozó látogatók, ami csak ilyenkor, a főszezon elmúltával mutatja meg magát. A nyugodt, idilli környezet tökéletes lehetőséget biztosít a vidék felfedezésére és a pihenésre, mindeközben megismertet annak ízeivel és lakóinak vendégszeretetével. A gasztrotúra személyre szabott, ugyanis mindenki maga tervezheti meg az útvonalat, miközben – akár a Gasztrohegy buszokon – bejárja a hegyet, és villára tűzi a helyi éttermek által külön erre az alkalomra komponált kóstolóadagokat.

Több helyszínen a Balaton-felvidéken | Weboldal

blank
Fotó: Gasztrohegy Badacsony Facebook

Bortriatlon Badacsonyban (2022. október 14-16.)

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik befejező állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az olaszrizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

Több helyszínen a badacsonyi borvidéken | Weboldal

blank

Velemi Gesztenyenapok (2022. október 15-16.)

Az Alpokalján, Kőszegtől 8 kilométerre fekvő Velem egy körülbelül 330 fős település, ahol kifejezetten magas az egy főre jutó látványosságok száma. Sok más mellett a középkori Schulter malom, a Hősök kapuja, a Szent Vid-kápolna és a község külterületén épült, Novákfalvának nevezett üdülőövezet miatt is érdemes ellátogatni ide. Nem lehet kérdés, hogy mikor, hiszen a település híres rendezvénye tökéletes apropó. Az október 15-én és 16-án esedékes gesztenyenapok idején nyílt lángon sült gesztenye, forralt bor és kirakodóvásár fogadja az arrafelé kirándulókat. Létezik ennél vonzóbb indok?

9726 Velem, Rákóczi utca | Weboldal

blank
Fotó: Velem Gesztenyenapok (Facebook)

Gödöllői Liszt Fesztivál (2022. október 15-30.)

A Budapesttől mintegy 25 kilométerre található gödöllői Grassalkovich-kastély hazánk egyik legnagyobb barokk kastélya. Ez a lenyűgöző épület lesz a helyszíne október 15-től egészen 30-ig a híres Gödöllői Liszt Fesztiválnak, amely 211 éve született, világhírű zeneszerzőnk emléke és munkássága előtt tiszteleg. A Királyi Kastély kulturális rendezvénysorozatának őszi állomásaként több helyszínen, például a Mária Valéria-szalonban, a Díszteremben és a Barokk Színházban szerveznek klasszikus zenei koncerteket, zenés foglalkozásokat. A részletes program, illetve a jegyárak megtalálhatók a kastély honlapján.

2100 Gödöllő, Grassalkovich Kastély | Weboldal

blank
Fotó: Liszt Fesztivál (Facebook)

Gombaünnep Diósjenőn (2022. október 16.)

Különleges őszi programban lehet része mindazoknak, akik október 16-án, vasárnap ellátogatnak a Diósjenői Erdei Szabadidőparkba. Ezen a napon tartják ugyanis a nagy érdeklődés övezte gombaünnepet, amely során gombaismereti kirándulás, gombakiállítás, gombaszagoló, illetve kézműves foglalkozás és vásár várja az érdeklődőket. Regisztrálni IDE kattintva tudtok.

2643 Diósjenő, Erdei Szabadidőpark | Weboldal

blank
Fotó: Hatvani Anikó

Az Egri Vár Napja (2022. október 17.)

Októberben eggyel több érvet tudunk felsorolni a borairól és híres műemlékeiről ismert Eger meglátogatása mellett. Az Egri Vár Napja, amely október 17-én kerül megrendezésre, fontos történelmi eseményre hívja fel a figyelmet. Megemlékezik arról, hogy 1552-ben pontosan ezen a napon adták fel a törökök az Oszmán Birodalommal szemben kialakított végvárrendszer fontos pontjának számító egri vár ostromát. A magyarok számára megkérdőjelezhetetlen jelentőségű évfordulót történelmi hadi játékokkal, korabeli fegyver- és viseletbemutatókkal, interaktív tárlatvezetéssel, megemlékezéssel és koszorúzással ünneplik.

3300 Eger, Vár köz 1. | Weboldal

blank
Fotó: Egri vár (Facebook)

Csabai Kolbászfesztivál (2022. október 20-23.)

A Csabai Kolbászfesztivál Közép-Európa legismertebb és legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye, amely idén október 20-23. között várja az érdeklődőket a kolbász fővárosába. A jubileumi, immáron 25. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál sokak bakancslistáján szerepel, többek között azért, mert a rendezvény kicsik és nagyok részére tematikus gyúróversenyeket szervez. A koncertek, táncházak és hagyományőrző programok mellett látványdisznóvágások színesítik a fesztivált, ami hamisítatlan vidéki hangulatot biztosít a látogatók számára.

5600 Békéscsaba, Gyulai út 61/2 – CsabaPark | Weboldal

blank

Love Festival (2022. október 22., Vál)

Egy felejthetetlen őszi nap ígéretével csábít zenei aláfestéssel kísért borozásra október 22-én Vál. A helyszín a LOVE-szobor, hátterében a szemet gyönyörködtető tájjal. A hőmérsékletnek akkor és ott nem lesz jelentősége, hiszen a poharakba kiváló Haraszthy borokat töltenek, és a szervezők egy-egy tál testet-lelket melengető gulyással is készülnek, amit a belépésre feljogosító jegy ára magában foglal. A rendezvény 14 órakor veszi kezdetét és egészen 22 óráig tart. A bensőséges fesztiválhangulat garantált: a gasztronómiai program koraesti tűzzsonglőr-bemutatóval és tűzgyújtással egészül ki.

2473 Vál, LOVE-szobor | Weboldal

blank
Fotó: Haraszthy Vineyards (Facebook)

Etyeki Piknik – Októberi Dűlőbisztró (2022. október 22.)

Az Etyeki Piknik 12 nagy sikerű programsorozata az ősz minden hónapjára más-más meglepetéstematikával készül, így október 22-én az Októberi Dűlőbisztró elnevezésű esemény kerül megrendezésre. Az egynapos rendezvény keretein belül ismét végigjárhatjátok Etyek borospincéit, ahol egytől egyig kiváló minőségű borokat kóstolhattok meg. Egyes helyszíneken változatos programok várnak, részletek hamarosan!

2091 Etyek, Újhegyi utca – Etyeki gasztrosétány | Weboldal

blank
Fotó: Etyeki Piknik Facebook