Íme a legjobb programok a héten a Balaton északi és déli partján – 2022. augusztus 1-7.

Amennyiben pont augusztus első hetére terveztétek a balatoni nyaralást, válogatásunkban biztosan találtok majd olyan programokat, amelyek még emlékezetesebbé tehetik a magyar tengernél töltött időt. Szemezgessetek bátran!

Programok a Balaton északi partján

Klassz a pARTon (Keszthely, 2022. július 11. – augusztus 4.)

Ingyenes nyáresti koncertek Keszthelyen Érdi Tamás zongoraművésszel és művészbarátaival, augusztus 4-ig.

Fotó: Klassz a pARTon Facebook

Oláh Ibolya – Nem adom fel (Balatonalmádi, 2022. augusztus 2.)

Oláh Ibolya élőzenés lemezbemutató koncertet ad augusztus 2-án, Balatonalmádiban.

Kontor Horvath Acoustic koncert I Udvarszínház (Veszprém, 2022. augusztus 2.)

Kontor Tamás és Horváth Misi duó produkciója gitár, ének, loop pedál, harmonika, és a lábdob (Stomp Box) segítségével olykor komplett zenekarként szólal meg, ami egy igazi érdekesség a hazai színpadokon. A belépés ingyenes.

Hair musical – a Pannon Várszínház előadása (Balatonfüred, 2022. augusztus 2.)

A világhírű musical Likó Marcell és Marton Lívia új dalszöveg-fordításaival, Vándorfi László magyar szövegkönyv változatával, a Balaton Szabadidő Központ színpadán. Tréfák, bulik, szerelem és barátság kísérik hőseink útját a megdöbbentő végkifejletig, miközben emblematikussá nemesült, világhírű dalok szólalnak meg, élőzenei kísérettel.

Induljatok útnak biciklivel Balatonfüredről:

A Dzsungel Könyve Musical (Felsőörs, 2022. augusztus 3.)

A közkedvelt, minden korosztály számára élményt nyújtó, Rudyard Kipling könyve alapján készült musical idén augusztusban Felsőörs színpadán lesz látható.

Art Piknik: beszélgetés Kautzky Armand színművésszel (Balatongyörök, 2022. augusztus 3.)

Az Art Piknik programsorozat keretében ismert művészekkel; írókkal, költőkkel, színészekkel, zenészekkel beszélgetnek a kulisszatitkokról. Augusztus 3-án Kautzky Armand Jászai Mari-díjas, Érdemes művész lesz a vendégük, aki számtalan magyar rádiócsatorna hangja volt már, több tucatnyi színházi szereppel a háta mögött, és többek közt Pierce Brosnan is az ő hangján szólal meg magyarul.

Zene a Kertben – nyáresti koncertek a Folly Arborétumban (Badacsony, 2022. augusztus 3.)

Nyáresti koncertek Hajdu Klárával és Szakonyi Milánnal a Folly Arborétum és Borászatban. A koncertek az arborétumi belépő megváltása mellett ingyenesen megtekinthetőek.

blank
Fotó: Folly Arborétum és Borászat Facebook

Bortúra Badacsonyban (Badacsony, 2022. augusztus 3.)

A Badacsony Borközelből programsorozat a tavasztól késő őszig tartó időszakban számos szakvezetéses bortúrát tartogat számotokra. Pincéről pincére járva, borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrták össze számotokra, eközben pedig a helyi családi pincészetek finomabbnál finomabb borait ismerhetitek meg, lenyűgöző látvány kíséretében. A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során szakvezetőnk mesél és bemutatja a borvidék történelmét, Badacsony kialakulását, különlegességeit, legendáit és az ott élő embereket.

KŐFESZT 2022 (több helyszínen, 2022. augusztus 3-7.)

Augusztus 3-tól 7-ig felpezsdül a gyönyörű Káli-medence vidéke. Az apropó a több településen zajló KŐFESZT, avagy a nyugalom fesztiválja, amelyet a családias hangulatot szem előtt tartva szerveznek meg. A programban kiállítások, kézműves foglalkozások, koncertek és színházi előadások kaptak helyet.

blank
Fotó: Kőfeszt Facebook

Parno Graszt koncert // frissTerasz (Badacsony, 2022. augusztus 4.)

A Badacsony oldalában található a frissTerasz nevű közösségi tér, ahol napágyakkal, meccsnézéssel és gyereksarokkal várják az érdeklődőket. Augusztus 4-én itt zenél majd a Parno Graszt csapata a nagyközönségnek.

Ökotúra felnőtteknek – geobotanikai séta a Véderdőben (Hévíz, 2022. augusztus 4.)

Ingyenes túra a Véderdőben, melynek során kiderül miért különleges geológiai érték a Hévízi-tó és hogyan jut a felszínre a 12.000 éve a Bakonyban esett eső. Körbejárva a tó körüli erdőt, megismerhetitek az itt élő növény-, és állatvilágot. A túra időtartama körülbelül két óra.

Auer Fesztivál (Veszprém, 2022. augusztus 2-7.)

Augusztus 2. és 7. között az Auer Fesztivál keretein belül három helyszínen, számtalan komolyzenei koncerttel, hangversennyel várják az érdeklődőket.

Paloznaki Jazzpiknik (2022. augusztus 4-6.)

Az idén jubiláló pikniken, a Balaton felvidék ölelésében, három napon át Paloznakon örömzenél nekünk a nemzetközi és a magyar jazzélet színe-java.

blank
Fotó: Paloznaki Jazzpiknik Facebook

Révfülöp Blues (2022. augusztus 4-6.)

Augusztusban három napon át örömzenélnek a blues szcéna magyar képviselői a 15. Révfülöp Blues keretein belül a Révfülöpi Szabadtéri Színpadon.

Élménytúra a Kopasz-hegyen (Mindszentkálla, 2022. augusztus 5.)

A Kopasz-hegy egy geológiai csoda, mégis kevésbé ismert, pedig természeti kincsei igencsak gazdagok. A túra során megismerkedhettek a Káli-medence történetével, néprajzával és egyéb különlegességeivel.

Tagyon felett az ég – csillaghullás augusztusban (Tagyon, 2022. augusztus 5.)

Távcsöves bemutató, lézeres csillagképtúra, hullócsillagles, távcsőismertető, csillagászati kvízjáték, csillagászati előadás. A program idején vacsorára is van lehetőség a Tagyon Birtok teraszán.

blank
Fotó: Tagyon Birtok Baráti Társaság Facebook

GARTEN BALATON – kortárs művészeti fesztivál (több helyszínen, 2022. augusztus 5-14.)

A Balaton északi partjának immár négy településén negyedik alkalommal rendezik meg a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált. A tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik. Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein 7 kiállítás és majd 40 program várja a vizuális művészetek szerelmeseit.

LégyOtt zenés esték a Tóparton (Tapolca, 2022. augusztus 5.)

LégyOtt zenés esték a Tóparton. Festői környezet, mediterrán hangulat és élő zene Tapolcán, a Malom-tó partján. A hangulatos tó partján található vendéglátóhelyeknek köszönhetően akár egy kellemes vacsora közben lehetünk részesei a természet és a művészet közös csodájának.

Balatonfüredi borhetek (2022. augusztus 5-28.)

1932 óta minden év augusztusában megrendezik a Balatonfüredi Borheteket, amelyen a borvidék legjobb nedűi kóstolhatók. A platánfákkal övezett sétányon a boros gazdák faházakból kínálják a térség jobbnál jobb borait.

Orgonaest a bazaltorgonák árnyékában (Hegymagas, 2022. augusztus 6.)

Augusztus 6-án 20 órakor orgonakoncertre hívja a zenebarátokat a hegymagasi katolikus templom. A nyáresti koncert hallgatóinak Virágh András Liszt-díjas orgonaművész, Érdemes Művész szólaltatja meg a műemlék Angster-orgonát, Gion Zsuzsanna énekművész közreműködésével.

Erre induljatok a Balaton északi partján, ha kirándulni támadna kedvetek:

Mazsola és Tádé – zenés bábjáték (Balatonfüred, 2022. augusztus 6.)

Bálint Ágnes meséjén több nemzedék nőtt fel, akik ma már szülők, sőt nagyszülők, de jól emlékeznek a TV-ből megismert tökházikó lakóira. Ha Ti is közéjük tartoztok, akkor itt az alkalom, hogy a kisebbeket is megismertesd a kedves kis figurákkal. Ajánlott életkor 2-7 éves korig!

Vasicsek-Kőmíves-Tomor bluesest (Káptalantóti, 2022. augusztus 6.)

Vasicsek János „Öcsi”, Kőmíves „Stone” András és Tomor Barnabás közös blues-estje a Sabar Borház teraszán. Mindhárman a budapesti Bluestone zenekar tagjai, és egyéb más formációk működtetői, közreműködői. A hármas repertoárján különféle korszakok fekete és fehér előadóinak szerzeményei szerepelnek, ismert és kevésbé ismert blues (illetve blues közeli) dalok trióra hangszerelve.

Lesenceistvándi falunap (2022. augusztus 5-6.)

Augusztus 5. és 6. között falunapra hívnak Lesencistvándon. A két napban fellép többek között a Babos Jazz Trió és a Dupla KáVé, de operett előadásra is számíthattok.

Fergeteg Party – Neoton – Crazy Little Queen, Házigazda: Dj Dominique (Balatonfüred, 2022. augusztus 6.)

A Neoton Família a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb hazai popzenekara. Nemcsak itthon, de a világ több országában is megjelentek lemezeik, amelyekből több mint 7 millió példányt adtak el az évtizedek alatt. Összesen 450 dalt és számos szakmai elismerést tudhatnak maguk mögött. Ebből adnak ízelítőt a nagyközönség számára a balatonfüredi koncerten, augusztus 6-án. A Fergeteges Party házigazdája Dj Dominique lesz.

blank

Óváros Piac és népművészeti kirakodóvásár (Veszprém, 2022. augusztus 7.)

Augusztus első vasárnapján a szokásos termelői kínálat mellett népművészeti kirakodóvásárral vár az Óváros Piac!

Kodály 100 Flashmob (Bakonybél, 2022. augusztus 7.)

A Szent Mauríciusz Kórus tagjai az augusztus 7-i, vasárnapi szentmise után, kb. 10:45-től Bakos Árpád népzenei együttese kíséretével adják elő flashmob-jelleggel a 100 évvel ezelőtt rögzített bakonybéli népdalokat, a jelenlévőket pedig közös éneklésre, énektanulásra hívják.

Programok a Balaton déli partján

XXIX. Lellei Borhét (2022. július 29. – augusztus 7.)

A Balatonlellei Borhét már közel három évtizede nyitja a borhetek és borfesztiválok sorát az országban és népszerűsíti a Dél-balatoni Borvidék borait. A rendezvény augusztus első hetében is javába tart még, a minőségi borkedvelők nagy örömére.

blank
Fotó: Lellei Borhét Facebook

Magyarhang zenekar (2022. augusztus 1., Siófok)

A siófoki Vakációs Gyermekkoncertek eseménysorozat keretein belül augusztus 1-jén fellép a Magyarhang zenekar, akik interaktív népzenei gyerekkoncerttel kedveskednek a kisebbeknek. A belépés díjtalan.

Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency (Szólád, 2022. augusztus 1-14.)

Az V. Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency idén már egy két hétig tartó eseménnyé nőtte ki magát, amelyen több mint tíz tehetséges hazai és nemzetközi kortárs művész vesz részt. Az esemény célja, hogy az Alkotóműhely magas színvonalú szakmai közeget, valamint zavartalan és nyugodt körülményeket biztosítson a jelentkező művészeknek ötleteik megvalósításához. Az elmúlt évek során közel ötven tehetséges művész alkotott nálunk.

Levendulaszüret Kőröshegyen (Szólád, 2022. augusztus 1-20.)

Ha a magyar tenger után a levendulatengerben is nyakig elmerülnétek, irány Kőröshegy! 8 hektárnyi levendula illatozik náluk egész nyáron, árnyas ligetekkel körbeölelve. Tapasztaljátok meg a levendula nyugtató hatását, kapcsolódjatok ki és vigyétek haza magatokkal az élményt illatos lila csokorba kötve.

blank
Fotó: Kőröshegyi Levendulás Facebook

Danny mesél: Szaszuma és a szél (2022. augusztus 2., 3., Balatonfenyves)

Danny Bain, amerikai zenész interaktív zenés-táncos meséje afrikai ritmusokra a Kultkikötő szervezésében, két napon át, Balatonfenyvesen.

Családi Habparty / Plázs Siófok (2022. augusztus 3.)

Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak szerdánként a Plázs Music Teraszán egy közös elmerülésben a habokban. A belépés ingyenes!

Kedvenc vendéglátóhelyeink a Balaton déli partján:

Margaret Island a Kőröshegyi Levendulásban (2022. augusztus 3.)

A The Pontiac hangzásvilágát az amerikai életérzéssel átitatott blues-rock és a hazai alter keserédessége határozza meg. 2017-es indulása óta a zenekar számos dallal, klippel és lemezzel jelentkezett már, magyar és angol nyelven egyaránt. Most a Margaret Island-del együtt lépnek színpadra a Kőröshegyi Levendulásban.

Mucsi Zoltán @ZAM! – Talk Show (Zamárdi, 2022. augusztus 3.)

Zamárdiban a ZAM! vendége lesz Mucsi Zoltán az ország egyik legnépszerűbb művésze, Jászai Mari-díjas színész. Ezen az estén Lévai Balázs faggatja őt az életéről és színészi pályájáról. Megtudhatjuk, hogy született a Kapa-Pepe duó, milyen volt a Jancsó filmekben és a Roncsfilmben szerepelni, hogy lett belőle Tóth János és miért nem tudott szerencsétlen Róóland villanyt szerelni. A jókedv és a nevetés garantált.

blank
Fotó: ZAM Zamárdi Facebook

Frakk, a macskák réme – Mesemusical csaholással és macskakergetéssel (Balatonszemes, 2022. augusztus 3.)

Frakk, a macskák réme mesemusical a Madách Színház művészeivel, Balatonszemesen, augusztusban két alkalommal.

BAHART Varázshajó (Fonyód, 2022. augusztus 3.)

A gyerekek számára szuper programnak ígérkező Varázshajók összesen 9 kikötőből indulnak a Balaton körül, hogy egy igazán élménydús hajóprogramban legyen részük a Balaton közepén. A hajók Fonyódról indulnak, augusztusban minden szerdán, 17 órai kezdettel!

Mesés Kikötő (Balatonboglár, 2022. augusztus 4.)

Csütörtökönként 10:30-tól bábelőadások, színházi produkciók, koncertek és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket a balatonboglári Kultkikötőben!

Kisvakond a nagyvárosban – Mesemusical (Fonyód, 2022. augusztus 4.)

Kisvakond a nagyvárosban mesemusical és bábelőadás Fonyódon, a Madách Színház művészeinek előadásában.

Gyöngyhajú lány balladája – Omega musical – színpadon az Experidance (Siófok, 2022. augusztus 4.)

Az Omega együttes és az ExperiDance Production több mint fél év gondos tervezés, aprólékos egyeztetés és lázas alkotómunka után Szomor György, Szabó Máté, Sánta László, Koós Réka, Fésűs Nelly, Lux Ádám, Tóth Sándor, Janik László, Békefi Viktória és Magyar Viktória főszereplésével állította színpadra új darabját, amelyben olyan világszínvonalú slágerek csendülnek fel, mint a Trombitás Frédi, a Régi Csibészek, az Ezüst Eső, a Petróleumlámpa, a Ha én szél lehetnék vagy a Gyöngyhajú lány.

Rúzsa Magdi / Plázs Siófok (2022. augusztus 5.)

Nagyszabású koncertet ad Rúzsa Magdi a Balaton legnagyobb homokos strandjának színpadán, augusztus 5-én.

Fonyódi Sörfesztivál (2022. augusztus 5-7.)

Idén is várja Fonyód a sörkedvelőket a kikötőhöz és annak környékére a háromnapos Fonyódi Sörfesztiválra. A finom italok mellett fellép többek között a Zorall, Dj Dominique és a New Level Empire, de augusztus 5. és 7. között egész nap zenei koncertekre számíthattok a nagyszínpadon.

Az élet értelme – Egypercesek száz percben – Mácsai Pál és Lukács Miklós estje (Balatonboglár, 2022. augusztus 6.)

Egypercesek száz percben – Örkény István novelláiból olvas fel Mácsai Pál és cimbalmozik Lukács Miklós Az élet értelme elnevezésű közös estjükön.

Be Massive Horizon Party x Gömbkilátó (Balatonboglár, 2022. augusztus 6.)

Felejthetetlen élmény a szabad ég alatt áttáncolni az éjszakát, erről bárki megbizonyosodhat, ha jegyet vált a Be Massive Horizon augusztus 6-án tartandó bulijára. A balatonboglári Gömbkilátónál zajló esemény zenei felelősei Peter Makto, Metha, Blas, Lenny Lenoks, Nick Behrmann és Daniel Silye.

blank

BUDAPEST BÁR koncert / Plázs Siófok (2022. augusztus 7.)

Augusztus 7-én a Budapest Bár koncertezik a Balaton legnagyobb homokos strandjának bulihelyén, a Plázs Siófok színpadán.

Halász Judit koncert – A vitéz, a kalóz meg a nagymama (Siófok, 2022. augusztus 7.)

Az előadáson Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait hallhatja a közönség a siófoki Kálmán Imre Művelődési Központban.

ZENE A ZÖLDBEN – Kuna Vali és Zenekara – Piknik a parkban (Siófok, 2022. augusztus 7.)

A Fourtissimo közel 26 éve meghatározó jelenség a magyar zenei világban. Számos területen úttörőnek számít munkásságuk, mind a komolyzene, mind a könnyűzene illetve a jazz berkein belül. Őket hallhatjátok augusztus 7-én, a Kálmán Imre Művelődési Központ színpadán.

További programok a Balatonnál idén augusztusban: