Tavak, források és vízesések ölelik körbe a Bükk-hegység lábánál fekvő mesebeli völgyet

Budapesttől 160 km-re, a Bükk-hegység lábánál, Szilvásvárad határában találjuk a Szalajka-völgyet és annak mesébe illő vidékét, mely számtalan varázslatos látnivalót rejt.

Völgy és erdő ölelte vidáman csillogó tengerszem. Fotó: Petró Róbert Migo

Népszerű és kedvelt desztinációnak számít Heves megye természeti gyöngyszeme, a Szalajka-völgy és annak kristálytisztán csillogó vizei. Nevezhetjük akár Észak-Magyarország egyik legismertebb turisztikai nevezetességének is, nem véletlenül, hiszen bármely évszakban pazar élménnyel ajándékozza meg az ide látogatókat.

Fotó: Petró Róbert Migo
blank
Fotó: Petró Róbert Migo

Hogy kicsit jobban megértsük például a hely elnevezését, elengedhetetlen, hogy megismerjük a történetét. Amikor azt mondjuk, hogy a Szalajka-völgy ősidők óta lakott terület volt, az ebben az esetben egyáltalán nem túlzás, sőt mi több, szó szerint értendő.

blank
A kristálytiszta vizű Felső-tó. Fotó: Petró Róbert Migo

Talán nem meglepő, hogy az itt élő embereknek elsősorban eleinte az erdő és a fafeldolgozás, később a hamuzsírfőzés, a cserépgyártás és a vasércfeldolgozás adott megélhetési forrást.

A hamuzsírnál érdemes egy kicsit többet időzni és annak is latin megfelelője a sal alcali után a szalalkáli névnél, hiszen ez az, amiről végül a középhegységi jellegű völgy kapta a nevét.

blank
Lépcsőkön lezuhogó Fátyol-vízesés. Fotó: Petró Róbert Migo

A Szalajka-völgy egyaránt alkalmas gyalogos, kerékpáros, de még erdei kisvasutas bebarangolásra is, utóbbi végállomásától például alig néhány percre találjuk az egyik, völgy rejtette természeti csodát, a Fátyol-vízesést.

Kiemelkedő természeti értéke vitathatatlan, a mészkőlépcsőkön fátyolszerűen lezuhogó víz minden alkalommal e jelenség megcsodálására készteti az embert.

blank
Fotó: Petró Róbert Migo

Nem messze a Fátyol-vízeséstől a Szalajka-völgy egyik jelképeként is számon tartott Szikla-forrást találjuk, mely a Bükk-hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása, amellett, hogy ritka és igazán gyönyörű természeti jelenség. Különlegessége még, hogy vize néhány fokkal mindig melegebb a Szalajka-forrás vizénél.

blank
A völgy egyik jelképe, a Szikla-forrás. Fotó: Petró Róbert Migo

A Felső-tó vidéke és a tó kristálytiszta vize minden várakozást és képzeletet felülmúl. A Sipovics tengerszem néven is ismert gyöngyszem keletkezése a Szalajka-patak több helyen való felduzzasztásának köszönhető.

blank
Elbűvölő és megunhatatlan látvány a Felső-tó vidéke. Fotó: Petró Róbert Migo
blank
Fotó: Petró Róbert Migo

Az erdőben járva-kelve gyertyános-tölgyesek, bükkösök, égerfák, kocsányos és csertölgyek hűsítő árnyéka kísér majd bennünket, és ha már itt járunk, ne felejtsük el megkóstolni a vidék specialitását, a füstölt-sült pisztrángot.

blank
A Felső-tó, másik nevén Sipovics tengerszem. Fotó: Petró Róbert Migo

Tavakon, forrásokon és vízeséseken túl a Gloriett-tisztás bőven tartogat még számunkra látnivalókat, érdekességeket vagy legalább egy pihenőt, mielőtt az Istállós-kői-barlang keresésére indulunk.

blank
Az Istállós-kői-barlang bejárata. Fotó: Petró Róbert Migo

A 609 méteres magasságban nyíló, 45 méter mély barlang egy szerpentinszerűen kialakított, meredek gyalogösvényen keresztül közelíthető meg. Fokozottan védetté 1982-ben, éppen pont 40 évvel ezelőtt nyilvánították.