10 kihagyhatatlan látnivaló a télen is varázslatos Börzsönyben

A remek túrázási lehetőségeket kínáló Börzsöny a kis nyomtávon futó kalandoktól a kivételes történelmi és természeti értékekig egy sor olyan tenni- és látnivalóval kecsegtet, ami a havas hónapokban is maradandó élményekkel tud szolgálni.

Nógrádi vár

Rögtön itt van a nógrádi vár, ami nemcsak a Börzsöny legjobb állapotban fennmaradt középkori erődítménye, de az ország legrégibb, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos kővára is. Elődjét valószínűleg a szlávok építették, innen a Nógráddá rövidült Novigrad, avagy Újvár elnevezés.

A hosszú századokon át királyi kézben lévő, hatalmas fennsíkot koronázó várat erősen leromlott állapotban adományozta IV. László a váci egyházmegyének. A jelenkor látogatóit fogadó romok, mint például az olaszbástya, a rondella, vagy a háromemeletes reneszánsz lakótorony maradványai a 15. századból valók, és egy itáliai származású építész, Tragurinus Jakab tehetségét, valamint Mátyás király jóbarátja, Báthory Miklós váci püspök jóízlését dicsérik. A 17. század végén magára hagyott vár szerencsére romjaiban is csodás látványt nyújt, ráadásul egész évben szabadon látogatható!

A nógrádi vár romjai / Fotó: Horváth Zsolt

Nagy-Hideg-hegy

A téli sportok szerelmeseinek sem kell a Tátráig menni, ha csúsznának egy kiadósat: a Nagy-Hideg-hegy Sí- és Túraközpont összesen 4200 méternyi sípályával, négy felvonóval és 270 méternyi szintkülönbséggel várja a gyakorlott és kevésbé tapasztalt síelőket.

Nagy Hideg-hegy / Fotó: Szabó Gyula

A Dunakanyar gyöngyszemei

Nem mehetünk el szó nélkül a Dunakanyar mentén fekvő Zebegény, Nagymaros és Verőce nevezetességei mellett sem: a festői Zebegény art deco stílusú hősi emlékműve, szecessziós temploma és Napraforgó-házai, Nagymaros gótikus plébániatemploma és a visegrádi várra táruló dunai panorámája, míg Verőce az Ybl Miklós nevéhez kötődő parti támfalai és római kori őrtoronymaradványa okán tűnik ki a régió települései közül.

Várhegy-kilátó

Könnyed testmozgásra vágyó olvasóinknak ajánljuk figyelmébe a tavaly októberben átadott, 20 méter magas Várhegy-kilátót, ami a híres-neves Királyréttől mindössze fél órányi sétaútra magasodik. Akár autóval, akár tömegközlekedéssel indulunk el a Dunakanyar legújabb magasleséhez, érdemes már Kismaroson átszállnunk a kisvasútra.

Királyrétről három turistajelzés áll rendelkezésünkre, hogy feljussunk a Várhegyre: a piros, a zöld vagy a sárga háromszög közül a legutóbbi azoknak szól, akik a másfél kilométeres, 90 méteres szintemelkedésű túrának babakocsival vágnak neki.

A kilátó legfelső szintjéről végigpásztázhatjuk a szélrózsa minden irányát, szemünkkel meg-megállva a Sas-hegy, a Só-hegy, a Kő-hegy, a Kopasz-hegy, a Nagy-Hideg-hegy, Csóványos és a Cserhát dombos vonulatain, míg tiszta időben akár a Galya-tető és a Kékes csúcsait is kiszúrhatjuk.

Csóványosi kilátó

Csúcsra fel! A 15 kilométeres, 6 óra alatt teljesíthető körtúra a Királyréthez közel eső Cseresznyefa parkolóból indul, ahonnan a kék keresztjelzést szem előtt tartva, a Nagy Vasfazék-patak völgyében haladunk a Nagy-Hideg-hegy felé.

Az első kereszteződésnél még a kék keresztet követjük, a második után már a kék négyzet lesz az irányadónk: a meredek ösvényen kaptatva először a sífelvonó aljához, majd a 865 méter magasan található Nagy-Hideg-hegyi turistaházhoz érkezünk meg. Itt megpihenünk, megebédelünk, aztán a jelzett úton baktatunk a hegység legnagyobb turistaút-kereszteződéséig, a Rakodóig.

A csóványosi kilátó / Fotó: DRONE EYE photography

Az Országos Kéktúra jelzésén indulunk meg Csóványos felé: előbb az Éges-tetőt, majd a Hangyás-bérci kilátót, végül a Szabó-köveket hagyjuk magunk mögött, mikor feltárul előttünk a 938 méteres Csóványos. A kilátótorony 133 fokos csigalépcsőjét megmászva páratlan látvány tárul elénk.

Ezután a piros háromszögjelzést követve visszatérünk a Rakodóig, onnan pedig a kék keresztet, majd a piros jelzést választva a Magas Tax felé vesszük az irányt, ahonnan már nincs messze a Cseresznyefa parkoló.

Gyadai tanösvény

A Börzsöny és a Cserhát hegyei között vezető, 13 állomásos Gyadai tanösvény egy változatos, élményekben és izgalmas látványelemekben bővelkedő, kicsik és nagyok számára egyaránt ideális túraútvonalat takar, hamisítatlan erdei környezetben.

Kiindulópontunk a Katalinpusztai Látogatóközpont: innen a zöld T-jelzést követve egy darabig a Lósi-patak vonalában haladunk, majd két hídátkelés után megérkezünk egy tágas rétre. A tisztásról bal kéz felé fordulunk le, bakancsunkat a mesebeli ártéri erdőt átszelő pallósoron lépdelve tartjuk szárazon, majd kiérünk egy újabb rétre, aztán vissza a Lósi-patak völgyébe, ahol egy billenő híddal is találkozunk, mielőtt kitoppanunk a Naszályhoz tartozó Gyadai-rétre.

Ezután következik csak túránk csúcspontja: a mély szurdokvölgy felett átívelő, 15 méter hosszú függőhíd. A híd után nincs más dolgunk, mint követni az Országos Kéktúra vonalát, és egy óra múlva már vissza is értünk túránk origójához.

Öreg Morgó Étterem, Kismaros

Kismaros szívében, a Morgó-patak partján, a Királyréti Erdei Kisvasút sínjei mellett találjuk a hangulatos Öreg Morgó Éttermet, a házias ízvilágú fatálak börzsönyi lelőhelyét. A tájvédelmi körzet közepén fekvő fogadóban frissensültek, halételek, pörköltek, vadételek, vegetáriánus fogások és bőséges feltéttel megpakolt pizzák széles választékából szemezgethetünk, de az igazi vendégcsalogatót a már említett fatálak jelentik: a két- és négyszemélyes kiadásban is elérhető ételhegyek láttán a legnagyobb étkű asztaltársaság is elismerően fog csettinteni. Húsimádóknak a Cserkészek kedvencét (sült csülökszeletek, csirkecomb és rántott borda kolbászos tepsis burgonyával, rizzsel és savanyúsággal), halas olvasóinknak pedig a Morgó-patak tálat (rántott ponty, roston sült fogas, borzas harcsa és kalamári a már ismertetett köretekkel) ajánljuk.

2623 Kismaros, Szokolyai út 138. | Weboldal

Völgy Major, Verőce

A Dunakanyar közkedvelt esküvői helyszíne nem csak a házasodókat várja tárt kapukkal, de családosoknak és kiránduló pároknak is ideális választás a páratlanul szép környezetben, a Lósi-patak völgyében rejtőző, természetközeli kikapcsolódást, minőségi vendéglátást és hamarosan szaunaszeánszokat is ígérő szállás. A 14 hektáron elhelyezkedő birtok öt vendégházában húsz szoba került kialakításra, legnépszerűbb látványossága pedig a majorság mögötti dombtetőt koronázó, a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet jegyeit magán viselő kápolna. A Völgy Major rendszeresen ad otthont különböző rendezvényeknek, úgymint disznótoros hétvégéknek, ahol a feledhetetlen élményt ceremóniamester, népi zenekar, táncház, napi háromszori étkezés és korlátlan pálinkafogyasztás garantálja.

2621 Verőce, Wass Albert utca | Weboldal

Szent István-templom, Nagybörzsöny

A Börzsöny nyugati szélén fekvő egykori bányásztelepülés két Árpád-kori templommal is büszkélkedhet: ezek a német közösség által építtetett Bányásztemplom, és a Szent István királyunk nevét viselő, román stílusú imaház. Utóbbit gyakran illetik a Dunakanyar gyöngyszeme titulussal, köszönhetően tökéletes arányainak, karcsú tornyának és a szentély külső oldalán, a főpárkány alatt végigfutó faragott kőfejeknek, melyek a templom építésével éppen egybeeső tatárjárás során legyőzött pogányokat jelképezik. A dombtetőt koronázó, keletnyugati fekvésű Szent István-templom hajója és szentélye a 13. század elején, ikerablakos tornya a század második felében épült fel. Magas kőkerítése az 1600-as évekből származik, belseje egyszerű, berendezése szerény – pont, ahogy egy középkori falusi templomtól elvárjuk.

Fotó: DRONE EYE photography

Nógrádi Vadaspark, Nógrád

Gyerekkorunk gänserndorfi szafariparkos kirándulásainak emlékét élhetjük újra a Budapestről csupán 50 kilométernyire lévő Nógrádi Vadasparkban, ahol nem ketrecek mögül, hanem egy traktoron ülve vagy egy magasles biztonságából nyerhetünk betekintést a 110 hektáron elterülő családi gazdaság négylábú lakóinak életébe. A több száz darabos vadállomány gím- és dámszarvasokból, muflonokból és vaddisznókból áll, akik esténként egymással teljes harmóniában költik el vacsorájukat, nappal pedig ki-ki ősi természetének megfelelően teszi a maga dolgát. A vadakon kívül számos háziállattal is összefuthatunk a birtokon, a macskáktól és kutyáktól kezdve, a lovakon és birkákon át a szamarakig és a marhákig.

Weboldal >>

Kisvasutak a Börzsönyben

A Börzsöny szimbólumainak számító kisvasutak három szakaszon közlekednek: a Királyréti Erdei Vasút, a Szob-Nagybörzsöny Kisvasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút szerelvényei annak idején fát és munkásokat szállítottak, ma pedig friss levegőre és természetes feltöltődésre vágyó kirándulókkal robognak a végállomások között. Az ország harmadik legforgalmasabb kisvasútjának számító Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Vasút kéz a kézben újultak meg idén nyár végére, míg a szobi vonal Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályáján, szűk patakmedrek partján, sűrű erdőkben kanyarog, kuriózumnak számító irányfordítóval és hármas hurokkal győzedelmeskedve a meredélyek felett.

Fotó: Királyréti Erdei Vasút (Facebook)