Pazar panorámával csábít a Börzsönybe a zöld rengetegbe rejtett kilátó

A Börzsöny buja rengetege rejti a 2020 októberében átadott, de mind a mai napig újkeletűnek számító és meghódításra éppoly alkalmas őrszemet, a királyréti Várhegy-kilátót, ahonnan pazar panoráma nyílik a környező vidékre.

Fotó: DRONE EYE photography

Kétségtelen, hogy a Börzsöny egyik legszebb részén kapott helyett a tavaly átadott Várhegy-kilátó, mely a számtalan programmal kecsegtető Királyréttől mindössze fél órányi sétára található. Népszerűsége, könnyű megközelíthetősége mellett többek között abban is rejlik, hogy a fővárostól is csupán egy karnyújtásnyira helyezkedik el. Induljunk hát neki autóval, tömegközlekedéssel, majd Kismarosról erdei kisvasúttal, maradandó élményben lesz része mindenkinek, kicsiknek nagyoknak, két- és négylábúaknak egyaránt.

Fotó: DRONE EYE photography

Királyrétről három turistajelzés közül is választhatunk, hogy melyiken szeretnénk a kilátóhoz feljutni, a piroson, a zöldön vagy a sárga háromszög által jelzetten, mely utóbbi azoknak a legideálisabb, akik babakocsival vágnának neki a kilátóba vezető 1,5 kilométernek és a 90 méternyi szintemelkedésnek.

Fotó: DRONE EYE photography

Hogy minden út a Várhegy-kilátóhoz vezet-e nem tudjuk, azt viszont biztosan, hogy e három közül bármelyiken elindulva és az erdei úton tett, kényelmes fél órás sétát követően könnyedén elérhetjük úti célunkat, mely még 20 méterrel toldja meg szülőföldjét, a 350 méter magasan fekvő Várhegyet.

Fotó: DRONE EYE photography

A lucfenyő és tölgy felhasználásával épült háromszög alapú és háromszintes Várhegy-kilátó teraszára 80 lépcső megmászását követően juthatunk fel, ez azonban senkit se rettentsen vissza, hiszen két alsóbb szintjén padok szolgálják a pihenés kényelmét. És ha úgy tartja kedvünk, pihenjünk meg bármennyiszer, a páratlan körpanoráma megvár és kárpótol bennünket minden fáradságért.

Fotó: DRONE EYE photography

A kilátó legfelső szintjéről figyelő tekintetünkkel végigpásztázhatjuk a szélrózsa minden irányát, szemünkkel végigsimíthatunk a Sas-hegyen, a Só-hegyen, a Kő-hegyen, a Kopasz-hegyen, a Nagy Hideg-hegyen, Csóványoson, a Cserhát dombos vonulatain, tiszta időben pedig akár a Galyatető és Kékestető csúcsain is, amiben panorámatablók lesznek segítségünkre.

Amennyiben sikerült kellően kigyönyörködnünk magunkat és úgy döntünk Királyrétről egyéb kalandok irányába indulunk, úgy érdemes visszatérni kiindulópontunkhoz és bejárni a Királyréti tanösvényt, ahol még alaposabban megismerhetjük a helyi jellegzetességeket.

Elérhetőség: 
Várhegy-kilátó
Koordináták: 47°53’38.93″É; 18°58’53.22″K

A kilátó minden nap 0-24 óráig látogatható.