Íme a legjobb programok a héten a Balaton északi és déli partján
- 2021. szeptember 6-12. -

Ismét jelentkezünk heti ajánlónkkal, amelyben összegyűjtöttük nektek a legjobb programokat a Balaton északi és déli partjáról. Nektek nincs más dolgotok, mint választani, odamenni, és jól szórakozni!

Programok a Balaton északi partján

SUP-világbajnokság Balatonfüreden (2021. szeptember 9-12.)

Szeptember 9. és 12. között kerül megrendezésre Balatonfüreden a 2021-es SUP-világbajnokság. A VB-n gyorsasági, hosszú távú és ügyességi futamokban állhat rajthoz az ifjúsági, felnőtt és masters korosztály. Az eseményen profi és amatőr versenyzők is elindulhatnak merev- és felfújható deszkás kategóriákban.

Szegedi Kortárs Balett: The Black Paintings / Blue (2021. szeptember 10., Keszthely)

A keszthelyi Balaton Színházban láthatja a közönség a Szegedi Kortárs Balett két különleges előadását pénteken.

Badacsonyi Szüreti Muri (2021. szeptember 10-11.)

Immár harmadik alkalommal, négy helyszínen – Folly Arborétum, Csendesdűlő Szőlőbirtok, Sipos Borház és Vánkos – várja az érdeklődőket a Badacsonyi Szüreti Muri, többnyire ingyenes, zenei, kulturális és gyerekprogramokkal.

Szüreti Napok Tihanyban (2021. szeptember 10-12.)

Tihany utcái a nyári levendulafesztivált szeptemberben gasztronómiával, zenés és kulturális programokkal megfűszerezett szüreti vigasságra váltják. A sokakat vonzó, utcabálban hiányt nem szenvedő szüreti napokon bőségesen lesz program kicsiknek, nagyoknak, szőlő- és borkedvelőknek egyaránt.

Cseszneki Via Ferrata Túra (2021. szeptember 11.)

A Bakony szívében, a Cseszneki vár aljában vezetnek Magyarország első vasalt útjai. Jelentkezés a www.vasaltutak.hu oldalon, túra jelentkezés menüpont alatt.

Kodachrome a Pegazusban (2021. szeptember 11., Szentbékkálla)

Valamikor a ’90-es években két srác Magyarország két különböző pontján, elsősorban szüleik hatására, rongyosra hallgatta Simon and Garfunkel kazettáit. A Kodachrome olyan akusztikus duó, ahol a jól ismert dalok, mint a Sound of silence, a Mrs. Robinson vagy a Scarborough fair Jobbágy Bence és Méhes Adrián előadásában szólalnak meg, közelebb hozva az örök érvényű Paul Simon-dalokat a ma emberéhez. A belépés ingyenes.

Szobrászworkshop a BÁNYA-ban (2021. szeptember 11., Salföld)

Salföldön él az ország egyik legnevesebb kortárs szobrászművésze, Raffay Béla. Ezen az eseményen megismerkedhetünk a művész munkájával, és saját kezűleg próbálhatjuk ki az anyag alakításának élményét, annak minden örömével és kihívásával. Gyerekeknek és felnőtteknek is kivételes tapasztalat lehet!

blank
Fotó: Soós Bertalan

Legyen úgy! – Dés László koncertje (2021. szeptember 11., Veszprém)

Dés László 2020-ban új műsorral, a régi nagy slágerekkel és vadonatúj dalokkal kezdett újra koncertezni, a koncertek címe az egyik legnagyobb slágere, a Legyen úgy! Emellett elhangzik majd természetesen a Nagy utazás, a Vigyázz rám, az Olyan szépek voltunk és a mára már kihagyhatatlanná vált dal a Pál utcai Fiúk musicalből, a Mi vagyunk a Grund! is.

Ha kipróbálnál egy új helyet a Balatonnál:

Zenés délután a Folly Arborétumban (2021. szeptember 11.)

A Badacsonyörsi Szüreti Muri kísérő eseményeként szeptember 11-én, délután 14 és 17 óra között Szakonyi Milán zenél a Folly Arborétum kertjében. Szakonyi Milán hazánk egyik legkülönlegesebb hangú énekese, aki amellett, hogy 2013 óta énekel az ország legismertebb jazz-zenekarában, a Fonogram-díjas Balázs Elemér Groupban, a Budapest Voices a cappella csapat alapítótagja.

blank

Szarvasbőgéstúra (2021. szeptember 11., Veszprém)

A szarvasbika párzási időszakban jellegzetes bőgő hangot hallat, mellyel jelzi a többi bika felé a tehenek feletti kizárólagos szaporodási jogát. Így a bőgés alapján a bikák információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és pozíciójukról. A bőgés egyfajta versengés a bikák között. A túra keretein belül meghallgathatjátok a szarvasok gyönyörű nászénekét és sok érdekes információt is megtudhattok ezekről a csodás állatokról.

Vulkántúra a Badacsonyon (2021. szeptember 11.)

Valóban a nagy Pán teremtette a Badacsonyt? Van tudományos magyarázat a hegy keletkezésére? Hogyan alakultak ki a kőtengerek, a bazaltorgonák? Ezekre a kérdésekre kaphatunk most választ! Azt is megtudhatjuk, milyen volt a bazaltbányászat, és mik voltak a kőzetek felhasználásának módjai. A túra során megismerhetjük a titokzatos vulkán élővilágát, élettelen természeti értékeit. Mindehhez szakképzett túravezető ad segítséget.

Balatonman Kenese Triatlon Fesztivál (2021. szeptember 12.)

Közel 900, profi és amatőr triatlonversenyző vesz részt idén a Primavera Balatonman Kenese versenyen, mely idén – talán a triatlonversenyek között a világon elsőként – egy új, környezetbarátabb frissítéssel, eldobható papír és műanyag poharak nélkül kerül megrendezésre.

blank

Sárkány lehelet – Szávai Viktória és G. Szabó Hunor Weöres Sándor-szeánsza (2021. szeptember 12., Veszprém)

A VEB2023 Romkoncert sorozata Szávai Viktória és G. Szabó Hunor (The Qualitons) Sárkány lehelet című, Weöres Sándor verseiből építkező előadásával folytatódik a veszprémi Betekints-völgyben található jezsuita templomrom előtt.

Izgalmas állandó programok és látnivalók a Balaton északi partján:

Nyárutó programok a Festetics-kastélyban (2021. szeptember 12., Keszthely)

Vasárnap gyermekliget és vidám koncert várja a Festetics-kastély látogatóit, este 6 és 7 óra között például a Vagabond Trió Szalonpop koncertjét hallhatjuk az Északi szárny Nagy báltermében. Az esemény ideje alatt megnyitja kapuit az Északi szárny, megtekinthető a Velencei tükörterem, a Nagy bálterem, a Kis bálterem és a lakosztályok. A programok a kastély vendégei számára ingyenesek.

Liliomkert Piac (2021. szeptember 12., Káptalantóti)

Annak, aki a Balaton-felvidéken jár, vasárnaponként Káptalantóti hangulatos piacán érdemes kezdenie a napot. Ott, ahol az asztalokon helyi termelők ínycsiklandozó finomságai sorakoznak, és szinte bele lehet harapni a friss sajtos pogácsa, gőzölgő tejfölös kenyérlángos illatába. A kiváló házi szörpök, mézes-magos sütemények, túrós-lekváros batyuk, sajtok és megannyi csábító harapnivaló mellett mázas csuprok, antik csecsebecsék és termelői borok kívánkoznak a nézelődők kosarába. Vigyázat, a piac különleges hangulata menthetetlenül magába szippant!

blank

Programok a Balaton déli partján

Életkezdet – Születés Hete Siófok 2021 (2021. szeptember 9-11.)

Idén szeptemberben is megrendezésre kerül Siófokon a Születés Hete rendezvénysorozat sok-sok színes előadással és még több hiteles információval a szülés/születés körüli időszakról. A rendezvény szeptember 9-én, csütörtök délután a Microbirth című film vetítésével kezdődik.

Naplementés jóga a Balaton-parton (2021. szeptember 10., Siófok)

A Sió-Heal jógastúdió jóvoltából szeptemberben heti több alkalommal engedhetjük ki a fáradt gőzt a Balaton hullámainak csapkodását hallgatva. A vezetett jógaóra ára: 2000 Ft/70 perc

Áramlatok – kiállítássorozat Balatonbogláron (2021. szeptember 10-től)

A Kultkikötő rendezvénysorozatának keretében szervezett kiállítássorozaton elsőként Baksai József és Kondor Attila, Az üdvösség útjai című kiállítását tekintheti meg a festészet mai megújuló formáit kedvelő közönség.

Balaton Piknik 2021 (2021. szeptember 10-12., Balatonvilágos)

A Balaton legjobb programjait kilencedszer is összegyűjtő MOL Nagyon Balaton egyik legizgalmasabb dobásának ígérkezik a szeptemberi Balaton Piknik Balatonvilágoson, a Club Aliga területén található BalatonParton, ahol a függőágyas, lazulós hangulat mellé az európai elektroszíntér legaktuálisabb nevei váltogatják egymást a lejátszók mögött péntektől vasárnapig.

blank

XXII. Balatonkör (2021. szeptember 11-12., indulás: Zamárdi)

A Balatonkör túra résztvevői egy csoportban haladnak, ahogyan a klasszikus vezetett túráknál ez megszokott. Ez ugyan megnehezíti a szervezők életét, mégis valahogy megvan az utánozhatatlan hangulata, ahogy egy több száz fős tömeg nyugodt tempóban kerekezik a gyönyörű tájon és közben nevetgél, cseverészik, talán még dalra is fakad.

További látnivalók és kirándulóhelyek a Balaton déli partján:

Kompkoncert: Wellhello (2021. szeptember 11., Szántód-Tihanyi Rév)

A KOMP-koncertek kompjai négyszer futnak ki a balatoni naplementébe idén szeptemberben. A Balaton legszebb színpadán 2021-ben a Hiperkarma, a Bëlga, ByeAlex és Wellhello ad koncertet.

blank

BorEcset – Élményfestés a Balaton-parton (2021. szeptember 12., Balatonlelle)

Vacsorával egybekötött élményfestés a balatonlellei kikötő éttermében, ahol három kellemesen eltöltött óra után egy saját készítésű festménnyel és maradandó élménnyel térhetünk haza. A kiválasztott festményt lépésről lépésre segítenek megalkotni, így a kép megalkotásához semmilyen előfeltétel nem szükséges.