15+ zseniális szabadtéri program a március 15-i hétvégére Budapesten és környékén
2021. március 11-15.

Itt a március 15-i hosszú hétvége, mely 2021-ben sajnos kevesebb lehetőséget rejt, mint megszokhattuk. Mi azonban nem hagyunk senkit csüggedni: így is találtunk nektek egy halom szuper programot, amit érdemes kipróbálni, persze szigorúan szabadtéren.

Wekerlei piaci napok és városnéző séta (csütörtök-szombat)

A Wekerle Sándor nevét viselő kispesti lakónegyed az angol várostervező, Ebenezer Howard “garden city” mozgalmának szellemiségét tükrözi, melyben a rend és a változatosság, az építészet és a természet egyenlően fontosak. A telep ikonikusabb épületei közé tartozik még a Schoditsch Lajos és Éberling Béla párosához fűződő méretes toronnyal megfejelt “Barátok közt-ház”, a neoromán Munkás Szent József-templom, és a szépen ívelt, fagerendás rendőrkapitányság is. Aki a sétában elfárad bátran csemegézhet egyet a wekerlei kispiacon, ahol kedden, csütörtökön (délután), pénteken és már szombat délelőtt is egészséges, friss termékekkel, csodás felújított környezetben várják vendégeiket a barátságos helyi termelők.

Bókay-piac (péntek)

Március 5-től 14 és 19 óra között a piac vár a Bókay-Kertben. Újdonsáként lesz ugrálóvár, ingyenes kézműves foglalkozás gyerekeknek, és persze húsok, sajtok, pástétomok, lekvárok, szörpök, zöldség, gyümölcs, rétes, pékárú, vegán termékek, gasztro különlegességek, cukorkák, édességek, ízesített mézek, design és kézműves ékszerek és kiegészítők, natúr kozmetikumok, ajándéktárgyak, élőzene, hamburger és még sok minden más.

Családi séta a Budakeszi Arborétumban (péntek-hétfő)

Az arborétum a Budai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területe, igazi nyugalomszigete a zsibongó nagyváros mellett, mely kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt a kirándulni vágyóknak. A nyugodt séták alatt gyönyörködhetünk a megújuló növényvilágban, miközben a gyerekek kipróbálhatják a folyamatosan bővülő játszóteret és megleshetik az erdei tóban őshonos mocsári teknősöket vagy a madárházban élő kacagó gerléket és fürjeket is. Kerékpár, gyermek “kismotor”, roller használata a gyerekeknek megengedett. Az arborétumot négylábú családtagjaitokkal is felkereshetitek, a társasági kutyasétáltatás szabályainak betartásával. Az utak babakocsival és kerekesszékkel egyaránt járhatók. Minden hétvégén a szokásos rendben 9-től 17 óráig várnak titeket.

A legjobb szabadtéri programok március 15. Budapesten és környékén 2021-ben

Disznó kő út a Mátrában (szombat)

Egyéni gyalogos túrák indulnak Mártraházáról több távon (6, 12, 23, 31 km). Szintidő nincs, az esemény egész napos. A Mátra büfé teraszán az Okt pecsét mellett találod a térképet. Útközben ellenőrző pontokat kell érinteni, íróeszköz szükséges a kódok feljegyzéséhez. A tájékozódást színes térkép vázlat és leírás segíti. Regisztráció március 11-én éjfélig itt: tiszato.bringa@gmail.com

Tavaszváró, kankalincsalogató piacozás a Rómain! (szombat)

A Római piac reggel 8-kor tárja ki kapuit, benne finom kincsekkel, ínycsiklandó ízekkel, kosárba kívánkozó portékákkal. Lesz lángos, raclette, sült kolbász és hurka, kürtőskalács elvitelre, ahogy eddig. A bejelentett korlátozások miatt az élelmiszer, drogériai, kertészeti, mindennapi használati termékeken kívül most mást nem fogtok találni a piacon.

Sétálj & Lassíts közösségi séta (szombat)

Újabb közösségi séta a Hármashatár-hegyen. A táv 5,6 km lesz, kb. 2-2,5 órás program, könnyű terepen, nem túl sok emelkedővel. Ezeken a sétákon sosem a teljesítmény, a táv és a nagy kihívások vannak fókuszban, sokkal inkább a természettel való kapcsolódás, a feltöltődés és a megszerzett élményeink megosztása egymással. Az esemény nyilvános, bárki csatlakozhat, aki szeretné a mögötte lévő stresszes hetet levezetni, a hétvégét egy frissítő sétával indítani, hasonló szemléletű, lassításra vágyó emberekkel kapcsolódni. Találkozóhely: Szépvölgyi dűlő, 65-ös busz fordulója.

BBQ forradalom a zebegényi Füstölgőben! (szombat)

Rendhagyó módon március 13-án, szombaton kerül megrendezésre a IV. BBQ forradalom a Füstölgőben! Szokás szerint lesz marhaszegy, illetve jön az új belépő a füstön sütött, konfitált marhanyak. Ezek kerülnek egy burgerbe, dupla cheddar sajttal, konfitált hagymával, parázson sült, marinált kápia paprikával, BBQ szósszal. Kizárólag elvitelre lesz lehetőség, a dobozokra pedig előre szükséges jelentkezni.

A legjobb szabadtéri programok március 15. Budapesten és környékén 2021-ben

Vásár és kóstoló a Nekedterem boltban (szombat)

Különleges emu sonkával, méz kóstolóval és teával várnak titeket a Nekedterem boltban szombaton. A vásár alatt 25% kedvezménnyel lehet hazai termelői zöldséget vásárolni, amíg a készlet tart.
A kiszállítást is erről a helyszínről szervezik, tehát ha ellátogatsz oda, betekintést nyerhetsz a NekedTerem mindennapi működésébe is.

Közösségi önkéntes faültetés a XI. kerületben (szombat)

Folytatódik 2019-ben indult kezdeményezés: a cél, hogy minden ültetési szezonbanannyi fát elültetni közterületekre, amennyit csak lehet. Az önkormányzat által kijelölt helyeken, profi ültetésekkel. Mivel tudsz segíteni? Munkaerővel az ásásban, esetleg eszközökkel az ásáshoz, vagy pénzzel a fák és eszközök finanszírozásához. Sör lesz.

Tatabányai Via Ferrata Túra kezdőknek (szombat)

Vasalt utak a Turul szobor mellett. Lábad alatt Tatabánya és Tata városa, a háttérben a Bakony és a Vértes vonulataiban gyönyörködhetsz. Ha nincs felszerelésed, itt bármikor bérelhetsz. A túrára való jelentkezéshez nem elegendő ha a facebookon jelzed a részvételt. Jelentkezni emailen: vasaltutak@gmail.com, vagy telefonon: +36204219945 lehet. A Tatabányai Vasalt Utak védett területen találhatóak, ezért a mászás természetvédelmi és vagyonkezelői engedélyhez kötött. A via ferrata túrákról részletes információt a www.vasaltutak.hu oldalon is kaphatsz.

A legjobb március 15-i programok 2021-ben szabadtéren

Tavaszi Czakó Piacz Crépe sütéssel (szombat-vasárnap)

Termelői piacz a Tabán legöregebb házában, a Czakó Kertben, mind szombaton 8-tól 14 óráig és vasárnap 9-től 15 óráig. Az ország legjobb termelői hozzák el portékáikat hétről hétre: a jobbnál jobb zöldségek, gyümölcsök, sajtok, húsfélék mellett lesznek virágok, vadon termő gombák (ha teremnek) és más különlegességek is a kínálatban. A piac ideje alatt a termelői finomságokból készült ételeket készít a Czakó Kert séfje, amit haza tudtok vinni az egész családnak. Igazi provence-i életérzés hétvégenként, Budán.

3 Hegy • 3 Túra • 3 Hétvége (2. állomás: Szent György-hegy) Egyéni Túra (szombat)

A varázslatos Balaton-felvidéken a hármas szám jegyében igazi tavaszi, bakancsos hegyvidéki túrák Gyönyörű kilátás, csúcsok, igazi kaland a Tanúhegyeken. A 10-12 km-es (kb 4 órás) túra nehézségi szintje közepes, extra felszerelés nem szükséges. Jelentkezni a borvidekszallas@gmail.com e-mail címen lehet, vagy a honlapon (www.borvidekszallas.com/3hegy), Facebookon esetleg 06/70-295-5074 telefonszámon.

Schieszl to GO! – Gasztrotúrázz! (szombat-hétfő)

Mi lehetne jobb program, mint kiszabadulni a hosszú hétvégén és piknikezni egyet a Pilisben egy gyönyörű tavaszi időben? A Schieszl Vendéglő a járványhelyzetre való tekintettel elhozta a még biztonságosabb kiszolgálás új módját, a Schieszl toGo!-t. A vendéglő alsó udvarában egy foodtruck-kal várnak benneteket, benne sváb jellegű „streetfood” kínálattal, amit magatokkal vihettek a túrára, vagy akár hazafele felvehetitek, hogy a nagy túra után otthon csillapíthassátok éhségeteket. Az ételek mellett a Schieszl Pince kiváló borai és gyümölcslevei tarkítják a kínálatot.

Csárdás street food és bogrács hétvége (szombat-hétfő)

Esztergomban kirándulsz a családdal és kipróbálnál valami újat? Akkor kalkuláld bele az útvalba a Szalma Csárdát. Amik várnak rád: a street food vonal és hagyományos, magyaros, csárdás ízek találkozása finom ételekben és egy isteni, hagyományos bográcsos pörkölt.

Egy esztergomi kirándulás lesz a program március 15-én? Ezeket a látnivalókat ne hagyd ki:

Forradalmi séta a Hegyestűn (szombat-vasárnap)

A nagy sikerre való tekintettel újra lesz elviteles menüs, sétálós hétvége a Tagyon Birtokon. Ezúttal a március 15-i hosszú hétvégén várnak titeket menüvel, borokkal, túraajánlatokkal. Lesz kemencében sült juhtúrós sztrapacska, konfitált sertés tarja, vargabéles és sok-sok bor. Regisztráció és további információk: birtokgazda@tagyonbirtok.hu / +36 (20) 924 7865.

Tágas terek sikátorok felett (vasárnap)

Ismét lehet menni és kattintgatni a Softlight Stúdió és fotós klubbal. Most egy vidéki kisvárost vesznek célba, Budapestról kb. 1,5 órányi autózásra. Opciósan belvárosi séta, hangulat, épületek, majd késő estébe nyúló csillagjárós fotózás a helyi magaslaton, vagy szomszéd falvak környékén. Egész napos programmal érdemes számolni, mindenkinek vérmérséklete szerint.

A legjobb március 15-i programok 2021-ben szabadtéren

A biciklizés mindig tökéletes szabadtéri program, így március 15-én is: