TOP20: Íme a legjobb filmek 2020-ban műfajonként

A sok tematikus ajánló után most csináltunk nektek egy nagy összefoglalót műfajonként. Szinte mind 7,0 fölött áll az IMDB-n, de a 2020-as bajnok 9,0-ás értékelést kapott, ezért görgess a cikk végére! Jöjjenek hát a legjobb filmek 2020-ból!

A legjobb filmek 2020
Részlet 2020 legjobb filmjéből – lentebb kiderül, melyik az

A legjobb vígjáték 2020-ban

Staten Island királya (IMDB: 7,1)

Scott kissé lelassult a fejlődésben, amióta tűzoltó apja 7 éves korában meghalt. Most a húszas évei közepén jár, sokra nem vitte, álmát, hogy tetoválóművész lesz, nincs sok esélye valóra váltani. Miközben ambiciózus húga főiskolára megy, Scott még a folyton kimerült sürgősségi nővér anyjával él, napjait füvezéssel, bandázással tölti, és titokban összejön gyerekkori barátjával. Ám amikor az anyja randizni kezd egy nagypofájú tűzoltóval, olyan események láncolata indul be, melyek arra kényszerítik Scottot, hogy megküzdjön a gyászával, és megtegye első bizonytalan lépteit előrefelé az életben…

Judd Apatow (A 40 éves szűz, 40 és annyi, Kész katasztrófa) új vígjátékának főszereplője az SNL új komikus csillaga, Pete Davison.

További vígjátékokat 2020-as válogatásunkban találhatsz >>

A legjobb drámák 2020-ban

A chicagói 7-ek tárgyalása (IMDB: 8,6)

Az 1968-as, békésnek induló demokrata konvenció a rendőrséggel és a nemzeti gárdával való erőszakos zavargásba fordult. A tiltakozás szervezőit – köztük Abbie Hoffmant, Jerry Rubint, Tom Haydent és Bobby Seale-t – felkelésre való összeesküvéssel vádolták, és az ezt követő tárgyalás a történelem egyik legismertebb esete volt. (Netflix)

Sötét vizeken (IMDB: 7,6)

Robert Bilott céges jogász, aki nagyvállalatokat véd nagy hatékonysággal. Egy nap felkeresi egy farmer, akit imádott nagyanyja küldött hozzá, hogy segítsen neki. Bilott hamarosan rájön, hogy a DuPont vegyi vállalat évek óta mérgezi egy kisváros ivóvizét, amitől többszáz állat pusztult el és a helyi lakosokat is mérgezi. Az ügyvéd kilátástalannak tűnő küzdelembe kezd a kisemberek védelmében a hatalmas nagyvállalat ellen. (Vertigo Média)

Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy (IMDB:7,2)

A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1984-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik. Roman Polanski alkotása – amely Robert Harris történelmi bestsellere nyomán készült – ezt a jól ismert történetet dolgozza fel monumentális játékfilm formájában. (Cirko Film)

A Greyhound csatahajó (IMDB: 7,0)

Az Atlanti-óceánnál nem volt véresebb csatatér. A 2. világháború idején német tengeralattjárók tizedelték az utasszállítókat és a segítségükre siető hadihajókat. Krause kapitány (Tom Hanks) azonban nem ijed meg. De fél. Félti a rábízott flottát, amelynek a biztonságáért felel. 1942-ben, röviddel az Egyesült Államok hadba lépése után a kapitány első háborús feladatára indul: egy 37 hajóból álló konvojt kell átvezetnie a kegyetlen háború legkegyetlenebb hadszinterén. Ráadásul a németek nem az egyetlen ellenség: az időjárás, a tengerészek közötti ellentétek és a kapitányt gyötrő kétségek is mind kétségessé teszik, hogy sikerül végrehajtaniuk a feladatot. Pedig itt csak két lehetőség van: siker vagy halál… (InterCom)

További drámákat 2020-as válogatásunkban találhatsz >>

A legjobb életrajzi filmek 2020-ban

Mank (IMDB: 7,3)

Herman J. Mankiewicz (Gary Oldman), a cinikus társadalomkritikus és alkoholista forgatókönyvíró új megvilágításba helyezi az 1930-as évek Hollywoodját, miközben igyekszik befejezni Orson Welles (Tom Burke) Aranypolgárának forgatókönyvét. (Netflix)

Egy kivételes barát (IMDB: 7,3)

Fred Rogers népszerű tévés műsorvezető, aki a legendássá vált kardigánjában több mint harminc éve készíti kisgyerekek számára a bábos-zenés műsorát. Generációk sora nőtt föl a közvetlen, szeretetet és megértést sugárzó műsorain. Egy nap jelentkezik nála Lloyd Vogel, akinek portrét kell készítenie róla. A sikeres, cinikus újságíró magánéletét beárnyékolja az apjával való rossz kapcsolata. A stúdióban azután váratlan fordulatot vesz az interjú. A beszélgetés hatására Vogel átértékeli az életét. (InterCom)

Az évszázad rablása (IMDB: 7,2)

1994-ben egy tolvajbanda nagyszabású rablásra készül: milliókat akarnak ellopni a Kolumbiai Nemzeti Bankból. A film megtörtént események alapján készült. (Netflix)

A legjobb filmek 2020

További életrajzi filmeket 2020-as válogatásunkban találhatsz >>

A legjobb animációs filmek 2020-ban

Előre (IMDB: 7,4)

Ian és Barley, két tizenéves elf testvér apa nélkül nőtt fel. A lúzer, önbizalomhiányban szenvedő kisebbik 16. születésnapján előkerül a varázsbot, amit az apjuk hagyott rájuk, és aminek segítségével visszahozhatnák őt 24 órára. Ám a varázslat nem egészen úgy sikerül, ahogy kellene, és a két tini egy rozoga furgonon elindul, hogy bejárják a mágikus világot, amiről azt hitték, már rég eltűnt. Amikor az anyjuk, Laurel rájön, hogy a fiai eltűntek, a különös Manticórral elindul megkeresni őket.

Croodék: Egy új kor (IMDB: 7,1)

Croodéknak kijutott a veszélyekből és a katasztrófákból, az agyaras ősállatoktól a világvége túléléséig, de most az eddigi legnagyobb kihívással kell szembenézniük: egy másik családdal. Croodéknak szükségük van egy új élőhelyre, így aztán az első őscsalád a nyakába veszi a világot, hogy biztonságosabb otthont keressenek. Kisvártatva rábukkannak egy falakkal körülvett édenkertre, amely minden igényüknek megfelel… egy valamit kivéve. Már lakik ott egy másik család: a Jobbagyék.

Jobbagyék (hangsúly a „jobb”-on) a míves lombkunyhójukkal, elképesztő találmányaikkal és több hektárnyi frissen öntözött terményeikkel jó pár fokkal Croodék fölött állnak az evolúciós lépcsőn. Amikor befogadják Croodékat – a világ első vendégeit – nem kell sok hozzá, hogy feszültség támadjon az őscsalád és a modern család között. Amikor már minden veszni látszik, egy új veszély mindkét családot nagyszabású kalandba taszítja a falakon kívül, és félre kell tenniük ellentéteiket, erőt kell meríteniük egymásból, és együtt kell megteremteniük a jövőjüket.

2020 filmek

További animációs filmeket 2020-as válogatásunkban találhasz >>

A legjobb romantikus film 2020-ban

Palm Springs (IMDB: 7,3)

Mit tennél, ha bármit megtehetnél, következmények nélkül? A szakítófélben lévő Nyles napról-napra elkíséri barátnőjét ugyanarra a Palm Springs-i esküvőre. Nyles ugyanis időhurokba került, és mindig ugyanaz az egyetlen nap ismétlődik az életében. Az éppen aktuális napon Nyles ráhajt a menyasszony nővérére, Sarah-ra, a vendégekkel gyűjtött tapasztalatait kihasználva persze gyorsan egyenesbe is kerül, arra azonban egyikőjük sem számít, hogy Sarah is belekerül az időhurokba. (Mozinet)

További romantikus filmeket 2020-as válogatásunkban találhatsz >>

A legjobb sci-fi filmek 2020-ban

Tenet (IMDB: 7,6)

A legsikeresebb Batman-trilógia és az Eredet rendezője, Christopher Nolan ismét különlegesen egyedi, izgalmas és meghökkentő fordulatokban gazdag thrillert rendezett, amelyen egy angol kémnek kellene megmentenie a Földet a rá leselkedő és pusztulással fenyegető katasztrófától. Ám a szuperügynöknek nemcsak az idegen hatalmak embereivel, hanem a legnagyobb ellenséggel, az Idővel is meg kell küzdenie.

A főszerepet játszó John David Washington mellett fontos feladatot kapott a filmben Robert Pattinson, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Debicki, Clémence Poésy és a Christopher Nolan filmjeiből (is) kihagyhatatlan Michael Caine is. (InterCom)

A láthatatlan ember (IMDB: 7,1)

Cecilia Kass (Elisabeth Moss) egy erőszakos kapcsolat csapdájában vergődik egy gazdag és briliáns tudóssal, de egyszer csak úgy dönt, hogy megszökik éjnek évadján, és elrejtőzik. Tervében segítségére van a nővére, egy gyerekkori barát és annak tinédzser lánya. Ám amikor Cecilia erőszakos exe öngyilkosságot követ el, és hatalmas vagyonának egy jelentős részét feleségére hagyja, Cecilia arra gyanakszik, hogy férje halála csak színjáték volt. Amikor a hátborzongató események sora halálos fordulatot vesz, és szerettei életét veszélyezteti, Cecilia elméje kezd megbomlani, miközben kétségbeesetten próbálja bizonyítani, hogy kísérti őt valaki, akit senki sem lát…

A Láthatatan ember producere a horror műfaj kortárs mestere, Jason Blum, az író-rendező-executive producer pedig Leigh Whannel, aki a Fűrész sorozat egyik ötletgazdája, legutóbb pedig olyan filmeket rendezett, mint az Upgrade – Javított verzió és az Insidious: A gonosz lélek. (UIP-Duna Film)

További sci-fi filmeket 2020-as válogatásunkban találhatsz >>

A legjobb akciófilm 2020-ban

Tyler Rake (Chris Hemsworth), a rettenthetetlen zsoldos karrierje leghalálosabb küldetésére indul, amikor megpróbálja megmenteni egy nemzetközi maffiafőnök elrabolt fiát. Az akciódús, izgalmas thrillert Sam Hargrave rendezte, producerei Joe és Anthony Russo, a Bosszúállók: Végjáték újító szellemű rendezői.

További akciófilmeket 2020-as válogatásunkban találhatsz >>

A legjobb horrorfilm 2020-ban

A platform (IMDB: 7,0)

Egy étellel megrakott betonlap halad lefelé szintenként a börtönben. A rabok a felsőbb emeleteken jóllaknak, de az alsó szintekre egyre kevesebb jut. Küszöbön a lázadás. (Netflix)

További horrorfilmeket 2020-as válogatásunkban találhatsz >>

A legjobb thriller 2020-ban

Mindig az ördöggel (IMDB: 7,1)

Vannak akik arra születnek, hogy eltemessék őket. Az ohiói Knockemstiffben és a szomszédos erdőkben baljós alakok – egy szentségtelen pap (Robert Pattinson), egy furcsa pár (Jason Clarke és Riely Keough), valamint egy tisztességtelen seriff (Sebastian Stan) – gyűlnek össze a fiatal Arvin Russell (Tom Holland) körül, miközben ő a saját és családja életét fenyegető ördögi erőkkel küzd. (Netflix)

További thrillereket 2020-as válogatásunkban találhatsz >>

A legjobb dokumentumfilmek 2020-ban

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (IMDB: 9,0)

Ebben a páratlan dokumentumfilmben David Attenborough, az ünnepelt természettudós visszatekint az életét meghatározó pillanatokra és a pusztító változásokra, amelyeknek szemtanúja volt. Az október 4-től látható dokumentumfilm bemutatja a legnagyobb kihívásokat, amelyekkel bolygónknak szembe kell néznie, és rámutat arra, hogy milyen mértékben pusztult el a természet egyetlen emberélet alatt. Attenborough reményteljes üzenetében a következő nemzedékek számára felfedi azokat a megoldásokat, amelyekkel elkerülhető a katasztrófa, és megmenthető a bolygónk.

Több mint tábor: A fogyatékosok forradalma (IMDB: 7,8)

Egy nyári táborban fogyatékossággal élő, lelkes tizenévesek egy csoportja olyan mozgalmat indít, amely új utakat nyit meg az esélyegyenlőség eléréséhez. (Netflix)

A legjobb filmek 2020

Ráadásként a legjobb magyar filmek 2020-ból:

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (IMDB: 6,9)

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. (Mozinet)

Hab (IMDB: 6,9)

Létezik egy teszt, ami állítólag 99%-os pontossággal megmutatja, hogy az ember valóban a nagy Ő-vel él-e. Dórán valahogy ez sem segített: 99%-os szerelme éppen valaki mást készül feleségül venni. Ráadásul Dóra sütimennyországa is keserű jövő elé néz: ha tulajdonosa nem szerez hirtelen nagyon sok pénzt, lehúzhatja a rolót. Az ilyen helyzetekre a legjobb szakácskönyvek sem kínálnak megoldást, a főhősnő azonban kikever egy ravasz tervet.

És ha a legjobb filmeket végignézted 2020-ból, jöhetnek a legjobb sorozatok: