13 szuper program a Balatonon esős idő esetére

Hetek óta vártad a balatoni nyaralást, de amióta megérkeztél megállás nélkül szakad az eső? Ne aggódj, nincs még minden veszve! Íme néhány programlehetőség a Balaton partján, melyek rossz időben is várják a látogatókat. 

Levendula Ház 

8237 Tihany, Major utca 67.

A tihanyi Belső-tó partján egy interaktív kiállításon ismerkedhetünk a levendulatermesztés hagyományával, illetve a félsziget múltjával és jelenével. Az izgalmas tárlat megmutatja, milyen volt ez az egykor dühöngő vulkánokban gazdag terület, és mára hogyan vált a Tihanyi-félsziget a harmónia földjévé. A Levendula Házhoz egy élménykert is tartozik, így ha az eső pár perce alábbhagy, ide is érdemes kimerészkedni.

A Levedula Ház interaktív kiállítással vár a Balaton partján
Forrás: Levendula Ház Látogatóközpont

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

8230 Balatonfüred, Tagore sétány 333/3 hrsz. 

A füredi Tagore sétány közepén, pár lépésre a kikötőtől, zárt térben, csapadéktól védve tanulmányozhatjuk a Balaton élővilágát, különös tekintettel a tóban élő halfajokra. 15 édesvízi akvárium és 2 terrárium a környék állatvilágát mutatja be, míg további 2 akvárium az Adriai-tengerben jellemző halakat tárja elénk. A középső teremben a látogatók a témában egy ismeretterjesztő filmet is megtekinthetnek.

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum) 

8360 Keszthely, Kastély utca 1. 

Keszthely legismertebb látnivalója, a barokk stílusban épült kastély állandó kiállításával a Festetics család életébe enged bepillantást. A 18. században felhúzott, 101 szobás palotában rendszeresek a zenei koncertek, falai között számos tárlat kapott helyet, sőt itt találjuk Európa legnagyobb főúri könyvtárát is.

Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum) 
Forrás: Festetics-kastély hivatalos oldala

Afrika Múzeum

8312 Balatonederics, Kültelek 11. 

Ha nyaralásunk alatt az eső áztatta Balatonról képzeletben legszívesebben Afrikába repülnénk, keressük fel az északi part apró településének 1984-ben alapított múzeumát. Az itteni gyűjtemény dr. Nagy Endre Afrika-kutató néprajzi örökségét őrzi, de a miniállatkertben zebrákat, tevéket, antilopokat és struccokat is megcsodálhatunk.

Afrika Múzeum

Tapolcai-tavasbarlang

8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3. 

A város alatt megbúvó tavasbarlangot ladikba ülve fedezhetjük fel, a fogadóépület termeiben pedig a karsztvidékről tekinthetünk meg egy izgalmas kiállítást. A legkisebbek még egy kúszóbarlangban is kalandozhatnak, míg a felnőttek ügyességét egy ún. kőtapogató teheti próbára.

A tavasbarlang jó program lehet esős időben
Forrás: Tapolcai-tavasbarlang

Veszprémi várnegyed

A X-XI. században épült veszprémi várnegyed területén napjainkban számos történelmi látnivalót találunk. A Hősök Kapuján átlépve a város egyik szimbóluma, a Tűztorony magasodik majd fölénk, de helyett kapott a területen 3 múzeum (Modern Képtár, Csikász Galéria, Dubniczay-palota) is. A várnegyed központjában elhelyezkedő Szent Mihály-székesegyház neoromán létesítménye közelében pedig a település legrégebbi középkori épülete a Szent György-kápolna is meglátogatható.

Veszprémi várnegyed

Csigó-malom

8286 Gyulakeszi, Kossuth utca 109. 

Bartunek Katalin iparművész régiséggyűjteménye egy gyönyörűen helyreállított középkori malom falai között rendezkedett be. Itt összesen 3000 négyzetméteren merülhetünk el az antik bútorok, használati tárgyak, könyvek, festmények és ruhák széles választékában, melyek természetesen meg is vásárolhatók.

Antik bútorok között is barangolhatunk a rossz időben

Fordított ház

8600 Siófok, Május 1. utca 1. 

Siófok és Balatonszéplak-felső határában található a Balaton legfurcsább turisztikai látványossága, melynek meglátogatása – akár esőben, akár napsütésben – szó szerint szédületes élmény! A kétszintes fordított ház kívül-belül fejjel lefelé került berendezésre, ráadásul a készítők arra is figyeltek, hogy a szobatípusok mindegyike számtalan vicces fotóponttal is szolgáljon a vendégeknek.

Fordított ház

Hajózástörténeti Látogatóközpont

8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50. 

A különleges, hajó alakú építményben 400 négyzetméteren egy interaktív kiállításon terepasztalok, makettek és szimulátorok segítségével ismerkedhetünk meg a balatoni hajózás történetével. A kilátóként funkcionáló hajóárboc tetejéről pedig csodálatos panoráma tárul elénk.

Hajózástörténeti Látogatóközpont
Forrás: Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont – Kiállítás és Kilátó

Pannon Csillagda

8427 Bakonybél, Szt. Gellért tér 9. 

Veszprémtől körülbelül másfél órányi autóútra találjuk Magyarország első számú csillagászati centrumát, mely rossz idő esetén tökéletes programlehetőség a Balatonnál nyaralók számára. A Pannon Csillagda kiállításai bevezetnek bennünket a csillagászat és az űrkutatás történetébe, ráadásul itt működik Közép-Európa egyetlen Ultra HD felbontású digitális planetáriuma is.

Pannon Csillagda
Forrás: Pannon Csillagda, Bakonybél

Jókai Mór Emlékház

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 1. 

Jókai egykori nyaralója mára emlékmúzeumként őrzi az író hagyatékát, bepillantást engedve a Füreden töltött nyarak mindennapjaiba. A villában megtaláljuk többek között a művész íróasztalát, saját készítésű rajzait és elefántcsont-faragványait, illetve ásvány- és csigagyűjteményét; míg első felesége, Laborfalvi Róza, színésznő nyomán különböző színpadi kellékeket vehetünk szemügyre.

Jókai Mór Emlékház
Forrás: Jókai Mór Emlékház Balatonfüred – hivatalos oldal

Csukás Színház

8624 Balatonszárszó, Jókai Mór utca 2. 

Főként a kisgyermekes családok nyaralását mentheti meg a Balatonszárszón üzemelő Csukás Színház valamely előadása. Az ország egyetlen, kizárólag gyermekdarabokat játszó intézménye a nyár folyamán rendre elhozza színpadára Csukás István legismertebb karaktereit (pl. Süsü, A nagy ho-ho-ho-horgász, Pom Pom).

Csukás Színház - ha kisgyerekkel keresünk jó programot az esőben

Kripta-villa

8640 Fonyód, József utca 14. 

Abrudbányai-Rédiger Ödön és szerelme, Magdus tragikus sorsának állít emléket a felújított fonyódi Kripta-villa, mely 2017 óta fogad látogatókat. A nő három héttel az esküvő előtt váratlanul elhunyt, kedvese pedig gyönyörű kilátással bíró mediterrán villát építtetett a tiszteletére 1941-ben. A szobák egyikében márványból kifaragott nászágyban jelenleg Magdus és Ödön fekvő mása is megtekinthető.

Kripta-villa

Koncertek, fesztiválok és egyéb programok a napsütéses órákra: