20+ szuper program a Balatonon esős idő esetére

Hetek óta vártad a balatoni nyaralást, de amióta megérkeztél megállás nélkül szakad az eső? Ne aggódj, nincs még minden veszve! Íme a legjobb programok és látnivalók a Balaton partján, melyek rossz időben is várják a felnőtteket és gyerekeket. 

Katica Tanya Élményközpont

7477 Patca, hrsz. 025

A Katica Tanya 13 hektáron fekvő élményparadicsoma a kis- és nagygyermekes családok zselici Mekkája, mely a szórakozás, játszva tanulás, a természet tevékeny megismerése, a hagyományőrzés és az aktív pihenés százfajta lehetőségét, továbbá a maradandó játék utáni pihenést és falatozást is biztosítja kül- és beltéren egyaránt.

Balaton esőben gyerekkel: Katica Tanya Élményközpont

Sümegi vár

A környéket délcegen uraló Sümeg építését a veszprémi püspök kezdeményezte az 1260-as években, IV. Béla rendelete nyomán. Legkorábbi része az Öregtorony alsó szintje, a belső és a külső kaputorony, a pártázatos várfal és a több emeletes, ötszög alaprajzú Köves-bástya a 14. és a 15. századi bővítések eredményei. A török támadásoknak sikeresen ellenálló erősséget 1605 tavaszán Bocskai hajdúi szállták meg, a székhelyét Sümegre áttevő veszprémi püspököt lenyakazták, fejét pedig a várhegy oldalán legurították. A vár a kurucok fontos bázisa volt, hanyatlását is ennek köszönheti: a császáriak 1713-ban hadgyakorlat céljából felgyújtották és pusztulni hagyták. Az ötvenes évek óta tartó rekonstrukcióknak hála mára Sümeg az egyik legautentikusabb hangulatú középkori várunk, mely színvonalas kiállításai és izgalmas programjai révén a térség kedvelt turistalátványosságává nőtte ki magát.

Balaton északi part programok rossz időben: Sümegi vár
Fotó: DRONE EYE photography

Igali Gyógyfürdő

7275 Igal, Rákóczi tér 30.

A Balatontól mindössze 40 km-re található a Dél-Dunántúl egyik legrégebben működő fürdője, a már több mint 50 éve Európa legjobbjai közt számontartott, családias hangulatú Igali Gyógyfürdő. Szabadtéri strandja, valamint fedett gyógy- és élményfürdője 13 medencével, finn- és infraszaunát magába foglaló szaunavilággal, merülőmedencével, tágas pihenőtérrel és napozóterasszal, továbbá 651 méter mélységből feltörő, gyógyhatással bíró 81°C-os fürdővízzel várja a testben és lélekben kikapcsolódás és pihenés útján megújulni vágyókat.

Balaton esőben programok: Igali Gyógyfürdő
Fotó: Igali Gyógyfürdő

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik rejtett gyöngyszeme a pirosbogyós-gyümölcsről elnevezett barlang, amely tökéletes úticélként szolgál a kalandvágyóknak. A 6 km hosszú és 136 m mély barlangnak csak egy kisebb része járható, ahol a barlangászás élvezete mellett a geológiai sokszínűsége is figyelemreméltó. Az egész évben látogatható barlangban számos különböző nehézségű és tematikájú túrára be lehet nevezni, akár kezdőknek is ajánlott.

Balatoni programok rossz idő esetén: Csodabogyós-barlang, Balatonederics
Fotó: www.balatonederics.hu

Herendi Porcelánmanufaktúra

8440 Herend, Kossuth Lajos utca 140.

A Bakony hegyei között bújik meg a világ legnagyobb porcelángyára, a Herendi Porcelánmanufaktúra: valódi hungarikumról beszélünk, melynek termékei után egykoron királyok kapkodtak. Lessetek be a porcelánkészítés kulisszái mögé, válogassatok a manufaktúra több száz darabos dísztárgy-, csésze-, tányér- és porcelánfigura-kínálatából, és egyetek Herendi étkészletből a szomszédos Apicius Étteremben!

Balaton rossz időben: Herendi Porcelánmanufaktúra
Fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra

Villa Romana Baláca

8248 Nemesvámos, Balácapuszta

A Balaton-felvidék gazdagsága a rómaiakat is vonzotta, ennek egyik legékesebb bizonyítéka a Villa Romana Baláca. Az 1. és a 4. század között virágzó villa rustica és a hozzá tartozó gazdaság romjaiból álló régészeti kiállítás részeként többek között egy mediterrán hangulatú park, fürdőromok, fűszerkert, egy római kori halomsír, kőtár és egy a pompejihez hasonló, mozaikokat rejtő, grandiózus lakóépület várja a látogatókat.

Mit lehet csinálni a balatonon esős időben: Villa Romana Baláca
Fotó: Villa Romana Baláca

Zalakarosi Fürdő

8749 Zalakaros, Termál út 4.

Amikor a tó vize túl hideg a fürdőzéshez, hullámmedencék, csúszdák, szaunák, és wellnesskezelések feledtetik a balatoni csobbanás iránti hiányérzetet. Zalakaros fedett élményfürdőjében a legkisebbekre is gondolnak, sóhomokozó és gyermekszauna biztosít családbarát körülményeket.

Programok esős napokra a balatonon: Zalakarosi Fürdő
Fotó: Zalakarosi Fürdő

Pipo várkastély, Ozora

7086 Ozora, Várhegy utca 1.

Siófoktól kb. egyórás autóútra találjuk az olasz kereskedősegédből magyar országbáróvá avanzsált Filippo Scolari, ismertebb nevén Ozorai Pipo reneszánsz stílusú várkastélyát. A szabályos négyzetalaprajzú épület néhány éve esett át egy jelentős felújításon, azóta korabeli konyhával, vártörténeti kiállítással, 3D mozival, fegyvergyűjteménnyel, autentikusan berendezett termekkel, valamint öt vendégszobával várja a látogatókat.

blank

Simontornyai vár

7081 Simontornya, Vár tér 10.

Ha már Ozoráig eljöttünk, akár át is ugorhatunk a közeli Simontornyára: az itt található toldozott-foltozott várkastély ősét az 1270-es években emeltette Salamon fia, Simon, de később Ozorai Pipo, a Garai család és Beatrix királyné is birtokolta az erősséget: az ő idejük alatt kezdte el a gótikus rezidencia egy fényűző reneszánsz palota képét magára ölteni. A pontot az i-re a művelt diplomata, Buzlay Mózes nevéhez fűződő átépítések tették fel, virágkorát is ekkor, a 16. század elején élte.

Balaton esős időben programok: Simontornyai vár
Fotó: Simontornyai vár

Még több programot találhattok 2023-as válogatásunkban:

Csillagvár Múzeum

8710 Balatonszentgyörgy, Csillagvár 3.

A Balatonszentgyörgy közelében fekvő Csillagvár elsősorban a kisgyerekes családok körében népszerű kirándulóhely huszárkiállítással, íjászkodási lehetőséggel és a középkori életet bemutató panoptikummal. Az épületet sokáig török kori végvárnak hitték, pedig a környék földesura, gróf Festetics László építtette 1823-ban erdészlaknak.

Csillagvár Múzeum
Fotó: Csillagvár Múzeum

Hévízi tófürdő

Hévíz a fürdőrajongók paradicsomaként szolgáló gyógyvizes taván túl is számos látnivalóval büszkélkedhet: az egregyi városrészben található Árpád-kori templom és a közeli római romkert, a modern-gótikus Szentlélek-templom, tucatnyinál is több történelmi villaépület, a szivárvány színeiben pompázó, virágokkal szegélyezett Dr. Schulhof Vilmos sétány és a tófürdőt övező véderdő egész napra elegendő programot biztosítanak.

Hévízi tófürdő
Fotó: www.heviz.hu

Levendula Ház 

8237 Tihany, Major utca 67.

A tihanyi Belső-tó partján egy interaktív kiállításon ismerkedhetünk a levendulatermesztés hagyományával, illetve a félsziget múltjával és jelenével. Az izgalmas tárlat megmutatja, milyen volt ez az egykor dühöngő vulkánokban gazdag terület, és mára hogyan vált a Tihanyi-félsziget a harmónia földjévé. A Levendula Házhoz egy élménykert is tartozik, így ha az eső pár perce alábbhagy, ide is érdemes kimerészkedni.

A Levedula Ház interaktív kiállítással vár a Balaton partján
Forrás: Levendula Ház Látogatóközpont

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

8230 Balatonfüred, Tagore sétány 333/3 hrsz. 

A füredi Tagore sétány közepén, pár lépésre a kikötőtől, zárt térben, csapadéktól védve tanulmányozhatjuk a Balaton élővilágát, különös tekintettel a tóban élő halfajokra. 15 édesvízi akvárium és 2 terrárium a környék állatvilágát mutatja be, míg további 2 akvárium az Adriai-tengerben jellemző halakat tárja elénk. A középső teremben a látogatók a témában egy ismeretterjesztő filmet is megtekinthetnek.

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum) 

8360 Keszthely, Kastély utca 1. 

Keszthely legismertebb látnivalója, a barokk stílusban épült kastély állandó kiállításával a Festetics család életébe enged bepillantást. A 18. században felhúzott, 101 szobás palotában rendszeresek a zenei koncertek, falai között számos tárlat kapott helyet, sőt itt találjuk Európa legnagyobb főúri könyvtárát is.

Festetics-kastély (Helikon Kastélymúzeum) 
Fotó: Shutterstock

Afrika Múzeum és állatkert

8312 Balatonederics, Kültelek 11. 

Ha nyaralásunk alatt az eső áztatta Balatonról képzeletben legszívesebben Afrikába repülnénk, keressük fel az északi part apró településének 1984-ben alapított múzeumát. Az itteni gyűjtemény dr. Nagy Endre Afrika-kutató néprajzi örökségét őrzi, de a miniállatkertben zebrákat, tevéket, antilopokat és struccokat is megcsodálhatunk.

Afrika Múzeum és állatkert

Tapolcai-tavasbarlang

8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3. 

A város alatt megbúvó tavasbarlangot ladikba ülve fedezhetjük fel, a fogadóépület termeiben pedig a karsztvidékről tekinthetünk meg egy izgalmas kiállítást. A legkisebbek még egy kúszóbarlangban is kalandozhatnak, míg a felnőttek ügyességét egy ún. kőtapogató teheti próbára.

Tapolcai-tavasbarlang

Veszprémi várnegyed

A X-XI. században épült veszprémi várnegyed területén napjainkban számos történelmi látnivalót találunk. A Hősök Kapuján átlépve a város egyik szimbóluma, a Tűztorony magasodik majd fölénk, de helyett kapott a területen 3 múzeum (Modern Képtár, Csikász Galéria, Dubniczay-palota) is. A várnegyed központjában elhelyezkedő Szent Mihály-székesegyház neoromán létesítménye közelében pedig a település legrégebbi középkori épülete a Szent György-kápolna is meglátogatható.

Veszprémi várnegyed

Csigó-malom

8286 Gyulakeszi, Kossuth utca 109. 

Bartunek Katalin iparművész régiséggyűjteménye egy gyönyörűen helyreállított középkori malom falai között rendezkedett be. Itt összesen 3000 négyzetméteren merülhetünk el az antik bútorok, használati tárgyak, könyvek, festmények és ruhák széles választékában, melyek természetesen meg is vásárolhatók.

Csigó-malom

Fordított ház

8600 Siófok, Május 1. utca 1. 

Siófok és Balatonszéplak-felső határában található a Balaton legfurcsább turisztikai látványossága, melynek meglátogatása – akár esőben, akár napsütésben – szó szerint szédületes élmény! A kétszintes fordított ház kívül-belül fejjel lefelé került berendezésre, ráadásul a készítők arra is figyeltek, hogy a szobatípusok mindegyike számtalan vicces fotóponttal is szolgáljon a vendégeknek.

Fordított ház
Fotó: www.hellosiofok.hu

Hajózástörténeti Látogatóközpont

8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50. 

A különleges, hajó alakú építményben 400 négyzetméteren egy interaktív kiállításon terepasztalok, makettek és szimulátorok segítségével ismerkedhetünk meg a balatoni hajózás történetével. A kilátóként funkcionáló hajóárboc tetejéről pedig csodálatos panoráma tárul elénk.

Hajózástörténeti Látogatóközpont
Fotó: Horváth Zsolt

Pannon Csillagda

8427 Bakonybél, Szt. Gellért tér 9. 

Veszprémtől körülbelül másfél órányi autóútra találjuk Magyarország első számú csillagászati centrumát, mely rossz idő esetén tökéletes programlehetőség a Balatonnál nyaralók számára. A Pannon Csillagda kiállításai bevezetnek bennünket a csillagászat és az űrkutatás történetébe, ráadásul itt működik Közép-Európa egyetlen Ultra HD felbontású digitális planetáriuma is.

Pannon Csillagda
Forrás: Pannon Csillagda, Bakonybél

Jókai Mór Emlékház

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 1. 

Jókai egykori nyaralója mára emlékmúzeumként őrzi az író hagyatékát, bepillantást engedve a Füreden töltött nyarak mindennapjaiba. A villában megtaláljuk többek között a művész íróasztalát, saját készítésű rajzait és elefántcsont-faragványait, illetve ásvány- és csigagyűjteményét; míg első felesége, Laborfalvi Róza, színésznő nyomán különböző színpadi kellékeket vehetünk szemügyre.

Jókai Mór Emlékház
Fotó: www.hellosiofok.hu

Csukás Színház

8624 Balatonszárszó, Jókai Mór utca 2. 

Főként a kisgyermekes családok nyaralását mentheti meg a Balatonszárszón üzemelő Csukás Színház valamely előadása. Az ország egyetlen, kizárólag gyermekdarabokat játszó intézménye a nyár folyamán rendre elhozza színpadára Csukás István legismertebb karaktereit (pl. Süsü, A nagy ho-ho-ho-horgász, Pom Pom).

Balaton esőben gyerekkel: Csukás Színház
Fotó: www.balatonszarszo.hu

Kripta-villa

8640 Fonyód, József utca 14. 

Abrudbányai-Rédiger Ödön és szerelme, Magdus tragikus sorsának állít emléket a felújított fonyódi Kripta-villa, mely 2017 óta fogad látogatókat. A nő három héttel az esküvő előtt váratlanul elhunyt, kedvese pedig gyönyörű kilátással bíró mediterrán villát építtetett a tiszteletére 1941-ben. A szobák egyikében márványból kifaragott nászágyban jelenleg Magdus és Ödön fekvő mása is megtekinthető.

Kripta-villa

További balatoni programok, ha az esős idő nem szól közbe: