40+ remek beltéri program a Balaton északi és déli partján borús, esős időre

A Balaton partján sincs okunk elkeseredni, ha egy kissé csapadékosabbá válik az időjárás, mivel temérdek izgalmas beltéri program és látnivaló várja a felnőtteket és gyerekeket a magyar tenger környékén. Összeválogattuk nektek a legizgalmasabbakat, hogy a nyaralás minden percét kiélvezhessétek.

ÉSZAKI PART

Afrika Múzeum, Balatonederics

Egy talpalatnyi Afrika bújik meg a Balaton-felvidéken, Tapolcától nem messze, Balatonedericsen. Az épületben berendezett izgalmas vadászati és néprajzi gyűjteményt állatpark öleli körbe, de az ingyenes minidzsungel és az afrikai életkép is élménydús kikapcsolódást kínál az idelátogatóknak.

8312 Balatonederics, Kültelek 11. | Weboldal

Fotó: Györkő Zsombor

Balatoni Múzeum, Keszthely

Keszthely varázslatos városában található a Balaton legrégebben létrehozott és máig egyetlen hivatalos múzeuma, a Balatoni Múzeum is, ami 1898 óta várja a látogatókat. A különböző tárlatokon keresztül mindent megtudhattok a régióról, a tó élővilágától kezdve, a környéken élő lakosság kultúráján át a 20. századi vízparti divatig.

8360 Keszthely, Múzeum u. 2. | Weboldal

Fotó: Györkő Zsombor

Balaton Színház, Keszthely

Amennyiben egy kis kultúra is belefér a nyaralásba, akkor váltsatok jegyet a keszthelyi Balaton Színház egyik népszerű darabjára. Sokszínű programkínálatukban vannak kiállítások, koncertek és különböző előadások is, így garantálják, hogy a család minden tagja találjon magának kellemes elfoglaltságot.

8360 Keszthely, Fő tér 3. | Weboldal

blank
Fotó: Balaton Színház Facebook

Bobo Fun Park, Alsópáhok

A Bobo Fun Park egyszerre játszóház, trambulinpark, élményközpont és rendezvényhelyszín. A Balaton szomszédságában, Alsópáhokon három emelet magas beltéri mászófalak, kötélpálya, lézerlabirintus, „igazi” barlang, ninjapálya, VR-szimulátorok és sok más izgalmas aktivitás várja a család minden tagját.

8394 Alsópáhok, Kolping utca | Weboldal

blank

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, Balatonfüred

Esősre fordult az idő a nyaralás alatt? Irány Balatonfüred, hiszen a Tagore sétány közepén, pár lépésre a kikötőtől vár minket a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, ahol 15 édesvízi akvárium, 2 terrárium és egy kerti tó a környék állatvilágát, míg további 2 akvárium az Adriai-tenger halfajtáit tárja elénk.

8230 Balatonfüred, Tagore sétány 333/3 hrsz. | Weboldal

blank
Fotó: Bodorka Vízivilág Látogatóközpont Facebook

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

A balatonedericsi Csodabogyós-barlangot hazánk kilencedik leghosszabb barlangjaként tartják számon. Az örökzöld cserjéről, a szúrós csodabogyóról elnevezett, fokozottan védett barlang látványos hasadékait, járatait és képződményeit izgalmas alap- és extrém túrákon is megismerhetitek.

8312 Balatonederics, Csodabogyós-barlang bázis | Weboldal

blank
Fotó: Csodabogyós-barlang, Balatonederics Facebook

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

Június 8-án birtokba vehették a múzeum szakemberei a Laczkó Dezső Múzeum kívül-belül színvonalasan felújított épületét. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően nemcsak a 120 éves épület szépült meg, hanem a nyitótárlat is kivételes kulturális értéket képvisel. A nagyközönség október 29-ig látogathatja az Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított páratlan kiállítást.

8200 Veszprém, Török Ignác utca 7. | Weboldal

FOTON Audiovizuális Centrum, Veszprém

Idén nyílt meg a számos izgalmas programot ígérő multifunkcionális és kulturális központ Veszprémben, ahol a különböző művészeti ágak mindegyikével találkozhattok, kezdve a filmvetítésektől, a művész- és közönségtalálkozókon át egészen a workshopokig.

8200 Veszprém, Vár utca 17. | Weboldal

blank
Fotó: FOTON Audiovizuális Centrum Facebook

Garda Akvárium, Tihany

A Garda Akvárium Látogatóközpontban közelebbről is megismerhetjük hazánk legnagyobb természeti kincsének vízi élővilágát. Az egyes halfajokat 15 különböző, édesvízi akváriumban vehetjük szemügyre, a kihelyezett információs táblák segítségével pedig kicsik és nagyok egyaránt elmélyíthetik az ismereteiket.

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 11. | Weboldal

blank
Fotó: Garda Akvárium

Gyenesdiási Vízimalom

Több mint 500 évvel ezelőtt már őrölt a János-forráshoz közeli Gyenesdiási Vízimalom, amely mostanában inkább pékmúzeumként és herbáriumként üzemel, az udvarán illatos fűszernövényekkel. Gyermekek számára külön élmény a régi időkkel és a természettel való ismerkedés, na meg a helyben sült kovászos kenyér.

8315 Gyenesdiás, Malom utca 7. | Weboldal

blank
Fotó: gyenesdias.info.hu

Helikon Kastélymúzeum, Keszthely

Keszthely legnagyobb látványossága tagadhatatlanul a Festetics-kastély: a ma Helikon Kastélymúzeum néven működő intézmény Magyarország leglátogatottabb kastélya. Építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte el, az épület pedig közel 200 évig a nemesi család tulajdonában maradt, akik jelentős szerepet játszottak az ország politikai, gazdasági, tudományos és kulturális életében. Jelenleg öt kiállítás tekinthető meg a falai között, illetve nem szabad kihagyni a Helikon könyvtárat sem, ami a mai napig Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára. A mesés kastélyparkot is érdemes felfedezni, hiszen a nemrég felújított területen újra eredeti pompájában látható az ikonikus Oroszlános kút is.

8360 Keszthely, Kastély utca 1. | Weboldal

blank
Fotó: Seres László drónfotó és videó

Herend Porcelanium Látogatóközpont

A Bakony hegyei között bújik meg a világ legnagyobb porcelángyára, a Herendi Porcelánmanufaktúra: valódi hungarikumról beszélünk, melynek termékei után egykoron királyok kapkodtak. Lessetek be a porcelánkészítés kulisszái mögé, válogassatok a manufaktúra több száz darabos dísztárgy-, csésze-, tányér- és porcelánfigura-kínálatából, és egyetek Herendi étkészletből a szomszédos Apicius Étteremben!

8440 Herend, Kossuth Lajos utca 140. |  Weboldal

blank
Fotó: Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. Facebook

Hévízi Tófürdő

A 4,44 hektáros kiterjedésű Hévízi-tó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes gyógyvize, amely egész évben alkalmas a fürdőzésre. A forró víz egy 38 méter mély karsztbarlangból tör fel a felszínre, míg a viszonylag gyors vízfolyásnak köszönhetően a tó vize 72 óránként cserélődik. Reumás megbetegedések mellett a gyógyvíz gerinc-, ízületi-, bőr- és nőgyógyászati betegségekre is jó, illetve elősegíti a mozgásszervi rehabilitációs folyamatot.

8380 Hévíz, Dr. Schulhoff Vilmos sétány | Weboldal

blank
Fotó: Hévízi Tófürdő Facebook

Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred

Jókai egykori nyaralója mára emlékmúzeumként őrzi az író hagyatékát, bepillantást engedve a Füreden töltött nyarak mindennapjaiba. A villában megtaláljuk többek között a művész íróasztalát, saját készítésű rajzait és elefántcsont-faragványait, illetve ásvány- és csigagyűjteményét, míg első felesége, Laborfalvi Róza színésznő nyomán különböző színpadi kellékeket vehetünk szemügyre.

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 1. | Weboldal

blank
Fotó: hellosiofok.hu

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

A Keszthelytől alig több mint 20 kilométerre fekvő, Kehidakustány névre hallgató, apró községben található a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő. A létesítmény 2400 m2 vízfelülettel, 13 medencével, bel- és kültéri csúszdákkal, 34-36 °C fokos gyógymedencékkel, sodró- és gyerekmedencékkel várja vendégeit egész évben.

8784 Kehidakustány, Kossuth u. 62. | Weboldal

blank
Fotó: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

Kinizsi-vár, Nagyvázsony

Nagyvázsony községének domboldalán, a Vázsonyi-Séd patak forrásánál bukkanhatunk a 15. században épült Kinizsi-várra. A nemrégiben teljesen felújított vár körbejárása az egész család számára izgalmas élményt kínál, amelyet interaktív kiállítás, rendezvényterem, múzeumi shop és kávézó tesz teljessé. A minden csatában diadalmaskodó Kinizsi Pál vára egész évben várja a látogatókat, a nyári szezonban 10 és 19 óra között.

8291 Nagyvázsony, Kinizsi utca 96. | Weboldal

blank
Fotó: NÖF

Lóczy-barlang, Balatonfüred

Balatonfüred városának peremén, a Tamás-hegy aljában bukkanhatunk rá a nyári hőségben kellemes menedéket nyújtó Lóczy-barlangra. A barlang egész nyáron látogatható, a szakvezetéses túrák során pedig körülbelül fél óra alatt bejárhatjuk a látványos mészkőrétegekkel tarkított geológiai képződményt.

8230 Balatonfüred, Öreghegyi út 51. | Weboldal

blank
Fotó: Egri Csaba/bfnp.hu

Modern Műtár, Balatonfüred

Modern Műtár néven április végén európai színvonalú kiállító- és közösségi tér nyílt Balatonfüreden. A műtárban Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész gyűjteménye talált otthonra. A megújult épületekben megtekinthető, párját ritkító gyűjtemény egy zamatos szelet a magas kultúrából, melyet a házaspár ötvenéves gyűjtőmunkája előzött meg. Az Európa összeköt elnevezésű állandó tárlatot június 23-ától időszakos kiállítás egészíti ki.

8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 3-5. | Facebook

blank
Fotó: Modern Műtár Facebook

Művészetek Háza, Veszprém

A veszprémi Művészetek Háza 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy egy helyről irányítsák a régió művészeti életét. A törekvés hamarosan valósággá vált, és mára már öt különböző kiállítóhelyen – a Modern Képtárban, a Csikász Galériában, a Dubniczay-palotában, a Várgalériában és a Magtárban – szerveznek időszaki kiállításokat, konferenciákat és kisebb fesztiválokat.

8200 Veszprém, Vár utca | Weboldal

blank
Fotó: Művészetek Háza Veszprém Facebook

Ha megéheznétek a programozás közben:

Pannon Csillagda, Bakonybél

Veszprémtől körülbelül másfél órányi autóútra találjuk Magyarország első számú csillagászati centrumát, mely rossz idő esetén tökéletes programlehetőség a Balatonnál nyaralók számára. A Bakonybélben kialakított látogatóközpont komplex élményprogramot kínál. Csillagászati távcsőparkja mellett digitális planetárium, továbbá csillagászati és űrkutatás-történeti kiállítások csábítanak oda. Rendszeres filmvetítések alkalmával az IMAX mozikból ismert, kényelmes fotelszékekben foglalhatnak helyet a csillagda vendégei, akiknek a HD képnél kétszer nagyobb felbontású 3D képminőségnek köszönhetően valódi kozmikus utazásban lesz részük.

8427 Bakonybél, Szt. Gellért tér 9. | Weboldal

blank
Fotó: Pannon Csillagda Facebook

Sümegi vár

Ha már úgyis a Balaton északnyugati részén kalandozunk, érdemes Sümeg felé tennünk egy kis kitérőt. Itt található ugyanis a Balaton egyik legnépszerűbb úti célja, amely kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartogat izgalmakat. A magányos hegy csúcsán tornyosuló Sümegi vár a 13. században épült, mégis a mai napig lenyűgöző látványt nyújt, köszönhetően annak, hogy folyamatosan karbantartják. A vár legtetején elénk táruló festői panoráma mellett többféle informatív kiállítás várja a látogatókat, valamint korhű lovagi bemutatókkal is készülnek az érdeklődőknek.

8330 Sümeg, Vároldal utca 5. | Weboldal

blank
Fotó: Seres László drónfotó és videó

Szigligeti vár

A Balaton északi partja fölött, a vulkanikus hegy kúpján emelkedő szigligeti vár mesébe illő falai kalandos életútról mesélnek. A fellegvárban színes kulturális programok várnak, a Tapolcai-medence tanúhegyeire és a Balaton csillogó vizére nyíló kilátás pedig minden pillanatot megér. A vár kutyabarát.

Tovább a weboldalra >>

blank
Fotó: szigligeti-var.hu

Szendrey Júlia Emlékház, Keszthely

A Petőfi Sándor múzsájaként ismert Szendrey Júlia szülőházában alakították ki a kiváló írónő és költő irodalmi életműve előtt tisztelgő emlékházat. A kiállításon betekintést nyerhetünk Sándor és a keszthelyi születésű Júlia kapcsolatába. A korábbi emlékszobát folyamatosan bővítik, még további két terem átadása várható a nyár folyamán. Az helyszín előzetes bejelentkezést követően, tárlatvezetéssel látogatható.

8360 Keszthely, Szendreytelep | Weboldal

blank
Fotó: Szendrey Emlékház Facebook

Tapolcai tavasbarlang

A Balaton-felvidék egyik legbájosabb gyöngyszeme számos izgalmas látnivalóval és élményekkel várja az idelátogatókat, kezdve a talán legnagyobb népszerűségnek örvendő Tapolcai-tavasbarlanggal. A földalatti barlang kristálytiszta víztükröt rejt, a lenyűgöző cseppkőformációkat pedig csónakázás közben fedezhetitek fel. Esőben érdemes még bejárni a a Városi múzeumot is.

8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3. | Weboldal

blank
Fotó: Györkő Zsombor

Villa Romana Baláca, Nemesvámos

Minden kétséget kizáróan a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme a Nemesvámos határában található római kori villagazdaság és romkert, a Villa Romana Baláca. A régészeti kincsekben bővelkedő helyszín hosszú várakozás után tavaly vált újra látogathatóvá, idén pedig még több eseménnyel nyújt bepillantást az ókor mindennapjaiba. A Balaton-parttól alig 10 km-re található Baláca Élménypark ugyanis egy cseppnyi Itáliát és megszámlálhatatlan új és emlékezetes élményt csempész a térség életébe.

8248 Nemesvámos, Balácapuszta | Facebook

DÉLI PART 

Balatonfenyvesi kisvasút

Kisvasút, de annál nagyobb élmény a déli parton járva hazánk utolsó gazdasági vasútján utazni egy jót. A két vonalon, Balatonfenyves és Somogyszentpál, illetve Balatonfenyves és Csisztafürdő között zakatoló vonatokon az időjárás függvényében akár nyitott kocsikban is utazhatunk.

Tovább a weboldalra >>

blank
Fotó: MÁV

Bala-Toni Retro Múzeum, Balatonfőkajár

A múzeum remek úti cél a retró rajongóinak: míg a kiállított tárgyak az idősebb korosztály számára édes emlékeket idézhetnek elő, a fiatalabbaknak nagyszerű lehetőséget nyújtanak a játékos módon tanulásra. A tárlatban szerepelnek használati tárgyak, járművek és ruhadarabok is, de egy Utasellátó is helyet kapott a múzeumban.

8164 Balatonfőkajár, Petőfi Sándor utca 47. | Weboldal

blank
Fotó: Bala-Toni Retro Múzeum Facebook

Berek Világa Látogatóközpont, Fonyód

Ha csillapíthatatlan a vágy, hogy megismerjétek a Nagyberek világát, itt a lehetőség! A fonyódi Berek Világa Látogatóközpontban minden korosztályt megszólító interaktív kiállítás, filmvetítések és csoportos foglalkozások engednek bepillantást a vidék és a természet kincseibe.

8640 Fonyód, Hangár utca 17. | Weboldal

blank
Fotó: bfni.hu

Még több varázslatos látnivaló Fonyódon:

Csavargőzös Műemlékhajó, Balatonboglár

A balatonboglári Móló sétány kikötőjének állandó tagja az 1872-ben épült Balaton nevű csavargőzös, amely az 1800-as években még Révfülöp és Balatonboglár között közlekedett. Azóta felújították, és a gőzhajózást ismerteti meg a nyaralókkal. A fedélzeten van gyerekterem is, így családos programnak sem utolsó.

8630 Balatonboglár, Móló sétány 1. | Weboldal

blank
Fotó: Csavargőzös Facebook

Csillagvár Múzeum, Balatonszentgyörgy

Balatonszentgyörgyön bújik meg a Festetics család egykori vadászkastélya, mely nemcsak hazánkban, de a világon is egyedülálló. A csillag alaprajzú, 200 éves épületben ma programkavalkád, huszármúzeum és a középkori mindennapokat bemutató tárlat, továbbá szabadtéri színpad is várja a látogatókat.

8710 Balatonszentgyörgy, Csillagvár 3. | Weboldal

Csukás Színház, Balatonszárszó

Balatonszárszón találjuk hazánk egyik fedett, szabadtéri színházát, amely a város kulturális életének kiemelkedő központja. Az épületben egészen 2004-ig kertmozi működött, majd 2011-ben létrejött a Csukás István nevét viselő színház. A repertoárral alapvetően a gyermekközönséget szeretnék megszólítani, így főként zenés mesejátékokat, sokszor Csukás István életművéhez kapcsolódó történeteket vonultatnak fel. Ugyanakkor felnőtteknek szóló darabokat is elcsíphetünk, valamint izgalmas előadásokat és koncertek közül is szemezgethetünk.

8624 Balatonszárszó, Jókai Mór utca 2. | Weboldal

blank
Fotó: balatonfoldvar.info.hu

Hajózástörténeti Látogatóközpont, Balatonföldvár

A balatonföldvári látogatóközpont célja, hogy megismerhessük a balatoni hajózás történetét és kultúráját, mindezt érdekes és interaktív módszerekkel. A kerekesszékkel is megközelíthető, hajóalakú múzeumépületben van mozi, kávézó és tematikus játszószoba is, a legtetején pedig kilátótorony vár, lenyűgöző panorámával.

8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50. | Weboldal

blank
Fotó: Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont Facebook

Igali Gyógyfürdő

A gyógyfürdőben 13 különböző medence és négy szauna található, illetve olyan kiegészítő szolgáltatások vehetők igénybe, mint a masszázs és szépségszalon. Az Igali Gyógyfürdő többek között víz alatti masszázzsal, parafangó kezeléssel és terápiás masszázzsal várja vendégeit, a Balatontól mindössze 40 kilométerre.

7275 Igal, Rákóczi tér 30. | Facebook

blank
Fotó: Igali Gyógyfürdő Facebook

József Attila Emlékház, Balatonszárszó

Ha van valami, amiért érdemes Szárszóra látogatni, az a József Attila Emlékház. A kiállítótérnek otthont adó épület az, ahonnan József Attila utolsó estéjén útnak indult. A Horváth-kert panzióban – melynek szárszóiak voltak a tulajdonosai – József Attila nővérei és a költő két szobát béreltek. Az ilyen jellegű múzeumoktól eltérően ez egy rendkívül modern, korszerűen felépített emlékház, mely hazánk egyik legnagyobb költője előtt hajt fejet. Az Idesereglik, ami tovatűnt kiállítás mellett, 2020-ban elkészült egy kültéri, 8 helyszínből álló tematikus sétaút is, a Vers Utca, mely egyedülálló élményt nyújt az irodalomkedvelőknek.

8624 Balatonszárszó, József Attila utca 7. | Weboldal

blank
Fotó: KulTúrázó

Katica Tanya, Patca

Hazánk egyedülálló élményközpontjában több mint 100-féle játékot próbálhattok ki. A hagyományőrző programok mellett itt találhatjátok Közép-Európa legnagyobb óriás csúszdaparkját, beltéri interaktív mászófalat, gokartpályát, valamint állatsimogatót is. Csak győzzetek választani a programok közül!

7477 Patca, Hrsz 025. | Weboldal

Kripta-villa, Fonyód

Amennyiben az időjárás mélabúsba csapna át balatoni tartózkodásunk ideje alatt, keresve sem találhatunk illőbb programot a Kripta-villa meglátogatásánál! A tragikus szerelmes történet eme bizarr emlékművét 1941-ben építtette Abrudbányai-Rédiger Ödön, menyasszonya, Magdus tiszteletére, aki pár héttel esküvőjük előtt távozott a túlvilágra. A villa belsejében most újra egy ágyban, kézenfogva fekszik egymás mellett a két márványszerelmes. Az épületben jelenleg a Villa Kávézó üzemel.

8640 Fonyód, József utca 14.

blank
Fotó: Békési József

Pipo-várkastély, Ozora

A Balatontól mindössze egy órányira fekszik Ozora települése és annak reneszánsz korszakot idéző várkastélya. Az ozorai várkastély Filippo Scolarinak, másik nevén Ozorai Pipónak, hitvesének, Borbálának és egyben a lovagi kultúrának állít maradandó emléket. A kastélyban interaktív elemekkel megtoldott kiállítások, korhűen berendezett termek és a meghitt belső udvar idézi meg a régmúltat.

7086 Ozora, Várhegy utca 1. | Weboldal

blank
Fotó: NÖF

Simontornyai vár

A Simontornyai vár egy reneszánsz műemlék, amelyet 1277-ben építtetett Salamon fia, Simon, akkori alországbíró. A gótikus stílusú vár a mai napig az ő nevét viseli, helyreállításokat pedig legutóbb 1974-ben végeztek rajta. A vár és az ahhoz tartozó kiállítások a nyári szezonban keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között látogathatóak.

7081 Simontornya, Vár tér 10. | Weboldal

blank
Fotó: Kurka Géza

Siófok Víztorony

Siófok szívében található a város emblematikus épülete, a 45 méter magas Víztorony. A tetejére két panorámalifttel juthattok fel, ahol 360 fokos, csodálatos balatoni kilátás vár benneteket. Ha kigyönyörködtétek magatokat, próbáljátok ki a toronyban kialakított kávézót, oxigénbárt és élményközpontot is.

8600 Siófok, Fő tér 11. | Weboldal

blank
Fotó: Siófok Guide

Zalakarosi Gyógyfürdő

A Zalakarosi Gyógyfürdő 96 fokos gyógyvize 2500 méter mélyről tör fel. A komplexum részét képezi egy fedett fürdő, egy gyógycentrum és egy fürdőhotel. Hogy a vendégek igazán átadhassák magukat a fürdőélménynek, különleges szolgáltatások is rendelkezésükre állnak, ilyenek például a szaunaszeánszok, a masszázsok, az aquafitness és a szolárium.

8749 Zalakaros, Termál út 4. | Weboldal

blank
Fotó: Zalakarosi Fürdő Facebook