17 remek gasztrohely a Balaton északi partján, amit megéri útba ejteni ezen a nyáron

Mikor már a Balaton-felvidék legszebb kilátásai mellől egy pohár jófajta balatoni bor vagy egy falat szezonális finomság mellé vágyódnátok, vegyétek nyakatokba az északi partot és kóstoljátok végig a Balaton lankáinak legjavát!

APáholy

Beszédes neve nem hagy senkiben sem kétséget, a balatongyöröki APáholy asztalai mellől szó szoros értelembe vett mesés kilátás és ínycsiklandó ételek társaságában pillanthatunk le szeretett Balatonunkra. A Szépkilátó szomszédságában bármely jóleső korty és szezonális falat könnyedén csúszik majd.

8313 Balatongyörök, Eötvös Károly utca 153. | Facebook

Fotó: APáholy Facebook-oldala

Balogh Pincészet

Pécselyen, a Balaton-felvidék szívében várja a finom borok kedvelőit a Balogh Pincészet borterasza. A szőlőt helyben termelik, környezettudatos technológiával. Boraikat reduktív technológiával készítik, ezzel is megőrizve a frissességüket és zamatukat, hogy a poharakban megízlelhessünk egy cseppnyi Balatont.

8245 Pécsely, Balatoni út 17. | Weboldal | Facebook

Bitang Burger

A Balaton északi partjának megkerülhetetlen hamburgerezője a Bitang Burger, ami sosem okoz csalódást. Céljuk, hogy a kifogástalan ételek mellett családias hangulatot teremtsenek, valódi közösséget építve. Az állandó választék mellett elérhetőek időszakos ajánlatok is, így a vendégek mindig találhatnak maguknak valami újdonságot. A smokerben füstölgő húsok, bio lisztes bucik és magas minőségű alapanyagok ugyan megkerülhetetlen résztvevők, de a kezdetek óta figyelnek rá, hogy a glutén- és laktózérzékenyek, valamit vegán étrendet követő vendégek is jóllakjanak náluk.

8226 Alsóörs, Endrődi Sándor utca 24/a | Weboldal | Facebook

blank

Borbarátok

Ahol annak idején az árnyékot adó, öreg diófa alatt kóstolgatták a finom borokat a barátok, ma a Borbarátok Vendéglő és Panzió, valamint az alapító dédnagypapa, Fata István nevét viselő FATA Pince várja az ideérkezőket a hegyvidéki borkóstolás és balatoni gasztroörömök kettősére, illetve meghitt, békés pihenésre.

8258 Badacsonytomaj, Római út 88. | Weboldal | Facebook

blank

Brix Bistro

A Bonvital Wellness & Gastro Hotel**** superior, Brix Bistro névre keresztelt á la carte éttermét hévízi kiruccanásunk alkalmával feltétlenül érdemes kipróbálni. Az étterem fő specialitása, hogy fogásaik alapját szezonális és hagyományos alapanyagok adják, melyet tökéletesen ötvöznek új gasztronómiai trendekkel, kreatív és különleges ízkombinációkkal. Ételkülönlegességeik széles palettáján kívül természetesen rendkívüli italválasztékuk is hozzájárul a felejthetetlen gasztrokalandokhoz. Folyamatosan változó étlappal, modern gasztronómiával, széles borválasztékkal, tematikus estekkel, borkóstolókkal, élőzenével, kávé- és koktélkülönlegességekkel várják a hozzájuk érkezőket.

8380 Hévíz, Rákóczi u. 18. | Weboldal | Facebook | +36 83 900 125

blank

Casa Christa

A Balaton-felvidéken toszkán hangulatot idéző Casa Christa apartmanházai után 2022 márciusában nyitotta meg lenyűgöző panorámát nyújtó éttermét, amely rövid idő alatt belopta magát az emberek szívébe. Az elbűvölő étterem és terasza kifogástalan kiszolgálással várja a vendégeket, szőlősorok és 2000 mandulafa ölelésében, az év minden napján. Ez a miliő azonban csak hab a tortán, hiszen a Casa Christa csapatának elsődleges célja, hogy a hozzájuk betérő vendégek a lehető legjobban érezzék magukat a birtokon tett látogatásuk során – megszeressék a helyet, ahová később szívesen visszatérnek.

A vendégszeretetüket igazolja, hogy a Casa Christa tulajdonosait a tavalyi évben elnyert Michelin Bib Gourmand-díj után ismét hatalmas megtiszteltetés érte, ugyanis a Dining Guide nekik ítélte oda az Év Szerethető Étterme címet is. A vendégek tehát immáron díjnyertes és tapasztalt séfek kiváló alapanyagokból készített, szezonálisan változó kompozícióit kóstolhatják végig, helyi és országosan elismert borászok boraival párosítva. A gasztronómiai élmények után a hét, toszkán stílusban felújított présház hív minket feltöltődésre, hol saját használatú wellnessrészleggel, hol látványpincével, hol pedig a legszebb balatoni panorámával.

Mi az a Michelin Bib Gourmand-díj?

Ha egy étterem ezzel a minősítéssel rendelkezik, az annyit tesz, hogy mérsékelt árak mellett kiváló minőségű ételek választékára számíthatunk.

8233 Balatonszőlős, Izabella út | Weboldal | Facebook | +36 70 881 5796

blank

Fészek -Étel és Hotel-

A zánkai Fészek egyetlen karnyújtásnyira a Balatontól testesíti meg mindazt, amire egy jóleső balatoni nap után vágyhat az ember. Étlapon szereplő tradicionális és mediterrán fogásaikban a Balaton-felvidék legremekebb alapanyagai öltenek testet és születnek újjá. Káli pizzáik újrafogalmazzák a kerek, olasz tésztacsodát, de leveseik, elő- és főételeik egyaránt tartogatnak egy-egy ínycsiklandó csavart. És ha abban a szerencsében van részetek, hogy pihenésképp családias szálláshelyet kerestek, ne menjetek tovább, hiszen puha ágyakkal is vár a Fészek.

8251 Zánka, Rákóczi út 69. | Weboldal | Facebook

blank

Fűszerkert Étterem

Tradicionális ízek, modern konyha – ez a Fűszerkert Étterem titka. Megújult környezetben, új étlappal várnak benneteket az Echo Residence Hotel területén belül, varázslatos tihanyi panorámával. Az étterem séfje új irányt ad az ételeknek: bátran kombinálja a megszokott magyar ízvilágot az újhullámos mediterrán konyhával, a hely nevéhez hűen, a fűszerkert kincseit felhasználva. Ha mindez még nem lenne elég, az ellenálhatatlan fogásokhoz a térség legfinomabb borai társulnak. Asztalt foglalni a +36 30 605 6311 telefonszámon tudtok.

8237 Tihany, Felsőkopaszhegyi utca 35. | Weboldal | Facebook

blank

Gusto 13

Veszprém városának meghatározó gasztronómiai ékköve az immár 20 éve működő Gusto 13, amely számtalan elismerést tudhat magáénak. Az étlapot két részre lehet bontani: az egyik felét egy innovatív, de hagyománykövető, modern bisztrókonyha jellemzi, ahol egyre nagyobb hangsúlyt kap a minőségi magyar alapanyagok használata. A másik fele főleg olasz, mediterrán alapanyagokra épül, ennek legfőbb oka az, hogy a személyzet hathetente kiutazik a Friuli-Giulia-Venezia tartományba, helyi hozzávalókért. Bármelyik stílusú fogásra is essen választásunk, nem fogunk csalódni, érkezés előtt viszont ajánlott asztalt foglalni!

8200 Veszprém, Csermák Antal utca 13. | Weboldal | Facebook

blank

Klassz Kultbisztró

Egyszerre állja meg a helyét nyüzsgő közösségi térként és hangulatos bisztróként a Keszthely szívében található Klassz Kultbisztró. A sokszínű, barátságos vendéglátóhelyen a nemzetközi ízek a Balaton kiváló boraival találkoznak, akár éppen egy fesztelen kulturális program keretében.

8360 Keszthely, Kossuth Lajos utca 41. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Klassz Kultbisztró Facebook-oldala

Mérce

A szigligeti kikötőtől alig pár száz méterre, békés környezetben vár a mediterrán ízekkel kecsegtető Mérce. Az olasz és a spanyol konyha legjavát tűzhetjük villánkra a környék színfoltjának számító vendéglátóhelyen, amely szabadtéri koktélbárból avanzsálódott szezonálisan nyitva tartó izgalmas bisztróvá.

8264 Szigliget, Réhelyi út 38. | Weboldal | Facebook

blank

Petrányi Pince

A csopaki Szitahegyen megbúvó Petrányi Pince a balatoni borvidék egyik rejtett gyöngyszeme. A díjnyertes borok mellett a szezonálisan változó, főként helyi termelők alapanyagaira épülő ételkombinációikat sem érdemes kihagyni. A dolce vitához ráadásul még csodálatos balatoni panoráma is társul, amely télen-nyáron várja a magyar tenger szerelmeseit!

8229 Csopak, Homokbánya utca 31. | Weboldal | Facebook

blank

Pöttyös Bögre Kávézó és Reggelizde

Végtelen bájával mindenkit két pillanat alatt levesz a lábáról Gyenesdiás utánozhatatlan reggelizője, a tornácos teraszával már messziről hívogató Pöttyös Bögre. A házikóba belépve családias hangulat fogad, a friss és finom reggeliételek széles választéka pedig rögtön visszatérésre csábít.

8315 Gyenesdiás, Madách utca 2. | Facebook

blank
Fotó: Pöttyös Bögre Kávézó és Reggelizde Facebook-oldala

Sipos Borház

Badacsony nagy múltú, generációkról generációkra szálló Sipos Borházának teraszáról mesés panorámában gyönyörködhetünk. A mindennapokat a roppanós boroknak és kiváló ételeknek szentelő borházban hónapról hónapra színházi estek, bormozi és élő zene társaságában pihenhetünk meg.

8257 Badacsonytomaj, Szőlő út 23. | Weboldal | Facebook

blank

Taberna Infinito

Nemcsak nevében, de teraszáról nyíló páratlan panorámájában is határtalan a Kisapátihegyen található Taberna Infinito. A tanúhegyek ölelte mediterrán élményteraszon tapasok és egy üveg bor társaságában szinte csak úgy elröppen az idő. Fatálon érkező grillételek, mediterrán ízek repítenek itt messzi tájra, míg a páros kóstolómenü egy felejthetetlen utazásra invitál. A hagyományos mellett vegetáriánus és vegán degusztációs menü is rendelkezésünkre áll, melyek szintén teljes élményt nyújtanak hideg és meleg tapasok, grillételek és desszertek színes kavalkádjából.

8284 Kisapáti, Kisapátihegy | Weboldal | Facebook

blank

Tihanyi Gasztrokert

Tihany legfinomabb kertjében, a Tihanyi Gasztrokertben egy tető alatt találjátok meg és élvezhetitek a legínycsiklandóbb ételeket és italokat. Jóleső tihanyi séta után ne felejtsetek el a gasztrokert desszertjei, fagylaltjai és a Kaffeine Espresso Bar által kínált specialty kávék mellett megpihenni, de ha úgy hozza kedvetek, itt is elfogyaszthatjátok reggeli péksüteményeteket. Az árnyas, fákkal ölelt helyszínen mennyei Che Che Burgerek, frissensült fogások csillapítják az éhséget, sőt, idén koncertekkel és kisebb vásárokkal is készülnek nektek.

8237 Tihany, Batthyány u. 18. | Facebook

blank

Villa Delikát

A nyaralás alatt valamilyen étel- vagy italkülönlegességre vágytok? Akkor irány a balatonfüredi Villa Delikát! A tulajdonos, Martonosi Zsolt nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a polcokon a minőségi, külföldi termékek mellett a térség őstermelőinek szörpjei, lekvárjai, kekszei és tésztái is képviseltessék magukat.

8230 Balatonfüred, Széchenyi István utca 2. | Weboldal | Facebook

blank

Ha jóllaktatok, akár titokzatos templomromok felfedezésére is indulhattok: