6 kihagyhatatlan látnivaló és program a Balaton déli partjának mesés városában

Ki mondta, hogy csak nyáron érdemes a Balaton környékén barangolni? Összegyűjtöttünk nektek hat olyan látnivalót és programot Fonyódon, amiért biztosan megéri ellátogatni a vízparti városba!

Panorámasétány

Nem hiába kapta a Panorámasétány nevet a Szaplonczay-sétányként is ismert fonyódi látványosság, hiszen az úton andalogva csodálatos kilátásban lehet részünk a Balaton északi oldalára. Nehéz lenne csak egy dolgot kiemelni a látványból, hiszen egyszerre gyönyörködhetünk a tanúhegyek vonulataiban, a Balaton kékes vízében, az út szélén húzódó patinás villasorban és a séta közben árnyékot vető százéves fák látványában. Itt valóban érdemes megállni néhány percre és a sétányon kihelyezett padokon üldögélve kikapcsolódni. A szerelmesen andalgók érzéseiről a part mentén kihelyezett lakatfal adhat tanúbizonyságot.

Fotó: Kővári Zsolt

Palánkvár

Fonyód első erődítményének építése a 16. századhoz és Gulio Turco olasz származású császári hadmérnök nevéhez köthető, ugyanis az ő tervei alapján készült el az építmény. A palánkvár természetesen és mesterségesen létrehozott akadályainak köszönhetően hosszú évekig ellenállt a török ostromnak, így védve a várost. Harminc évvel később a cölöpvárat teljesen lerombolták, azonban nemrégiben teljesen megújult, ezért amennyiben Fonyódon jártok, sétáljátok körbe a területet egy-egy kirándulás alkalmával.

8640 Fonyód, Szent István utca 120.

blank
Fotó: turizmus.fonyod.hu

Páros akt (Emberpár)

Fonyód szimbólumaként tartják számon Kiss István 1960-ban elkészült alkotását, a Balaton leghosszabb mólóján elhelyezett Páros akt című szobrot. A meztelenül ábrázolt alumíniumból készült szerelmespár egymás kezét fogva a Balaton vizét kémlelik. A páros korábban a vízhez jóval közelebb, a part legszélén helyezkedett el, csak később került ma is látható helyére.

blank
Fotó: Shutterstock

Nagyboldogasszony-templom

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legszebb balatoni panorámával rendelkező cím a Nagyboldogasszony-templomot illeti meg Fonyódon. A román stílusú épület Gyalus László tervei alapján készült el, majd 1902-ben felszentelték. A templomon számtalan különféle felújítást végeztek az elmúlt években, így érte el ma is megtekinthető alakját. A gyönyörű környezet azonban nem csak a hívőket vonzza a környékre, hiszen a Balaton partján álló épület bejárása után jócskán marad még látnivaló.

8640 Fonyód, Templom utca 2. | Weboldal

blank
Fotó: Békési József

Fonyódi piac

A Balaton déli partjának legnagyobb piaca Fonyód városának szívében, közel háromhektárnyi területen várja friss portékával a látogatókat hetente két alkalommal, szerdán és szombaton 7 órától 12 óráig. A piac lényegében már turisztikai látványosságnak számít a településen, a sok évtizedes múltra visszatekintő vásár ugyanis még Nyugat-Európában is ismert. A hazai kereskedők pedig mindent megtesznek azért, hogy a legjobb minőségű iparművészeti és népművészeti, használati és dísztárgyak mellett a lehető legjobb minőségben áruljanak zöldségeket, gyümölcsöket, mézet és így tovább.

8640 Fonyód, Blaha Lujza utca 26.

blank
Fotó: Fonyódi Turisztikai Egyesület

Boros Kastély

A Boros Kastély Fonyódon, a közkedvelt üdülővárost körülölelő Nagyberek természetvédelmi területén, egy hatalmas, 30 hektáros birtokon fekszik. Gróf Zichy Béla, egy gazdag földbirtokos család sarja az 1890-es években felkarolta a Balaton-kultusz eszméjét, és a fonyódi Várhegyen található erdejének egy részét felajánlotta egy patinás villatelep létrehozásának céljára. Ennek egyik máig fennmaradt és 2000-re rekonstruált épülete a mai Boros Kastély. Napjainkban a kúria tökéletes helyszíne lehet baráti összejöveteleknek, esküvőknek és családi rendezvényeknek, de azokat is szeretettel várják, akik egy-egy hosszú hétvége alkalmával nyugodt környezetben pihennének. A kastély elhelyezkedésének hála a déli part számtalan turisztikai célpontja könnyedén megközelíthető, akár biciklivel is. A patinás villa önállóan, egyszerre egy társaságnak bérelhető, így az egész kastély csak a tiétek lehet!

8640 Fonyód, Kopaszdomb ház 1. | Weboldal

blank

Mutatjuk, hogy miért érdemes még a Balaton felé vennetek az irányt idén tavasszal: