Balatoni bringatúrák

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton már csak méretéből adódóan is számtalan bringaútvonallal kecsegtet. A legkézenfekvőbb a teljes Balaton-kör (kb. 210 km), mely 3-5 nap alatt kényelmesen teljesíthető, mi azonban két rövidebb útvonalat ajánlunk figyelmetekbe.

Kiskör (76 km, 2 nap)

A Kiskör zamárdi indulással és érkezéssel akár egy nap alatt is teljesíthető (76 km), de ha szeretnénk élvezni is valamit a tájból, pl. strandolni vagy várost nézni, akkor érdemes egy éjszakát megpihenni közben.

Zamárdiban vagy Siófokon az érkezést követően akár strandolhatunk is, több szabadstrand is üzemel, ehhez azonban el kell hagynunk a bringautat, ami Sóstóig nem a part mentén halad. Balatonakarattya és Balatonvilágos két meredek emelkedővel bír, készüljünk fel rájuk lélekben!

Balatonalmádit követően Káptalanfüredtől letérhetünk a bringaútról, és Aszófőig egy festői, ámde forgalmasabb és dombosabb, régi római útnak is nevezett útvonalon (Lovas – Paloznak – Kövesd – Balatonarács – Balatonfüred – Aszófő) érhetjük el a Tihanyi-félszigetet. Ha viszont a bringaúton maradunk, úgy mindenképpen iktassunk be egy pihenőt a Guruljon az Élet!-ben Csopak és Balatonfüred határán.

Balatonfüred az északi part fővárosa, rengeteg látnivalóval, szuper éttermekkel és szórakozóhelyekkel, nyüzsgő „nagyváros” a környékbeli településekhez képest. Tihanyba érdemes Aszófő és Sajkod felől felbringázni: ha a part mentén folytatjuk utunkat, nagyon meredek emelkedő árán juthatunk fel a városba. Innen már csak a révet kell megvárnunk, hogy Szántódon keresztül visszaérkezzünk Zamárdiba.

 

Nagykör (110 km, 2-3 nap)

Ez a túra látszólag csak valamivel hosszabb, mint az előző, valójában azonban könnyedén eltölthetünk akár egy hetet is ezzel a gasztronómiai bringatúrával: a Káli-medence a Balatonfelvidék legszebb természeti és kulturális kincsei mellett a jó borairól is híres.

blank

Balatonfüredről indulva egy darabig a 71-es főút mentén haladó bringaúton tekerhetünk, de Zánka előtt elhagyhatjuk a bringautat és a 7313-as, Tapolca felé vezető műútra kell fordulnunk jobbra. A Káli-medence legszebb falvaiban (Köveskál, Szentbékkálla, Mindszentkálla, Kővágóörs, Kékkút és Salföld) kiváló szállások, éttermek és kiemelkedő pincészetek találhatók, Kékkúton érdemes a Theodóra-kút ásványvizével feltölteni kulacsainkat. Ábrahámhegyen keresztül térhetünk vissza a partra, hogy Badacsony és a szigligeti vár felé vegyük az irányt. Mielőtt Keszthelyre érnénk, együnk egy fagyit az északi part egyik legjobb kézműves fagyizójában, a Bringatanyában. Keszthelyről már csak 6 km a tavirózsákkal ékesített különleges hévízi termáltó.

blank

Térképek:

Kiskör: https://drive.google.com/open?id=1vNwQA9S_DvPf8rVe4gsKXFMrnuRkjU2R&usp=sharing

Káli: https://drive.google.com/open?id=1TtuG9MtkUdeVH56q4ei1hpQV6ucViV6D&usp=sharing

Ha további tekernél a Balaton körül, mindenképp olvasd el alábbi cikkünket!

A cikket köszönjük a Velo Budapestnek, akiket ITT tudtok követni!