A strandszezon előtt is vár a Balaton – Kulturális programajánló

Abban talán mindannyian egyetérthetünk, hogy a nyári ragyogó napsütésben szívesebben napozunk a Balaton partján, ahelyett, hogy múzeumokba járnánk, a tavaszi időszakban azonban már nem lehet semmilyen kifogásunk, miért is ne látogatnánk meg ezeket az intézményeket, hiszen rengeteg érdekes és szórakoztató kiállítással várnak minket. Kedvenc balatoni múzeumaink közül válogattunk.

Keszthely, a Balaton egyik legszebb és leghangulatosabb települése bővelkedik a múzeumokban. Itt van például a Helikon Kastélymúzeum. A Festetics család egykori otthonának 18 termében ma enteriőrkiállítást láthatunk, melyek a 18-19. századi főurak világába repítenek. Ugyancsak a kastély büszkeségére válhat, hogy itt található az ország egyetlen épen maradt főúri könyvtára.

A Zirci Ciszterci Apátság műemlékkönyvtára szintén izgalmas kulturális kincseket rejt. A 65.000 kötetből álló könyvtárban 70 ősnyomtatványt és több mint 300 antikvát is találhatunk. Ezekkel a műdarabokkal az ország egyik legkülönlegesebb és legértékesebb könyvtárának tekinthetjük az apátság gyűjteményét. A könyvtárban rendszeresen tartanak idegenvezetést, melyek alkalmával nem csak a könyvek, hanem a szerzetesrend történetét is megismerhetjük.

blank

És ha már könyvek, az egyházashetyei Berzsenyi Dániel emlékházat sem hagyhatjuk le a listánkról. A költő 18. század közepén épült szülőházában a poéta életéhez szorosan kapcsolódó berendezési tárgyak találhatók.

Egy másik irodalmi óriásunknak, Jókai Mórnak is a Balatonnál található a villája. Bár a híres író 32 évesen járt először a Balatonnál, ezután 25 éven át töltötte itt minden nyarát. Éppen ezért Jókai megépíttette a saját balatonfüredi lakhelyét is, mely ma emlékházként működik, a városba érkező irodalomkedvelők legnagyobb örömére.

A szentbékkállai Pajta Múzeumnak igazán különleges története van. A helyet Oltárczi Ferenc hívta életre, hogy az egészen kicsik és a felnőttek számára is közelebb hozza a magyar vidéki hagyományokat. Így megismerkedhetünk a szőlőművelés, az állattartás és a gyapjúfeldolgozás rejtelmeivel, de a paraszti földművelésről is sok érdekes információt tudhatunk meg.

blank

A Tihanyban lévő Kogart kiállításait minden műkedvelőnek érdemes felkeresnie. A hely állandó kiállításában Borsos Miklós szobrászművész munkáit csodálhatjuk meg, aki az 1940-es évektől rendszeresen a Balatonnál töltötte nyarait. A Kogart állandó kiállításai mellett időszakos bemutatókkal is találkozhatunk, melyek minden alkalommal új színt visznek nemcsak Tihany, de az egész Balaton művészi vérkeringésébe.

blank