Ezt érdemes tudni Balatonfüredről

Balatonfüred egy a Balaton északi partján fekvő kisváros, lakosainak száma körülbelül 13.500 fő. 1971-ben gyógyüdülőváros lett, 1987-től pedig a Szőlő és a Bor Nemzetközi városa. 2009 óta Balatonfüred a Kultúra Magyar városa kitüntető cím birtokosa. A város évtizedek óta a turisták kedvelt célpontja, mivel itt mindenki megtalálja a számára megfelelő időtöltési lehetőséget, a családi programoktól kezdve a kulturális rendezvényeken keresztül az aktív kikapcsolódásig.

A legfőbb nevezetességek közül a Vaszary Galéria rangos kiállításoknak ad helyet, a felújított Jókai nyaraló az író munkásságát őrző irodalmi emlékház, a Városi Múzeum interaktív tárlatán pedig azt a kort idézik meg, amikor Füredről méltán fogalmaztak így: „a Magyar Királyság dísze”. A Vitorlásmúzeumban található interaktív vitorlástörténeti kiállítás mellett, a város legújabb látványos tárlata az egykori zsinagógában – mely a Zsidó Kiválóságok Háza nevet viseli – helyet kapó, 21. századi technikájú, interaktív tudományos kiállítás: az „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika”.  A térségbe látogatóknak nyáron számos strandolási, sportolási és vitorlázási lehetőség elérhető a városban, a környező táj pedig rengeteg kirándulási lehetőséget kínál. A csodaszép Koloska-völgyben például már nordic walking-pálya és vadaspark is várja az érdeklődőket.

A városban rengeteg kulturális, sport- és gasztronómiai programot szerveznek, melyeknek nyitó eseménye az évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség. A már hagyományos nagy rendezvények mellett, mint az Anna-bál, a Kékszalag vitorlásverseny, a Romantikus Reformkor, a Borhetek, a Hal- és Borünnep, vagy a Gitárfesztivál, számos más színvonalas rendezvény is itt kerül megrendezésre. Ilyen például a Dumafüred, vagy a tavalyi évben hagyományteremtő céllal első alkalommal megrendezett Füred Gastro fesztivál.