6 remek őszi kiállítás Budapesten és környékén 2024. októberre

A hűvös, esős, őszi napokon nincs is jobb program egy érdekfeszítő kiállítás bejárásánál. Budapest-szerte számos izgalmas tárlat vár benneteket októberben és novemberben, kezdve egy új Munkácsy-kiállítástól a város vadonatúj művészeti terének nyitóeseményéig.

Keep Smiling // POP&ROLL Art Gallery (2024. november 10-ig)

A vadonatúj belvárosi művészeti tér, a POP&ROLL Art Gallery ad otthont a kortárs alkotók műveit felvonultató tárlatnak, melyet idén ősszel ingyenesen láthat a közönség a város szívében, a Vörösmarty tértől egy percnyire, a Dorottya utca 6. szám alatt, szerdától vasárnapig 11 és 18 óra között. A kiállítás középpontjában a mindenki által ismert és használt emoji, a mosolygós sárga arc áll, melynek legismertebb változata 1963-ból származik. Ekkor tervezte meg Harvey R. Ball grafikus a worcesteri State Mutual Life Assurance biztosítótársaság számára, kedélyjavító céllal. A kiállításon hét kortárs művész osztja meg a hozzá kapcsolódó érzéseit, gondolatait.

Weboldal >>

kiállítások budapesten 2024 ősz
Fotó: POP&ROLL Art Gallery

Eltemetett és megvalósult álmok – Eőry Emil emlékkiállítás // Érdi Galéria (2024. szeptember 27. – 2025. január 11.)

Az Érdi Galéria ingyenesen megtekinthető emlékkiállítása Eőry Emil gazdag életművének utolsó alkotásait tárja fel az érdeklődők előtt. A tárlat a sokrétű, különböző műfajokban otthonosan mozgó, Érd városához szorosan kötődő – a helyiek számára a városi címer tervezőjeként, valamint a város köztereinek arculatát formáló szobrok alkotójaként is jól ismert – szobrász- és festőművész elmúlt évtizedben készített kisplasztikáit, valamint önarcképeinek késői sorozatát mutatja be. A kiállítást számos, gyerekek és felnőttek számára szervezett program kíséri. 

További információ >>

kiállítások budapest 2024 október
Illusztráció: Érdi Galéria

Pixel és folklór // Hagyományok Háza (2024. október 10. – december 18.)

Magyar népművészet és fotográfia a 21. században alcímmel nyílik meg idén ősszel a Hagyományok Háza új időszaki kiállítása. Hogyan is dolgozik a ma fotográfusa a magyarlakta vidékeken a néphagyomány vizuális megörökítésén? Van-e továbbélő fotóművészeti tradíció vagy mindent másként tesznek a jelenkor alkotói? A fotográfiák arról tanúskodnak, létezik a népművészet, élni tud a hagyomány a 21. században is. Kéttucatnyi fotográfus emlékezetes képeit tekinthetjük meg 2024. október 10. és december 18. között, nyitvatartási időben a Hagyományok Házában.

Weboldal >>

blank
Fotó: Hagyományok Háza

Claude Monet – The Immersive Experience // BOK Csarnok (2024. október 17. – 2025. március 2.)

Budapestre érkezik a nagy sikerű Claude Monet – The Immersive Experience kiállítás, amely magával ragadó módon mutatja be az impresszionizmus egyik legnagyobb alakjának festészetét. A Monet híres műveit életre keltő tárlaton a látogatók 360 fokos vetítőfelület, interaktív installációk és virtuális valóság segítségével merülhetnek el a festmények varázslatos világában. A színek és fények kavalkádjában megelevenednek körülöttünk Monet leghíresebb alkotásai a kiállításon, ami új szintre emeli a művészet élményét. Ideális program művészetkedvelőknek, családoknak és mindenkinek, aki szeretné megismerni Monet különleges látásmódját.

Weboldal >>

kiállítás budapest 2024 ősz
Fotó: monetkiallitas.hu

Frida Kahlo fotógyűjteménye // Mai Manó Ház (2024. október 18. – 2025. január 12.)

Fedezzétek fel az ikonikus mexikói festőművész életének és alkotói világának intimebb oldalát a Mai Manó Ház új időszaki kiállításán! A világot bejárt utazótárlat korábban nem publikált fényképeket mutat be, amelyek Frida Kahlo magán- és művészi életének kulisszái mögé engednek bepillantást. A fotókon keresztül megismerhetjük a művésznő kapcsolatait, szenvedéseit, küzdelmeit, valamint inspirációforrásait, amelyek meghatározták egyedülálló stílusát. A kiállítás nemcsak festőként, hanem emberként is rivaldafénybe helyezi Frida Kahlót, aki mély érzelmekkel és szenvedéllyel töltötte meg életét és alkotásait.

Weboldal >>

blank
Fotó: Frida Kahlo. Guillermo Kahlo 1926. Diego Rivera Frida Kahlo Archives

Munkácsy. Egy világsiker története // Szépművészeti Múzeum (2024. november 27. – 2025. március 30.)

Munkácsy Mihály kevésbé ismert, ritkán vagy eddig sohasem látott alkotásaival is találkozhat a nagyközönség a festő születésének 180. és halálának 125. évfordulója alkalmából nyíló nagyszabású tárlaton a Szépművészeti Múzeumban. A kiállítás a múzeum gyűjteményében őrzött alkotások mellett magángyűjteményekből és külföldről kölcsönzött remekművek segítségével tesz kísérletet arra, hogy megvilágítsa azokat a társadalom- és kultúrtörténeti tényezőket, illetve hatásokat, amelyek a művésznek az 1870-1880-as években kibontakozó karrier- és sikertörténetét befolyásolták, s nagyban hozzájárultak hírnevéhez és a máig töretlen Munkácsy-kultusz kialakulásához.

Weboldal >>

blank
Festmény: Munkácsy Mihály: Reggel a nyaralóban, 1881| © The Albany Institute of History and Art, Bequest of Margaret F. Lynch

Még több szuper múzeumi program gyerekekkel: