16 lebilincselő irodalmi est és őszi program a költészet körül Budapesten

Ajánlunk nektek egy csokornyi, figyelemre méltó irodalmi estet, költészethez kapcsolódó programot, melyekért érdemes lesz a következő napokban és hónapokban felkerekednetek Budapesten.

Szendrői Csaba – #olvasniszabad, vendég: Mencseli Dóra és Lázár Dodi // K11 Művészeti és Kulturális Központ (2024. szeptember 19.)

Az olvasniszabad mozgalmat Szendrői Csaba, költő, Artisjus díjas szövegíró, énekes, az Elefánt zenekar frontembere találta ki 2020-ban. Célja az olvasás népszerűsítése, az önfejlesztés, az olvasás hatása az egyén személyiségére, tudatára és gondolkodására. Nem valós terápiát kíván nyújtani, csupán eszközöket igyekeznek adni az olvasók kezébe, amik segítenek abban, hogy mindenki a maga módján és útján hozza ki magából a legtöbbet. Az olvasniszabad eseményeken egy közös olvasást egy előadás követ. A szeptemberi előadás során Szendrői Csabi és Mencseli Dóra (Petőfi Rádió) beszélget Lázár Dodival (Esti Kornél, Lázár tesók).

Facebook-esemény >> 

Ősz az irodalomban – zenés irodalmi est | Az elmúlt idő nyomában // Virág Benedek Ház (2024. szeptember 20.)

Színes levelek, jó borok, gyönyörű termések – mégis ha azt mondjuk ősz, számos esetben az elmúláshoz társítjuk ezt az évszakot. Pedig költőink, íróink, de akár a népköltészet és a népdalok is arra hívják fel a figyelmünket, hogy semmi sem fekete és fehér, mindennek megvan a maga szépsége. A Formiusz Színház neve alatt, három színművész (Básti Andrea, Kovács Éva Rebecca, Pelsőczy László) arra vállalkozott, hogy csokorba szedje és megossza ezeket a gondolatokat a mai kor emberével, hiszen ebben a felgyorsult világban szükség van arra, hogy megálljunk, elgondolkozzunk és ez esetben az irodalom segítségével élvezzük a természet egyik gyöngyszemét, az őszt.

További infók >> 

POKET Radnóti-est // K11 Művészeti és Kulturális Központ (2024. szeptember 26.)

Idén 80 éve, hogy elveszítettük Radnóti Miklóst. A beszélgetésen ott lesz Ferencz Győző, irodalomtörténész és Schein Gábor, író, Vizi Dávid színművész tolmácsolásában pedig felcsendülnek Radnóti versei, Gyarmati Fanni naplóbejegyzései. Az esten bepillantást nyerhettek a Bori notesz és az Abdai dokumentumok megrázó világába, valamint fotóinak segítségével igyekeznek azt az idillt és játékosságot is megidézni, mely verseinek oly meghatározó eleme.

Facebook-esemény >> 

PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál // Három Holló (2024. szeptember 26-28.)

Idén ősszel immáron hatodik alkalommal találkozhat a közönség a kortárs világirodalom fontos szereplőivel a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztiválon, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) szervezésében, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) közreműködésével. A fesztivál programjai között nemcsak felolvasások és beszélgetések szerepelnek, hanem szakmai workshopok, koncertek, kiállítások is várják a látogatókat.

Facebook-esemény >> 

További izgalmas őszi programok országszerte: 

Egy életem: Grecsó Krisztián // Átrium (2024. szeptember 27.)

Grecsó Krisztián ezen a jókedvű estén csak magáról fog mesélni. Leginkább arról, hogyan válhatott belőle egyáltalán író. A szegvári gyerekkorról, a béna csajozásokról, a megmosolyogtató művészi kísérleteiről a néptánc, a festészet és a könnyűzene területén. Majd az első tétova irodalmi lépéseiről, amelyek lassan elvezették a Pletykaanyu kötet botrányáig. De az est folyamán szóba kerül magánélete, házassága, betegsége, lányuk örökbe fogadása és sok minden más is, ami személyiségét formálta.

Facebook-esemény >> 

Irodalmi kávéház – Lackfi János // Óbudai Kulturális Központ (2024. szeptember 27.)

Lackfi János író, költő, műfordító, hatvannyolc vers és próza kötete jelent meg, fele felnőtteknek, fele gyerekeknek. Tizenkettedik éve a kapolcsi Művészetek Völgyében a Kaláka Versudvar házigazda-szervezője Gryllus Dániellel. Humoros identitás esszékötete, a negyvenezer példányban elkelt Milyenek a magyarok? angol, vietnami és bolgár fordításban is megjelent. Elnyerte többek közt a József Attila-, az Illyés Gyula-, a Déry Tibor- és a Prima Primissima-, valamint a Magyarország Babérkoszorúja-díjat. Térey János-ösztöndíjas.

Facebook-esemény >> 

Úgy, ahogy van – Szubjektív irodalmi séta a Józsefvárosban (2024. szeptember 28.)

Novellák rajzolta életképek a Józsefvárosban, egy regényíró szemszögéből. Sári Edina megmutatja az ő VIII. kerületét, ami közelebbről a Magdolna, de főképp az Orczy negyed. Szobrostul, parkostul, piacostul, Orczy kertestül, kutyasz@rostul. Úgy, ahogy van!

Facebook-esemény >> 

Sally Rooney-est – Beszélgetés Nyáry Krisztiánnal, Nyáry Lucával és Nyáry Lizával // MOM Kulturális Központ (2024. október 3.)

Sally Rooney neve egyet jelent a kapunyitási pánikban szenvedők életének ironikus krónikásával. Azoknak az életét mutatja be, akik papíron tudják, milyen felnőttnek lenni, csak épp a valóságban nem. A szerző az Y-generáció legnépszerűbb és leghitelesebb irodalmi megjelenítője. Nyáry Krisztián, illetve Nyáry Luca és Nyáry Liza két különböző generáció intellektuális képviselőjeként igyekszik a Rooney-jelenség nyomába eredni Szűcs Péter házigazda remek kérdései nyomán. A beszélgetés apropója Sally Rooney negyedik, Intermezzo című kötete, melyben két Z-generációs és három Y-generációs találkozik. Az este különlegessége, hogy Nyáry Liza még soha nem lépett fel közösen testvérével és apukájával.

Facebook-esemény >> 

Radnóti Miklós-irodalmi est: Csodálkozom, hogy élek // JCC Budapest – Bálint Ház (2024. október 6.)

Radnóti csodálatos versei a kirekesztés és a gyűlölet ellen, valamint a békevágyról és az élet szeretetéről szólnak. A híres versei mellett kevésbé ismert költeményei is elhangoznak, továbbá részleteket hallhattok naplójából és levelezéséből is. A szövegek hatását zenei betétek és háttérképek erősítik. A Theátrum Társulat előadása.

Facebook-esemény >> 

Mondjad, Atikám! – Vecsei H. Miklós és Balla Gergely József Attila-estje // MOMkult (2024. október 10.)

Mit jelent nekünk József Attila? Ismerjük az életét. Van kedvenc versünk tőle. Életszakaszainkban újra- és újraértelmezzük sorait. De ritkán gondolkozunk el azon, hogy milyen pusztító szenvedély és szeretni vágyás élt benne. „József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte” – írja róla naplójában Márai Sándor. Ebből a mélységből merít Vecsei H. Miklós, innen próbálja megmutatni a költő életútját, szerelmeit és versrészleteit. A darab 2018 óta fut a Vígszínház repertoárján, amelynek utaztatható verziójában a Platon Karataev frontembere, Balla Gergely is szerepel.

Facebook-esemény >> 

Őszi Margó Irodalmi Fesztivál 2024 // Millenáris (2024. október 10-13.)

A legfrissebb kortárs könyvek itthonról és külföldről, beszélgetések és dedikálás a szerzőkkel, esti zenei-irodalmi műsorok, a legjobb első prózakötet – erre mind számíthattok az Őszi Margón 2024. október 10. és 13. között a Millenárison a Nemzeti Táncszínházban.

Facebook-esemény >> 

irodalmi programok budapesten 2024 ősz
Fotó: Kováts Zsófia

WH: Sena | Márkos | Gryllus | G Szabó | Varga: Shakespeare szonettek // MáraiKult (2024. október 12.)

A WH a mai zenei világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A koncerteken keveredik az absztrakt hip-hop, a modern jazz, a spoken word, a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz, és a különböző zenetörténeti utalások, a reneszánsz emberének íródott szókimondó, sokszor szexualitással áthatott szövegeken pedig a jelek szerint nem fogott az eltelt közel 450 év.

Facebook-esemény >> 

Nők és irodalom, nők az irodalomban a századfordulón // FSZEK Üllői úti könyvtár (2024. október 15.)

A FSZEK 120 éves születésnapja alkalmából Szécsi Noémi, több művelődéstörténeti mű szerzője lesz a vendég. Könyveinek írásakor merült el az 1900-as évek elején élt emberek magánéletében, ebből született a Halcsontos Fűző blog. Előadásán megtudhatjuk, hogy mit is olvastak eleink a századfordulón. Kik voltak az akkori sztárszerzők? Kikért rajongtak a női olvasók?

Facebook-esemény >> 

Bálint + Jordán = 160 – Molnár Ferenc-est // Rózsavölgyi Szalon Arts & Café (2024. október 18.)

Bálint András és Jordán Tamás. A két nyolcvanas, akik hét éves koruktól barátok. Szomszédok voltak és osztálytársak is. Színészek lettek. Színházakat is vezettek. Egy nagy generáció két legendás alakja. Közös előadásukban történeteket mesélnek magukról, színházszenvedélyükről. Beszélgetésükbe olykor „beleszól” Molnár Ferenc, az egykori budapesti polgárság írója.

Facebook-esemény >> 

Különleges helyszínek Budapesten: 

Szívdesszert – Varró Dániel és Molnár György gitáros zenés irodalmi estje // Pestszentimrei Közösségi Ház (2024. október 18.)

Varró Dániel a kortárs magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, aki számos műfajban megmutatta a tehetségét. Utánozhatatlan stílusában írott versei és műfordításai emelték őt korunk egyik legismertebb és legnépszerűbb költőjévé. Nemrég, 2023 őszén jelent meg a sok éve izgalommal várt új könyve, a Túl a Maszat-hegyen 2., amely máris óriási siker a gyerekek és a szüleik körében is. Kedvenc dalszerzőjével, Molnár Györggyel bő tíz éve lépnek fel szerte az országban megzenésített versekkel tűzdelt műsorukkal, amely a zenés irodalmi programok palettáján is kitűnik egyedi és modern stílusával.

Facebook-esemény >> 

Literárium – Simon Márton-est // Müpa (2024. november 28.)

Simon Márton a kortárs magyar irodalom egyik legizgalmasabb, legkreatívabb szerzője, a középnemzedék meghatározó alkotója. Slammer, performer, költő, aki kezdettől a saját útját járja, s mára többezres követő- és olvasótáborral rendelkezik. Négy eddig megjelent kötete méltán aratott nagy sikert, nem véletlenül ért el a mai verseskötetek esetében szokatlanul magas példányszámot. Verseket 2004 óta publikál, tíz éve rendszeres fellépő slam poetry eseményeken. Készített kísérleti spoken word-albumot, elvégezte a japanológia mesterszakot. Intenzív, pörgős, meglepetésekkel teli, izgalmas este lesz.

Facebook-esemény >>