Budapest titkai: A VIII. kerület – az ódon és a modern története

Bár a VIII. kerületről elsőként talán nem egy idilli városkép jut az eszedbe, Budapest egyik leggyorsabban fejlődő, legizgalmasabb kerületéről van szó. A Corvin-negyed a város legsikeresebb területrehabilitációjának tekinthető, de ugyancsak itt található a 19. század lenyomatát őrző Palotanegyed is.

A rejtélyes József

A VIII. kerület közismert neve Józsefváros, ám azt, hogy ki is az a József, akiről elnevezték, nem tudni biztosan. Az egyik lehetőség szerint az itt található Szent József templomról kapta a nevét 1777-ben, míg a másik opció, hogy az akkor még csak trónörökös, későbbi II. József királyról.

Az ezerarcú kerület

Szó se róla, a VIII. kerületnek vannak olyan utcái, ahová éjszaka csak akkor érdemes egyedül sétálnod, ha újra akarod forgatni a Rémálom az Elm utcábant, kétségtelen, hogy ez a város egyik legszínesebb része. A Nemzeti Múzeum mögött található Palotanegyed az 1848-as ’49-es szabadságharc leverése után kezdett benépesedni, hála az arisztokratáknak, akik sorra húzták fel ezen a területen a palotáikat. Itt található a Dessewffy-, Bánffy-, Festetics- és az Eszterházy-palota is, melyek megőriztek valamit a 18. század eleganciájából.

Az az 1837 – 1847 között épült Nemzeti Múzeum az ország első múzeuma, nem hiába számít az épület a reformkor egyik legnagyobb eredményének. S mint tudjuk, a reformkor után, a szabadságharc idején is fontos szerepet töltött be a múzeum: Petőfi ennek a lépcsőin állva olvasta fel az összegyűlt tömegnek a Nemzeti dalt.

Teljesen modern lesz elkészülte után az alig pár percnyi sétára található Corvin-negyed, melynek rehabilitációjának első lépéseként 2010-ben megnyílt a Corvin Plaza, majd a mögötte látható sétány is elkészült. A project a Corvin 5 irodaház elkészülte után, jövőre fog teljesen lezárulni. A négyes metró miatt a Rákóczi térnél is hasonló tendenciák figyelhetőek meg: egyre népszerűbb lett a környék, az itteni lakások ára pedig folyamatosan emelkednek.

A kerület kevésbé népszerű, ám annál forgalmasabb helye a Blaha Lujza tér, ahol egykoron még a Nemzeti Színház ékesedett, majd a kettes metró építésekor lebontották. Nem sokáig marad a tér a város szégyenfoltja: jövőre felújítják és reményeink sokkal zöldebb és szerethetőbb lesz a Blaha.

5 remek hely a VIII. kerületből

Rukkola

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár előtt lévő Rukkola ajtajában mindig kell egy-két várakozó vendégre számítani, hiszen a hely nemcsak az egyetemisták körében népszerű, de a közelben lakók és dolgozók is (mint például mi) gyakran itt szerzik be az ebédünket. A Rukkolában különböző színekkel nevezték el a salátákat, s miután szerkesztőségileg mi már az összeset kipróbáltuk, kijelenthetjük, hogy nem tudunk választani közülük. Talán a zöld, tésztás-pesztós sali nyerte el a legtöbbünk rokonszenvét.

Curry House

A 8. kerületi Horánszky utcában lévő Curry House 2013-as nyitása óta a budapesti indiai éttermek élvonalában van. A fekete, vörös, bronz és arany színeiben pompázó Curry House hatalmas belmagasságával kényelmes és fényűző környezetet nyújt a remek fogások elfogyasztásához.A Curry House egyik specialitás a mango lassi, egy különleges, édes ital, melyet joghurtból, vízből és a mangó gyümölcshúsából készítik, de a vajas csirkét is feltétlen ki kell próbálnod, ha itt jász.

Tasting Table

A 8. kerület szívében, egy 19. századi borospincében megbújó Tasting Table-ben nemcsak az ország legízletesebb borait kóstolhatjuk és vásárolhatjuk meg, hanem megtudhatunk egy-két érdekességet a magyar borkultúráról is, mivel a sommelier-k a borkóstoltatás mellett izgalmas történeteket is mesélnek. A Tasting Table-ben tematikus estekkel várnak: népszerű például a Wine, Cheese & Charcuterie Tasting, ahogy a csütörtökönként megrendezett bortermelők vacsorája is, amikre a séf különleges vacsorákkal készül, a bortermelők pedig bemutatják termékeiket.

Vino Wonka

Elsőre talán meglepőnek tűnhet, de a bor és a csokoládé tökéletes párosítás. Főleg, ha a Vino Wonkára bízzuk magunkat. A Corvin-sétányon található csokizóban a kézműves csokoládékat remek borokkal öblítheted le. A borok csakis magyar borászoktól származnak, a csokoládéikat nagy gonddal és odafigyeléssel készítették, egyszóval semmi akadálya nincs annak, hogy egy fantasztikus gasztronómiai élménynek nézzünk elébe a Wonkánál.

Otthonka

Mindenhol jó, de legjobb otthon. Vagy inkább az Otthonkában? Nem titok, hogy a nagyik jól tudnak főzni, az Otthonkában pedig olyan finom, jól ismert, otthonos ízek köszönnek vissza, hogy olyan érzésünk támadhat, mintha a mamánk főztjét ennénk. Itt nemcsak ehetsz, de ihatsz is (sört, bort, vagy akármit) haverokkal is lazulhatsz, de kollégáiddal is betérhetsz ide egy fárasztó nap után.