Fánkot sokan csak a farsangi szezonban sütnek, pedig ez a kelt tésztából készült finomság az év bármely szakában megállja a helyét, főként, ha az adott évszak finomságait is beleépítjük. Az őszi szezon egyik legnépszerűbb alapanyaga a sütőtök, melynek felhasználásával egy igazán légies, pihe-puha, fahéjas amerikai fánkot készítettünk.
Hozzávalók (kb. 20 db-hoz)
A tésztához:
- 300 g tökpüré (pürésített sült tök)
- 400 g liszt
- 50 ml langyos víz
- 25 g friss élesztő
- 40 g cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 40 g olvasztott vaj
- pici rum
A sütéshez:
- étolaj
A forgatáshoz:
- cukor
- őrölt fahéj
Elkészítés
1. Első lépésként elkészítjük a fánk tésztáját. Ehhez az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk a langyos vízben, majd az összes többi hozzávalóval homogén tésztát gyúrunk belőle, és pár perc alatt kidagasztjuk. Amikor szép sima a tésztánk, letakarjuk, és kb. 45 percig félretesszük kelni.
2. Amikor megkelt, lisztezett felületre borítjuk és kb. félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy 6 cm átmérőjű szaggatóval fánkokat szúrunk ki belőle. Minden fánk közepét egy 2,5 cm-es pogácsaszaggatóval kilyukasztjuk, és letakarva még fél óráig kelesztjük őket.
3. Míg kelnek, egy vastagabb falú lábasban felteszünk melegedni kb. 3 ujjnyi olajat.
4. Amikor megkeltek a fánkok, a közepesen forró olajban aranybarnára sütjük őket, majd még forrón fahéjas cukorba hempergetjük, és már fogyaszthatjuk is.
Tipp: A tészta közepéből kiszúrt golyókat is süssük ki az olajban, és vagy a fahéjas cukorral vagy különböző lekvárokkal, szószokkal tálaljuk!
A receptet köszönjük Gál Melániának.