Könnyű, gyors és végtelenül finom: Sütőtökös amerikai fánk (recept)

Fánkot sokan csak a farsangi szezonban sütnek, pedig ez a kelt tésztából készült finomság az év bármely szakában megállja a helyét, főként, ha az adott évszak finomságait is beleépítjük. Az őszi szezon egyik legnépszerűbb alapanyaga a sütőtök, melynek felhasználásával egy igazán légies, pihe-puha, fahéjas amerikai fánkot készítettünk. 

Recept és fotó: Gál Melánia // Még több csodás süteményért látogassatok el a gal.melike Instagram-oldalra.

Hozzávalók (kb. 20 db-hoz) 

A tésztához: 

  • 300 g tökpüré (pürésített sült tök) 
  • 400 g liszt 
  • 50 ml langyos víz 
  • 25 g friss élesztő 
  • 40 g cukor 
  • 1 cs. vaníliás cukor 
  • csipet só 
  • 40 g olvasztott vaj 
  • pici rum 

A sütéshez: 

  • étolaj 

A forgatáshoz: 

  • cukor 
  • őrölt fahéj 

Elkészítés 

1. Első lépésként elkészítjük a fánk tésztáját. Ehhez az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk a langyos vízben, majd az összes többi hozzávalóval homogén tésztát gyúrunk belőle, és pár perc alatt kidagasztjuk. Amikor szép sima a tésztánk, letakarjuk, és kb. 45 percig félretesszük kelni. 

2. Amikor megkelt, lisztezett felületre borítjuk és kb. félujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egy 6 cm átmérőjű szaggatóval fánkokat szúrunk ki belőle. Minden fánk közepét egy 2,5 cm-es pogácsaszaggatóval kilyukasztjuk, és letakarva még fél óráig kelesztjük őket. 

3. Míg kelnek, egy vastagabb falú lábasban felteszünk melegedni kb. 3 ujjnyi olajat. 

4. Amikor megkeltek a fánkok, a közepesen forró olajban aranybarnára sütjük őket, majd még forrón fahéjas cukorba hempergetjük, és már fogyaszthatjuk is. 

Tipp: A tészta közepéből kiszúrt golyókat is süssük ki az olajban, és vagy a fahéjas cukorral vagy különböző lekvárokkal, szószokkal tálaljuk! 

A receptet köszönjük Gál Melániának.

 Még egy zseniális őszi finomság: